Proste przepisy na domowe nalewki

Gin Malinowy

Składniki (dla porcji 500 ml):

  • 500 ml gin
  • 200 g maliny

Sposób przygotowania:

Wymieszać wszystkie składniki w słoiku, szczelnie zamknąć, wstrząsnąć i odstawić na 48-72h w ciemne miejsce.
Zlać ostrożnie nalew przez sitko. Owoce docisnąć by uzyskać jak najwięcej płynu (dodatkowo można przefiltrować nalewkę przez filtr do kawy dla większej klarowności).
Odstawić do leżakowania w ciemne miejsce.

Nalewka nadaje się do spożycia już po kilku dniach, ale najlepszy smak uzyskuje po kilku miesiącach leżakowania.

Wódka rabarbarowa

Składniki (dla porcji 500 ml):

  • 250 g rabarbaru
  • 450 ml wódki
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

Rabarbar oczyścić, odciąć liście, a łodygi pokroić w kawałki ok. 3 cm.
Pokrojony rabarbar wsypać do słoja, dodać cukier i wstrząsnąć zawartość kilka razy, tak aby rabarbar był obtoczony cukrem. Zawartość zalać wódką.
Odstawić na 4 tygodnie w ciemne, chłodne i suche miejsce.
Po 4 tygodniach zlać ostrożnie nalew przez sitko. Owoce docisnąć, by uzyskać jak najwięcej płynu. Następnie nalew przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy.
Przelać trunek do butelki. Szczelnie zamknąć i odstawić na pół roku w ciemne, chłodne miejsce.

Nalewka nadaje się do spożycia już po kilku dniach, ale najlepszy smak uzyskuje po kilku miesiącach leżakowania.

Artykuł w trakcie tworzenia.