Blended Scotch – najbardziej popularne marki

Ballantine’s (Pernod Ricard)

Marka założona w 1827 roku przez George’a Ballantine’a. Najpopularniejsza szkocka whisky w Europie.

  • Finest – wersja podstawowa. Zadebiutowała w 1910 roku.
  • Barrel Smooth – selektywnie dojrzewająca w “karmelizowanych” beczkach dębowych.
  • B7 Bourbon Finish – kupaż whisky leżakowanych przez 7 lat i finiszowanych w beczkach po bourbonie.
  • 12 YO – kupaż whisky starzonych minimum 12 lat.
  • Glenburgie 15 YO – single malt.
  • Miltonduff 15 YO – single malt.
  • 17 YO – kupaż whisky starzonych minimum 17 lat.
  • 21 YO – kupaż whisky starzonych minimum 21 lat.
  • 30 YO – kupaż starannie wyselekcjonowanych whisky starzonych minimum 30 lat.

Chivas Regal (Pernod Ricard)

Whisky produkowana od 1909, kiedy to została okrzyknięta pierwszą luksusową marką whisky. Trzonem formuły Chivasa jest single malt Strathisla. Półka wyżej od Ballantine’s.

  • 12 YO – wersja podstawowa.
  • Extra – w blendzie użyto single maltów leżakowanych w beczkach po hiszpańskim sherry Oloroso.
  • XV – leżakowana co najmniej 15 lat i finiszowana w beczkach po koniaku z regionu Grand Champagne.
  • Mizunara – szkocka whisky selektywnie dojrzewająca w beczkach z japońskiego dębu Mizunara.
  • 18 YO Gold Signature.
  • Royal Salute Signature Blend (21 YO) – wydana z okazji koronacji królowej Elżbiety II.
  • 25 YO – dostępna w limitowanych edycjach.
  • Icon – mieszanka najrzadszych i najstarszych rodzajów whisky, częściowo z zamkniętych już destylarni.

Cutty Sark (La Martiniquaise)

Lekka whisky produkowana od 1923 roku. W latach 20. i 30. zyskała ogromną popularność wśród Amerykanów. Nazwa nawiązuje do szkockiego żaglowca jednego z najszybszych w ówczesnych czasach.

  • Orginal – wersja podstawowa.
  • Prohibition – edycja typu small batch butelkowana z zawartością alkoholu 100 US Proof (50% ABV), która przed prohibicją była standardem rzetelności.

Dewar’s (Bacardi)

Najlepiej sprzedawany szkocki blend w USA. Trzonem formuły Chivasa jest single malt Aberfeldy.

  • White Label – wersja podstawowa.
  • 8 YO Caribbean Smooth – 8 letni blend finiszowany w beczkach po karaibskim rumie.
  • 12 YO The Ancestor – podstawowa edycja premium. Gotowy blend poddawany jest 6-miesięcznemu mariażowi.
  • 15 YO The Monarch – 15 letni blend leżakowanych w beczkach po bourbonie i sherry. Podobnie jak 12 YO powstaje w procesie „double aged”.
  • 18 YO The Vintage – luksusowa whisky.
  • 25 YO The Signature – kupaż whisky single malt i single grain finiszowany w beczkach po Royal Brackli, jednego z komponentów blenda.

Grant’s (William Grant’s & Sons)

Jedna z najpopularniejszych szkockich whisky typu blended. Należąca do rodziny Grantów. Sprzedawana w charakterystycznych, trójkątnych butelkach symbolizujących harmonię pomiędzy jęczmieniem, wodą i powietrzem.

  • Triple Wood – wersja podstawowa, kupaż whisky dojrzewających w beczkach z amerykańskiego dębu (nowych i ponownego napełnienia) oraz po bourbonie.
  • Ale Cask Finish – finiszowana w beczkach po tradycyjnie warzonym piwie Edinburgh Ale.
  • Rum Cask Finish – finiszowana w beczkach po karaibskim rumie.
  • Triple Wood Smoky – kupaż whisky, w którym zwiększono proporcję whisky dymnych w stosunku do podstawowej wersji.
  • Sherry Cask 8 YO – wersja premium, która lażakowana przez minimum 8 lat w standardowych dębowych beczkach i finiszowana w beczkach po oloroso sherry.
  • 12 YO – w ostatnim etapie procesu produkcji poddana zostaje kilkumiesięcznemu leżakowaniu w specjalne kadzi, w celu uzyskania lepszego efektu kupażu.
  • 18 YO – finiszowanie w beczkach po porto. 
  • 25 YO – kupaż 25 wyselekcjonowanych whisky (w tym rzadkich whisky z nieistniejących już destylarni czy whisky pochodzącej z pierwszej destylacji w destylarni Girvan).

The Famous Grouse (Edrington Group)

Najlepiej sprzedawany blend w Szkocji, produkowany od 1897. Famous Grouse kupażowana jest głównie z takich whisky jak: The Glenrothes, Highland Park i The Macallan. Nazwa odnosi się do szkockiej pardwy.

  • Blended Scotch – wersja podstawowa.
  • Bourbon Cask – w jej zestawieniu wykorzystano destylaty starzone w beczkach z amerykańskiego dębu, w tym beczkach po bourbonie.
  • Winter Reserve – whisky zestawiona z większej ilości komponentów starzonych w beczkach po sherry niż w wersji standardowej.
  • Smoky Black – dymno-torfowa.
  • Wine Cask – wersja dodatkowo leżakowana w beczkach po hiszpańskim czerwonym winie.
  • The Snow Grouse – blend złożony ze zbożowych whisky.
  • Ruby – wersja dodatkowo leżakowana w beczkach po portugalskim winie porto.
  • Toasted Cask – finiszowana w świeżo wyprażonych beczkach z amerykańskiego dębu.

Johnnie Walker (Diageo)

Najpopularniejsza blended whisky na świecie. Produkowana w Kilmarnock w Szkocji

  • Red Label – wersja podstawowa. Przeznaczona do mieszania w koktajlach.
  • Black Label – kupażowany jest z komponentów starzonych przez nie krócej niż 12 lat, z których najważniejsze to Cardhu, Caol Ila, Talisker.
  • Double Black – zestawiany z tych samych komponentów co Black Label, jednak z większym udziałem w formule destylatów o profilu dymno-torfowym.
  • Green Label – blended malt zestawiony z co najmniej 15 letnich whisky.
  • Gold Label Reserve – luksusowa whisky, butelkowana bez określenia wieku.
  • Aged 18 Years – blend zestawiony z co najmniej 18 letnich whisky. Dawniej Platinum.
  • Blue Label – uważana za najlepszą blended scotch na świecie. Złożona z rzadkich i bardzo starych whisky.

Objaśnienie kolorów poszczególnych whisky (półki cenowe):

  • Klasa ekonomiczna (poniżej 100 zł za butelkę)
  • Klasa premium (od 101 zł – 200 zł za butelkę)
  • Klasa luksusowa (od 201 zł – 400 zł za butelkę)
  • Klasa ultra luksusowa (powyżej 400 zł za butelkę)

Uwaga! Artykuł w trakcie tworzenia.