Techniki dymienia koktajli

Technik na uzyskanie tzw. dymnych koktajli jest kilka. Każdy z nich ma swoje zalety i wady oraz z różną intensywnością wpływa na smak i aromat koktajlu.

Technika 1 – Zadymienia koktajlu za pomocą klosza

Jest to najpopularniejsza technika stosowana przez barmanów. Do zadymienia koktajlu dochodzi tuż po jego przygotowaniu pod przykrywającym go w całości szklanym kloszem lub w specjalnie przygotowanej do tego szklanej kasetce umożliwiającej bezpośrednie podłączenie pistoletu.

➕ wywołanie efektu “wow” wśród serwowanych gości
➖ mała intensywność smaku, szybko ulatniający się aromat

Technika 2 – Zadymienia naczynia, w którym serwowany jest koktajl

Technika polegająca na wtłoczeniu dymu wewnątrz naczynia, w którym serwowany jest koktajl (zwykle poprzez jego odwrócenie), a następnie uzupełnienie go danym koktajlem.

➕ uzyskanie delikatnych nut dymnych w smaku i aromacie, wywołanie efekty “wow”, gdyż koktajl przez kilka pierwszych sekund będzie oddawał dym
➖ jeżeli koktajl serwowany jest do stolika, dym może po chwili całkowicie się ulotnić, a dymne nuty mogą być całkowicie niewyczuwalne przez serwowanych gości

Technika 3 – Zadymienia shakera, w którym przygotowywany jest koktajl

Zadymienie shakera, w którym przygotowywany jest koktajl pozwala na uzyskanie znacznie bardzie intensywnego dymnego smaku w przygotowywanym koktajlu niż ma to miejsce we wcześniejszych technikach.

➕ uzyskanie mocniejszego dymnego smaku w koktajlu

Technika 4 – Zadymienia jednego ze składników koktajlu

Technika polegająca na wtłoczeniu dymu wewnątrz naczynia, a następnie dodaniu do niego jednego ze składników koktajlu i jego odstawieniu w celu uzyskanie intensywnego smaku i aromatu w danym składniku.

➕ możliwość przygotowanie danego składnika przed serwisem
➖ dymny smak może zostać zdominowany przez inne składniki

Technika 5 – Zadymienia koktajlu za pomocą zamykanej butelki

Technika ta podobnie, jak technika nr 3 pozwala na uzyskanie bardzo intensywnego dymnego smaku i aromatu przygotowanego koktajlu.

➕ możliwość przygotowanie koktajlu przed serwisem
➖ dymny smak może całkowicie zdominować pozostałe smaki i aromaty