Blended Scotch – najbardziej popularne marki
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/03/Ballantines.jpg)
Ballantine’s (Pernod Ricard)
Marka założona w 1827 roku przez George’a Ballantine’a. Najpopularniejsza szkocka whisky w Europie.
- Finest – wersja podstawowa. Zadebiutowała w 1910 roku.
- Barrel Smooth – selektywnie dojrzewająca w “karmelizowanych” beczkach dębowych.
- B7 Bourbon Finish – kupaż whisky leżakowanych przez 7 lat i finiszowanych w beczkach po bourbonie.
- 12 YO – kupaż whisky starzonych minimum 12 lat.
- Glenburgie 15 YO – single malt.
- Miltonduff 15 YO – single malt.
- 17 YO – kupaż whisky starzonych minimum 17 lat.
- 21 YO – kupaż whisky starzonych minimum 21 lat.
- 30 YO – kupaż starannie wyselekcjonowanych whisky starzonych minimum 30 lat.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/07/CHivas-logo.png)
Chivas Regal (Pernod Ricard)
Whisky produkowana od 1909, kiedy to została okrzyknięta pierwszą luksusową marką whisky. Trzonem formuły Chivasa jest single malt Strathisla. Półka wyżej od Ballantine’s.
- 12 YO – wersja podstawowa.
- Extra – w blendzie użyto single maltów leżakowanych w beczkach po hiszpańskim sherry Oloroso.
- XV – leżakowana co najmniej 15 lat i finiszowana w beczkach po koniaku z regionu Grand Champagne.
- Mizunara – szkocka whisky selektywnie dojrzewająca w beczkach z japońskiego dębu Mizunara.
- 18 YO Gold Signature.
- Royal Salute Signature Blend (21 YO) – wydana z okazji koronacji królowej Elżbiety II.
- 25 YO – dostępna w limitowanych edycjach.
- Icon – mieszanka najrzadszych i najstarszych rodzajów whisky, częściowo z zamkniętych już destylarni.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Cutty-Sark-Logo.jpg)
Cutty Sark (La Martiniquaise)
Lekka whisky produkowana od 1923 roku. W latach 20. i 30. zyskała ogromną popularność wśród Amerykanów. Nazwa nawiązuje do szkockiego żaglowca jednego z najszybszych w ówczesnych czasach.
- Orginal – wersja podstawowa.
- Prohibition – edycja typu small batch butelkowana z zawartością alkoholu 100 US Proof (50% ABV), która przed prohibicją była standardem rzetelności.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/07/Dewars-Logo.jpg)
Dewar’s (Bacardi)
Najlepiej sprzedawany szkocki blend w USA. Trzonem formuły Chivasa jest single malt Aberfeldy.
- White Label – wersja podstawowa.
- 8 YO Caribbean Smooth – 8 letni blend finiszowany w beczkach po karaibskim rumie.
- 12 YO The Ancestor – podstawowa edycja premium. Gotowy blend poddawany jest 6-miesięcznemu mariażowi.
- 15 YO The Monarch – 15 letni blend leżakowanych w beczkach po bourbonie i sherry. Podobnie jak 12 YO powstaje w procesie „double aged”.
- 18 YO The Vintage – luksusowa whisky.
- 25 YO The Signature – kupaż whisky single malt i single grain finiszowany w beczkach po Royal Brackli, jednego z komponentów blenda.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/03/Grants-1024x1024.png)
Grant’s (William Grant’s & Sons)
Jedna z najpopularniejszych szkockich whisky typu blended. Należąca do rodziny Grantów. Sprzedawana w charakterystycznych, trójkątnych butelkach symbolizujących harmonię pomiędzy jęczmieniem, wodą i powietrzem.
- Triple Wood – wersja podstawowa, kupaż whisky dojrzewających w beczkach z amerykańskiego dębu (nowych i ponownego napełnienia) oraz po bourbonie.
- Ale Cask Finish – finiszowana w beczkach po tradycyjnie warzonym piwie Edinburgh Ale.
- Rum Cask Finish – finiszowana w beczkach po karaibskim rumie.
- Triple Wood Smoky – kupaż whisky, w którym zwiększono proporcję whisky dymnych w stosunku do podstawowej wersji.
- Sherry Cask 8 YO – wersja premium, która lażakowana przez minimum 8 lat w standardowych dębowych beczkach i finiszowana w beczkach po oloroso sherry.
- 12 YO – w ostatnim etapie procesu produkcji poddana zostaje kilkumiesięcznemu leżakowaniu w specjalne kadzi, w celu uzyskania lepszego efektu kupażu.
- 18 YO – finiszowanie w beczkach po porto.
- 25 YO – kupaż 25 wyselekcjonowanych whisky (w tym rzadkich whisky z nieistniejących już destylarni czy whisky pochodzącej z pierwszej destylacji w destylarni Girvan).
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/The-Famous-Grouse-logo.jpg)
The Famous Grouse (Edrington Group)
Najlepiej sprzedawany blend w Szkocji, produkowany od 1897. Famous Grouse kupażowana jest głównie z takich whisky jak: The Glenrothes, Highland Park i The Macallan. Nazwa odnosi się do szkockiej pardwy.
- Blended Scotch – wersja podstawowa.
- Bourbon Cask – w jej zestawieniu wykorzystano destylaty starzone w beczkach z amerykańskiego dębu, w tym beczkach po bourbonie.
- Winter Reserve – whisky zestawiona z większej ilości komponentów starzonych w beczkach po sherry niż w wersji standardowej.
- Smoky Black – dymno-torfowa.
- Wine Cask – wersja dodatkowo leżakowana w beczkach po hiszpańskim czerwonym winie.
- The Snow Grouse – blend złożony ze zbożowych whisky.
- Ruby – wersja dodatkowo leżakowana w beczkach po portugalskim winie porto.
- Toasted Cask – finiszowana w świeżo wyprażonych beczkach z amerykańskiego dębu.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Johnnie-Walker-logo.jpg)
Johnnie Walker (Diageo)
Najpopularniejsza blended whisky na świecie. Produkowana w Kilmarnock w Szkocji
- Red Label – wersja podstawowa. Przeznaczona do mieszania w koktajlach.
- Black Label – kupażowany jest z komponentów starzonych przez nie krócej niż 12 lat, z których najważniejsze to Cardhu, Caol Ila, Talisker.
- Double Black – zestawiany z tych samych komponentów co Black Label, jednak z większym udziałem w formule destylatów o profilu dymno-torfowym.
- Green Label – blended malt zestawiony z co najmniej 15 letnich whisky.
- Gold Label Reserve – luksusowa whisky, butelkowana bez określenia wieku.
- Aged 18 Years – blend zestawiony z co najmniej 18 letnich whisky. Dawniej Platinum.
- Blue Label – uważana za najlepszą blended scotch na świecie. Złożona z rzadkich i bardzo starych whisky.
Objaśnienie kolorów poszczególnych whisky (półki cenowe):
- Klasa ekonomiczna (poniżej 100 zł za butelkę)
- Klasa premium (od 101 zł – 200 zł za butelkę)
- Klasa luksusowa (od 201 zł – 400 zł za butelkę)
- Klasa ultra luksusowa (powyżej 400 zł za butelkę)
Uwaga! Artykuł w trakcie tworzenia.