Techniki dymienia koktajli
Technik na uzyskanie tzw. dymnych koktajli jest kilka. Każdy z nich ma swoje zalety i wady oraz z różną intensywnością wpływa na smak i aromat koktajlu.
Technika 1 – Zadymienia koktajlu za pomocą klosza
Jest to najpopularniejsza technika stosowana przez barmanów. Do zadymienia koktajlu dochodzi tuż po jego przygotowaniu pod przykrywającym go w całości szklanym kloszem lub w specjalnie przygotowanej do tego szklanej kasetce umożliwiającej bezpośrednie podłączenie pistoletu.
wywołanie efektu “wow” wśród serwowanych gości
mała intensywność smaku, szybko ulatniający się aromat
Technika 2 – Zadymienia naczynia, w którym serwowany jest koktajl
Technika polegająca na wtłoczeniu dymu wewnątrz naczynia, w którym serwowany jest koktajl (zwykle poprzez jego odwrócenie), a następnie uzupełnienie go danym koktajlem.
uzyskanie delikatnych nut dymnych w smaku i aromacie, wywołanie efekty “wow”, gdyż koktajl przez kilka pierwszych sekund będzie oddawał dym
jeżeli koktajl serwowany jest do stolika, dym może po chwili całkowicie się ulotnić, a dymne nuty mogą być całkowicie niewyczuwalne przez serwowanych gości
Technika 3 – Zadymienia shakera, w którym przygotowywany jest koktajl
Zadymienie shakera, w którym przygotowywany jest koktajl pozwala na uzyskanie znacznie bardzie intensywnego dymnego smaku w przygotowywanym koktajlu niż ma to miejsce we wcześniejszych technikach.
uzyskanie mocniejszego dymnego smaku w koktajlu
Technika 4 – Zadymienia jednego ze składników koktajlu
Technika polegająca na wtłoczeniu dymu wewnątrz naczynia, a następnie dodaniu do niego jednego ze składników koktajlu i jego odstawieniu w celu uzyskanie intensywnego smaku i aromatu w danym składniku.
możliwość przygotowanie danego składnika przed serwisem
dymny smak może zostać zdominowany przez inne składniki
Technika 5 – Zadymienia koktajlu za pomocą zamykanej butelki
Technika ta podobnie, jak technika nr 3 pozwala na uzyskanie bardzo intensywnego dymnego smaku i aromatu przygotowanego koktajlu.
możliwość przygotowanie koktajlu przed serwisem
dymny smak może całkowicie zdominować pozostałe smaki i aromaty