Wódka – najbardziej popularne marki

Klasa ekonomiczna (do 50zł)

Absolut (pszenica ozima)wraz ze Smirnoffem najbardziej popularna wódka na świecie. Charakterystyczna butelka wzorowana na starych butelkach do lekarstw.

Bols (żyto) – produkowana w Polsce wódka z holenderską marką. Przeznaczona głównie do mieszania w drinkach. Popularna głównie na polskim rynku.

Finlandia (jęczmień) – fińska wódka posiadająca w swoim asortymencie także wódki smakowe. Klasa ekonomiczna.

Gilbeys's (zboża) – jedna z najlepiej sprzedających się wódek klasy ekonomicznej w USA. W latach 30-tych ubiegłego wieku, jej produkcja została przeniesiona z Wielkiej Brytanii do Stanów. Znana również z produkcji ginu.

J.A. Baczewski Monopolowa (ziemniak) – wódka, której historia zaczęła się w 1782 roku w zakładzie na przedmieściach Lwowa. Trzykrotnie destylowana. Obecnie produkowana w Austrii. Bezglutenowa.

Nemiroff (pszenica) – ukraińska wódka, zaliczana jest do jednych z najbardziej rozpoznawalnych na świecie.

New Amsterdam (zboża) – jedna z najdynamiczniej rozwijających się marek w USA. Konkurencja dla Absolut i Smirnoff.

Pinnacle (pszenica ozima) – szeroki asortyment wódek smakowych. Dobra do mieszania w drinkach. Klasa ekonomiczna.

Russian Standard  (pszenica ozima) – jedna z najbardziej popularnych rosyjskich wódek klasy ekonomicznej. Oparta na recepturze Mendelejewa.

SKYY (pszenica) – uważana za jedną z najczystszych wódek na świecie. Pochodzi z San Francisco. Znana z rzucającej się w oczy kobaltowej butelki.

Smirnoff Red (żyto) – najlepiej sprzedająca się wódka na świecie. Dobra do mieszania w drinkach. Pochodzi z Rosji.

Sobieski (żyto Dańkowskiego) – polska wódka, poziom niżej niż Belveder. Klasa ekonomiczna.

Soplica (zboża) – polska wódka z ponad 120-letnią tradycją. Znana z nalewek powstających na bazie dojrzałych owoców.

Stoli (pszenica i ryż) – rosyjska wódka, która przez wiele lat była najlepiej sprzedawaną wódką na świecie. Konkurencja dla Smirnoff Red.

Svedka (pszenica ozima) – jedna z najlepiej sprzedających się wódek w USA. Tania, przeznaczona do mieszania w drinkach.

Three Olive (pszenica ozima) – brytyjska wódka z szerokim asortymentem wódek smakowych. Klasa ekonomiczna.

Wyborowa (żyto) – polska wódka. Klasa ekonomiczna premium.

Żubrówka (Bison Grass Vodka) (żyto) – wódka aromatyzowana gatunkiem trawy nazywanej potocznie żubrówką.

Klasa premium (51zł-100zł)

Chopin (ziemniak) – najbardziej znana wódka destylowana z ziemniaków. Produkcja jednej butelki wymaga około 30 ziemniaków (5 kg).

Ciroc (winogrona) – powstaje z dwóch rodzajów winogron z regionu Gaillac i Cognac. Bardziej aromatyczna niż tradycyjne wódki zbożowe.

Ketel One (przenica) – należy do rodziny Nolet produkującej alkohole od (10 pokoleń). Nazwa pochodzi od oryginalnego miedziowego pot stilla. Typowa wódka standard.

Ostoya (przenica) – polska wódka posiadające oznaczenie geograficzne „Polska Wódka”, które gwarantuje polskie pochodzenie składników, rodzimą produkcję i tradycyjną jakość.

Pravda (żyto) – polska wódka. Do jej wytworzenia używa się zdemineralizowanej wody źródlanej pochodzącej z ujęcia z chronionej strefy górskiej.

Reyka (pszenica i jęczmień) – wódka islandzka. Do jej wytworzenia używa się wody lodowcowej.

Tito's Handmade (kukurydza) – produkowana w Texasie. Najbardziej znana gluten-free wódka na świecie.

Klasa luksusowa (powyżej 100zł)

Beluga (słód pszeniczny) – syberyjska wódka. Tworzona na bazie artezyjskiej wody. Stażona 30 dni dla uzyskania lepszego balansu w smaku.

Belvedere (żyto Dańkowskiego) – pierwsza luksusowa wódka na świecie. Pochodzi z Polski. Główny konkurent Grey Goose.

Chase (ziemniak) – wódka ziemniaczana wyprodukowana w całości ze składników pochodzących z pojedynczej nieruchomościami w Herefordshire w Anglii.

Crystal Head (kukurydza) – filtrowana przez diamenty. Butelka w kształcie czaszki. Kosher i gluten-free.

Grey Goose (pszenica miękka) – klasyka kategorii luksusowej. Produkowana w regionie Cognac. Idealna do martini. Gluten-free.

Ultimat (jęczmień, pszenica, ziemniak) – wódka luksusowa na bazie 3 różnych składników: ziemniaka, jęczmienia i pszenicy.

U'luvka (jęczmień, pszenica, żyto) – luksusowa polska wódka, wytwarzana pod Wrocławiem i rozlewana do flakonów przypominających dawne alembiki gorzelnicze.