Barmani, których nazwiska należy znać
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/07/JerryThomas.jpg)
Jerry Thomas (1830-1885)
Amerykański barman oraz właściciel barów w Nowym Jorku. Uważany za “ojca amerykańskiej miksologii”. W 1862 roku wydał pierwszą książkę o tematyce koktajlowej noszącą tytuł “How to Mix Drinks“. Znaleźć w niej można przepisy m.in. takich drinków jak: Smash, Cobbler, Sours , czy Tom Collins. Thomas uznawany jest także za pioniera sztuki flair.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/07/WILLIAM-COCKTAIL-BILL-BOOTHBY.jpg)
William T. „Cocktail Bill” Boothby (1862-1930)
Amerykański barman pracujący na przełomie wieku XIX i XX w San Francisco’s Palace Hotel w Kalifornii. Jest autorem wielu podręczników o tematyce barowej (m.in “Cocktail Boothby’s American Bartender“, “The World’s Drinks and How to Mix Them“), które zawierały wiele wymyślonych przez niego przepisów na koktajle.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/07/Ada-Coleman.jpg)
Ada “Coley” Coleman (1875–1966)
Znana jako “Coley”, została na początku XX wieku pierwszą i jak dotąd jedyną kobietą, która pełniła stanowisko head bartendera w The American Bar at The Savoy Hotel w Londynie. Tam też stworzyła jeden z najbardziej znanych obecnie klasycznych koktajli o nazwie “Hanky Panky“. Ada była także mentorką Harrego Craddocka.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/07/Harry-MacElhone-1.jpg)
Harry MacElhone (1890-1958)
Od 1923 właściciel Harry’s New York Bar w Paryżu, w którym pod jego nadzorem powstały takie ikony światowej sceny koktajlowej jak French 75, Monkey Gland, czy Bloody Mary. W barze MacElhone pojawił się między innymi Ernest Hemingway, Rita Hayworth, Coco Chanel oraz Humphrey Bogart.
![Lista najbardziej znanych barmanów w historii.](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/07/Harry-Craddock-1024x1024.jpg)
Harry Craddock (1876-1963)
Następca Ady “Coley” Coleman. Autor wydanej po raz pierwszy w 1930 roku, o obecnie jednej z najbardziej znanych książek o tematyce koktajlowej “The Savoy Cocktail Book“. Harry Craddock był także twórcą wielu znanych do dzisiaj drinków (np. White Lady, czy Angel Face) i jednym z największych zwolenników dry Martini.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/07/Don-Beach.jpg)
Ernest Gantt (Donn Beach) (1907-1989)
Znany jako Don the Beachcomber w latach 30-tych ubiegłego wieku otworzył w Hollywood pierwszy prototypowy bar tiki stając się tym samym „ojcem założycielem” całej kultury tiki. Jego najbardziej znane koktajle to Zombie, Pearl Diver oraz Three Dots and a Dash.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/07/Trader-Vic.jpg)
Victor “Trader Vic” Bergeron (1902-1984)
Założyciel sieci restauracji i barów “Trader-Vic”, która w szczególności w latach 50-tych i 60-tych istotnie wpłynęła na popularność koktajlów tiki w Stanach Zjednoczonych. Według wielu źródeł “Trader Vic” jest autorem takich drinków jak Mai Tai, Painkiller oraz Scorpion Bowl.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Dale-Degroff-1024x1024.jpg)
Dale DeGroff (ur. 1948)
Amerykański barman znany również jako “King Cokctail“. Stał się sławny w latach 90-tych dzięki pracy w nowojorskim barze “Rainbow Room” znajdującym się na 65 piętrze Rockefeller Center, gdzie propagował użycie świeżych składników oraz klasycznych receptur koktajli.
De Groff jest także autorem dwóch książek: “The Craft of the Cocktail” (2002) i “The Essential Cocktail ” (2009) oraz założycielem “the Museum of the American Cocktail”.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/10/Gary-Regan.jpg)
Gaz Regan (ur. 1951-2019)
Gary Regan był synem brytyjskich właścicieli pubu w Lancashire. W 1973 w wieku 22-óch lat wyjechał do Stanów Zjednoczych, gdzie rozpoczął pracę jako barman w Nowym Jorku. Był autorem wielu znanych książek barmańskich w tym m.in. The Bartender’s Bible wydanej w 1991 roku oraz The Joy of Mixology z 2003. Ponadto publikował artykuły na łamach gazet, a także uczestniczył w setkach wydarzeń branżowych w kilkudziesięciu krajach.
Regan współpracował także z takimi firmami jak Diageo, Pernod Ricard, Heaven Hill Distillers, a wraz z marką Sezarac wyprodukował Regans’ Orange Bitters No. 6.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/10/Mr-Lyan.jpg)
Ryan Chetiyawardana
Znany jako Mr. Lyan, wychowany w Birmingham, swoje pierwsze doświadczenie w pracy za baremzdobywał w Edynburgu w dość znanym tamtejszym barze “Bramble“. Wielokrotnie nagradzany w konkursach barmańskich. Prawdziwą sławę zyskał dzięki otwartemu w 2013 w Londynie White Lyan (obecnie Super Lyan), w którym serwował wyłącznie wcześniej przygotowane butelkowane koktajle bez lodu.
W 2014 roku otworzył kolejny bar Dandelyan w luksusowym hotelu the Mondrian oraz wydał książkę “Good things to drink“.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/11/Tony-Conigliaro-1024x1024.jpg)
Tony Conigliaro (1971-)
Angielski barman i restaurator, który uznawany jest za jednego z pionierów miksologii molekularnej, którą zaczął stosować pracują nad kartą koktajli londyńskiego baru Isola już w 2001 roku. Obecnie Tony jest właścicielem kreatywnego centrum naukowego The Drink Factory oraz kilku barów i restauracji w Londynie.
W 2012 roku Conigliaro wydał książkę “Drinks” (w amerykańskiej wersji “The Cocktail Lab“) zawierającą liczne przepisy na stworzone przez niego koktajle.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Sasha-Petraske-1006x1024.jpg)
Sasha Petraske (1973-2015)
Amerykański barman i restaurator, który znany był głównie z otwartego w 1999 roku nowojorskiego baru w koncepcji speakeasy “Milk & Honey“. Petraske w swojej pracy kład szczególny nacisk na jakość obsługi gości. Zwracał także bardzo dużą uwagę na konieczność używania jigerów, co pozwalało na zachowanie wysokiej powtarzalności. Petraske był także pionierem filozofii “mniej, a więcej”. Większość koktajli w jego karcie składała się tylko z trzech składników.
W 2016 roku wydana została książka “Regarding Cocktails” zawierające 85 przepisów na koktajle autorstwa Sashy Petraske.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/04/Jeffrey-Morgenthaler-1024x1024.jpg)
Jeffrey Morgenthaler
Jeffrey Morgenthaler rozpoczął pracę za barem w 1996 roku. Od tego czasu był wielokrotnie nagradzany, przez co uznawany jest za jednego z najbardziej wpływowych barmanów XX wieku. Morgenthaler jest autorem dwóch książek o tematyce barowej: “The Bar Book: Elements of Cocktail Technique” oraz “Drinking Distilled”. Tworzy on także treści na własnej stronie internetowej oraz w wielu innych portalach branżowych (m.in. Liquor.com, Imbibie, Punch) . Obecnie jest menadżerem dwóch barów Clyde Common i Pepe Le Moko w Portland, OR.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/04/Erik-Lorincz.jpg)
Erik Lornicz
Barman urodzony na Słowacji. Swoją karierę rozpoczynał w Londynie, gdzie przeniósł się w 2004 roku. Jednym z jego największych sukcesów w karierze było wygranie w konkursu Diageo World Class 2010 Bartender of the Year. Po tym sukcesie rozpoczął pracę, jako Head Bartender w The American Bar at The Savoy Hotel. W ciągu 8 lat pracy zdobył liczne nagrody, w tym tytuł najlepszego baru na świecie. Od 2019 jest właścicielem baru Kwānt.
Erik Lornicz jest także ogromnym fanem japońskiej kultury koktajlowej. W sposób mistrzowski opanował także sztukę wstrząsania koktajli “hard-shake“.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/11/Kratena.png)
Alex Kratena (1981-)
Barman i restaurator urodzony w 1981 roku w Brnie w Czechosłowacji. W latach 2012-2015 poprowadził Artesian Bar znajdujący się w londyńskim hotelu Langham do nagrody “World’s Best Bar” w prestiżowym rankingu “the World’s 50 Best Bars“. W tym okresie sięgnął także po liczne nagrody indywidualne.
Obecnie jest współzałożycielem organizacji non-profit P(OUR), a także marki likierów Muyu. Od 2019 roku wraz z Monicą Berg prowadzi bar Tayēr + Elementary.
Artykuł w trakcie tworzenia.