Single malts – najbardziej popularne marki

Lowlands

Auchentoshan (Beam Suntory)

Produkowana w okolicach Glasgow. Wyróżnia się trzy-stopniowym procesem destylacji.

  • American Oak – leżakowana wyłącznie  w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie pierwszego i drugiego napełnienia.
  • 12 YO – wersja podstawowa, leżakowana w beczkach po bourbonie i sherry.
  • Three Wood – trzy stopniowy process maturacji (beczki po bourbonie oraz sherry oloroso i perdro ximenez). Największy sukces destylarni. 43% ABV.
  • 18 YO – dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie. 43% ABV.
  • 21 YO – dojrzewa w beczkach po bourbonie i hiszpańskim sherry. 43% ABV.

Glenkinchie (Diageo)

Produkowana w okolicach Glasgow.

  • 12 YO – lekka, dobra jako aperitif. 43% ABV. Rekomendowana w szczególności dla osób zaczynających przygodę z single maltami.
  • Distillers Edition – starzona dodatkowo przez kilka miesięcy w beczkach po sherry Amontillado.

Speyside

Aberlour (Pernod Ricard)

Od roku 1974 należy do Pernod Ricard (była to pierwsza szkocka destylarnia przejęta przez francuski koncern). Półka wyżej od Glenlivet.

  • 12 YO – wersja podstawowa, leżakowana w beczkach po bourbonie i sherry.
  • 16 YO – leżakowana w beczkach po bourbonie i sherry.
  • 18 YO – leżakowana w beczkach po bourbonie i sherry.
  • A’bunadh Scotch – cask strength, leżakowana w beczkach po sherry. ~ 60% ABV.
  • Casg Annamh – wypuszczana w niewielkich partiach, kupaż najlepszych whisky z beczek po sherry i bourbonie.

Balvenie (William Grant)

Znana jest z produkcji delikatnych i owocowych whisky. Półka wyżej od Glefniddich.

  • 12 YO Double Wood – leżakowana w beczkach bourbonie i oloroso sherry.
  • 14 YO Caribbean Cask – finiszowana w beczkach po karaibskim rumie. 43% ABV.
  • 12 YO Triple Cask – leżakowane w trzech rodzajach beczek: first-fill bourbon, refill bourbon i sherry.
  • 16 YO Triple Cask
  • 17 YO Doubple Wood – leżakowana w beczkach bourbonie i finiszowana w beczkach po oloroso sherry. 43% ABV.

BenRiach (Brown-Forman)

  • The Original Ten – kupaż destylatów starzonych w beczkach po bourbonie, sherry i tzw. virgin casks przez co najmniej 10 lat. 43% ABV.
  • The Smoky Ten – dymno-torfowy Speyside. Kupaż destylatów torfowych i nietorfowych starzonych min. 10 lat w trzech rodzajach beczek – po bourbonie, po jamajskim rumie oraz tzw. virgin casks. 43% ABV.
  • The Twelve – kupaż destylatów starzonych w beczkach po bourbonie, sherry i porto przez co najmniej 12 lat. 46% ABV.
  • The Smoky Twelve – kupaż destylatów torfowych i nietorfowych starzonych min. 12 lat w beczkach po bourbonie, sherry i marsali. 46% ABV.
  • The Twenty One – kupaż destylatów torfowych i nietorfowych starzonych min. 21 lat w beczkach po bourbonie, sherry, tzw. virgin casks i czerwonym winie Bordeaux. 46% ABV.
  • The Twenty Five – kupaż destylatów torfowych i nietorfowych starzonych min. 25 lat w beczkach po bourbonie, sherry, tzw. virgin casks i maderze. 46% ABV.
  • The Thirty – kupaż destylatów torfowych min. 30 lat w beczkach bourbonie, sherry, tzw. virgin casks i porto. 46% ABV.

Cardhu (Diageo)

Kluczowy komponentem blendów Johnnie Walker.

  • 12 YO – bardzo przyjazna i łagodna whisky, znakomity wstęp do świata single maltów.
  • Gold Reserve – bez określenia wieku. Charakteryzuje się bardziej owocowym smakiem.
  • Amber Rock – podwójna maturacja, finiszowana w beczkach z białego amerykańskiego dębu o wyprażonych wnętrzach i sezonowanych bourbonem.
  • 15 YO – wersja 15-letnia.
  • 18 YO – wersja 18-letnia.

Cragganmore (Diageo)

Classic Malt.

  • 12 YO – znakomity przykład single malta z okręgu Speyside. Jedna z bardziej niedocenionych whisky z tego regionu.

Glen Grant (Campari)

Destylarnia założona w 1840 roku przez braci Grantów.

  • Major`s Reserve – tani i łatwy do picia single malt. Dla początkujących. Dobry jako aperitif.
  • 10 YO – wersja 10-letnia.
  • 12 YO – wersja 12-letnia. 43% ABV
  • 12 YO NCF – non-chill filtered. 48% ABV.
  • 18 YO – wersja 18-letnia. 43% ABV.

Glenfarclas (J&G Grant International)

Destylarnia zarządzana i należąca od 6 pokoleń do rodziny Grant (niespokrewnionej z rodziną założycieli Glenfiddicha).

  • 10 YO – typowy single malta z okręgu Speyside. Whisky leżakowana w beczkach po Oloroso Sherry.
  • 12 YO – Whisky leżakowana w 100% w beczkach po Oloroso Sherry. 43% ABV.
  • 105 Cask Strength – Liczba 105 nawiązuje do starego brytyjskiego systemupomiaru zawartości etanolu w napojach alkoholowych przy założeniu 1 proof = 7/4 abv. 60% ABV.
  • 15 YO – 46% ABV.
  • 17 YO – Whisky leżakowana w 100% w beczkach po Oloroso Sherry. 43% ABV.
  • 21 YO – Whisky leżakowana w 100% w beczkach po Oloroso Sherry. 43% ABV.
  • 25 YO – Whisky leżakowana w 100% w beczkach po Oloroso Sherry. 43% ABV.

W ofercie dostępna jest także Kolekcja Glenfarclas The Family Casks, która ukazała się po raz pierwszy w 2007 roku i obejmuje whisky z najlepszych beczek, jakie gorzelnia posiadała w swych zapasach magazynowych, butelkowanych w naturalnej postaci.


Glenfiddich (William Grant)

Najlepiej sprzedająca się whisky na świecie. Założona przez Granta w 1886 w Dufftown (stolicy single malt).

  • 12 YO – wersja podstawowa.
  • Select Cask – mieszanka destylatów starzonych w beczkach po bourbonie, sherry i kalifornijskim czerwonym winie, zmieszanych przed butelkowaniem w kadzi typu solera.
  • 15 YO Our Solera Fifteen – finalnie łączona w nigdy nie opróżnianej bardziej, niż do połowy, kadzi solera.
  • Reserve Cask – starzony w beczkach po sherry wykonanych z hiszpańskiego dębu i następnie kupażowany w kadzi solera.
  • 18 YO – leżakowana w dwóch różnych rodzajach dębowych beczek: po bourbonie i po sherry.
  • Vintage Cask –  mieszanka destylatów starzonych w beczkach po sherry i lekko „torfowych” starzonych w beczkach po bourbonie, zmieszanych przed butelkowaniem w kadzi typu solera.
  • 21 YO Rum Cask Finish – finiszowana w beczkach po rumie.

Glenglassaugh (Brown-Forman)

Destylarnia, która odrodziła się na dobre dopiero w XXI wieku. W swojej ofercie posiada wiele eksperymentalnych destylatów.

  • Revival – (ang. wskrzeszenie), młoda whisky, pierwszy destylat wypuszczony na rynek po ponownym otwarciu destylarni. Destylaty wykorzystane w tej edycji pochodziły z beczek po bourbonie i czerwonym winie, a zmieszane nabierały finalnego szlifu w beczkach po sherry. 46% ABV.
  • Evolution – whisky zestawiana z destylatów starzonych w beczkach po Tennessee Whiskey pierwszego napełnienia. 50% ABV.
  • Torfa – whisky o charakterze dymno-torfowym, starzona niemal wyłącznie w beczkach z białego amerykańskiego dębu. 50% ABV.

Glenlivet (Pernod Ricard)

Najstarsza działająca destylarnia w Speyside. Najlepiej sprzedawany single malt w USA.

  • Founder’s Reserve – wersja podstawowa.
  • 12 YO Double Oak – whisky zestawiona z destylatów starzonych w beczkach po bourbonie i po sherry.
  • 15 French Oak Reserve – częściowo leżakowana w beczkach z dębu rosnącego w regionie Limousin.
  • Distiller’s Reserve – leżakowana w beczkach tradycyjnych, z białego dębu amerykańskiego oraz po sherry.
  • White Oak Reserve – single malt skomponowany z dużej części whisky leżakowanej w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia oraz whisky leżakowanych w beczkach tradycyjnych i po sherry.
  • Nàdurra Oloroso – leżakowana w beczkach po sherry pierwszego napełnienia. 48% lub 61,3% ABV.
  • Nàdurra First Fill Selection – leżakowana w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia. 48% lub 59,1% ABV.
  • Nàdurra Peated Whisky Cask – lekko dymiona, finiszowana w beczkach po mocno torfowanych destylatach. Cask Strenght. 61,5% ABV.
  • 18 YO – znakomita whisky do up-sellingu. Leżakowana w beczkach po bourbonie i sherry.
  • Rare cask – whisky zestawiana przy sporym udziale beczek po sherry pierwszego napełnienia i wydawana w małych partiach (small batch).

Glenrothes (Edrington)

Trudno dostępny. Stosowany głównie przy zestawianiu blendów (np. Cutty Sark i The Famous Grouse). Znany niegdyś z tzw. vintage single maltów (rocznikowych edycji).

  • 10 YO – wersja podstawowa. Starzona w beczkach sezonowanych sherry, część Soleo Collection, której nazwa pochodzi od procesu suszenia na słońcu winogron wykorzystanych później do produkcji sherry.
  • 12 YO – wersja 12- letnia (Soleo Collection).
  • Aqua 12 YO – 43% ABV.
  • Aqua Maker’s Dram – starzona wyłącznie w beczkach po sherry pierwszego napełnienia.
  • Whisky Maker’s Cut – starzona wyłącznie w beczkach po sherry pierwszego napełnienia (Soleo Collection). 48,8% ABV.
  • 18 YO – starzona w beczkach po sherry, z dużym udziałem beczek pierwszego napełnienia (Soleo Collection). 43% ABV.
  • 25 YO – starzona w beczkach po sherry, z dużym udziałem beczek pierwszego napełnienia (Soleo Collection). 43% ABV.

Kininvie (William Grant)

Trzecie z destylarni należącej do rodziny Grantów. Niemal cała produkcja Kininvie trafia do blendów. Tamtejszy malt jest także kluczowym składnikiem Monkey Shoulder.

  • KVSM001 – pierwsza z eksperymentalnych edycji whisky wypuszczona na rynek w 2019. Destylowana trzykrotnie i leżakowana 5 lat w beczkach bourbonie. 47% ABV.

Knockando (Diageo)

Stosowany głównie przy zestawianiu blendów (np. J&B). Znany rocznikowych edycji single maltów, leżakowanych do uzyskania optymalną dojrzałość, czyli zwykle między 12 i 18 rokiem.

  • 12 YO – wersja podstawowa. Butelkowana z określaniem wieku. Lekka i dobra jako aperitif. 43% ABV.

Longmorn (Pernod Ricard)

Jeden z bardziej cenionych single maltów z regionu Speyside. Trudno dostępny. Stosowany głównie przy zestawianiu blendów (np. Chivas Regal).

  • Distiller’s Choice – wersja podstawowa. Kupaż whisky starzonych w 3 rodzajach beczek, bez oznaczenia wieku.
  • 16 YO – wersja flagowa. Kupaż whisky starzonych w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia oraz beczkach po sherry i beczkach z europejskiego dębu. 48% ABV.

Macallan (Edrington)

Powszechnie uważana za najbardziej prestiżową markę whisky na świecie.

  • Double Cask Gold – młoda whisky starzona w beczkach po sherry z amerykańskiego i europejskiego dębu, stanowiąca doskonały wstęp do szerokiej oferty firmy.
  • 12 YO Double Cask – wersja podstawowa, leżakowana w europejskich i amerykańskich beczkach po sherry.
  • 12 YO Sherry Oak – wersja podstawowa, leżakowana w beczkach po sherry.
  • 12 YO Triple Cask – wersja podstawowa, leżakowana w europejskich i amerykańskich beczkach po sherry oraz w beczkach po bourbonie. 40-43% ABV.
  • 15 YO Double Cask – leżakowana w europejskich i amerykańskich beczkach po sherry. 43% ABV.
  • 15 YO Triple Cask – dojrzewa w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, po sherry z dębu europejskiego oraz w beczkach po bourbonie. 43% ABV.
  • 18 YO Double Cask – leżakowana w europejskich i amerykańskich beczkach po sherry. 43% ABV.
  • 18 YO Sherry Oak – leżakowana w beczkach po sherry z hiszpańskiego dębu. 43% ABV.
  • 18 YO Triple Cask – leżakowana w beczkach po sherry i bourbonie. 43% ABV.
  • 25 YO Sherry Oak – oceniana przez wielu ekspertów na 100/100 punktów. Jedna z najlepszych whisky na świecie. 43% ABV.

Singleton (Diageo)

Nazwa destylarni pochodzi od terminu “Singleton” , który na początku XX w. oznaczał beczkę single malta o nieprzeciętnej jakości. Singleton to marka whisky należąca do DIAGEO, która produkowana jest w kilku destylarniach.

  • Dufftown 12 YO – wersja podstawowa, dedykowana na rynek europejski.
  • Glendullan 12 YO – wersja podstawowa, dedykowana na rynek amerykański.
  • Glen Ord 12 YO – wersja podstawowa, dedykowana na rynek azjatycki.
  • Dufftown 12 YO – single malt zestawiony głównie z whisky leżakowanej w beczkach po bourbonie i w mniejszej ilości w beczkach po sherry.
  • Dufftown 18 YO – wersja premium, leżakowana w beczkach z europejskiego i amerykańskiego dębu.

Strathisla (Pernod Ricard)

Destylat wykorzystywany głównie do zestawienia blended whisky Chivas Regal. Wym. „stratajla”.

  • 12 YO – wersja podstawowa i jedyna szerzej dostępna na rynku.

Tamdhu (Ian Maclead)

Destylat wykorzystywany głównie do zestawienia blended whisky, w tym The Famous Grouse.

  • 12 YO – wersja podstawowa, zestawiana z destylatów starzonych wyłącznie w beczkach po sherry z amerykańskiego i europejskiego dębu. 43% ABV.
  • 15 YO – kupaż destylatów starzonych wyłącznie w beczkach po sherry z amerykańskiego i europejskiego dębu. 46% ABV.

Highlands

Dalmore (UB Group)

  • 12 YO – leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu oraz finiszowana w beczkach po sherry Matusalem. Znakomita jakość do ceny.
  • Port Wood Reserve – leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu oraz finiszowana w beczkach po porto. 46,5% ABV.
  • Sherry Cask Select – 43% ABV.
  • 15 YO – leżakowana w beczkach po bourbonie whisky, a następnie finiszowana w beczkach po trzech typach sherry – Amoroso, Apostles i Matusalem Oloroso.
  • Cigar Malt Reserve – mieszanka whisky starzonych w beczkach po bourbonie (ok. 30%) i po sherry (ok. 70%) i finiszowanych w beczkach po Cabernecie Sauvignon. 44% ABV.
  • 18 YO – leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu oraz finiszowana w beczkach po sherry Matusalem. 43% ABV.
  • King Alexander III – mieszanka destylatów leżakowanych w sześciu typach beczek: francuskim Cabernet Sauvignon, maderze, sycylijskiej marsali, hiszpańskiej sherry, portugalskim porto i bourbonie z Kentucky.
  • 25 YO – leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu oraz finiszowana w beczkach po 30-letnim sherry Matusalem. 42% ABV.

Dalwhinnie (Diageo)

Półka wyżej od Cardhu. Classic Malt.

  • 15 YO – dobrze zbilansowana i lekka, 43% ABV, leżakowana w beczkach po bourbonie.
  • Winter’s Gold – najlepiej serwować zaraz po wyciągnięciu z zamrażalnika. 43%ABV.
  • Distiller’s Edition – seria whisky dodatkowo finiszowanych w beczkach po winach wzmacnianych. 43% ABV.
  • 25 YO
  • 36 YO

Glendronach (Brown-Forman)

  • The Hilelan’s 8 YO – whisky leżakowana w beczkach po bourbonie i po sherry, bez uprzedniej filtracji na zimno. 46% ABV.
  • Forgue 10 YO – whisky nosi nazwę doliny Forgue, w której siedzibę ma destylarnia, i jest kupażem destylatów starzonych w beczkach po sherry Oloroso i Pedro Ximénez. 43% ABV.
  • Original 12 YO – dobry przykład whisky leżakowanej w beczkach innych niż po bourbonie, w tym przypadku po sherry (Oloroso i Pedro Ximenez). 43% ABV.
  • Peated – whisky destylowana z udziałem słodu uprzednio suszonego dymem torfowym. 46% ABV.
  • Revival 15 YO – leżakowana w beczka po sherry (Oloroso i Pedro Ximenez). 46% ABV.
  • Allardice 18 YO – leżakowana w beczka po sherry Oloroso, bez uprzedniej filtracji na zimno. 46% ABV.
  • Parliament 21 YO – leżakowana w beczka po sherry (Oloroso i Pedro Ximenez). 48% ABV.

Glengoyne (Ian Maclead)

Destylarnia leży na granicy regionów Highlands i Lowlands. Słód użyty do jej produkcji jest nietorfowany.

  • 10 YO – leżakowana w beczkach po sherry z europejskiego i amerykańskiego dębu.
  • 12 YO – wersja podstawowa, leżakowana w beczkach po bourbonie (pierwszego napełnienia) i sherry. 43% ABV.
  • 18 YO – leżakowana w beczkach po sherry pierwszego napełnienia. 43% ABV.
  • Cask Strength – kupaż whisky z beczek po sherry pierwszego napełnienia z dębu europejskiego i amerykańskiego (~1/3), beczek ponownego napełnienia (~2/3) oraz z beczek po bourbonie (około 5%).~60% ABV.
  • 21 YO – leżakowana w beczkach po sherry. 43% ABV.
  • 25 YO – leżakowana w beczkach po sherry. 48% ABV.

Glenmorangie (MHLV & Diageo)

Przez wiele lat najlepiej sprzedający się single malt w Szkocji. Produkowana przez “the Sixteen Men of Tain“.

  • 10 YO – wersja podstawowa, leżakowana w beczkach po bourbonie.
  • Lasanta 12 YO – leżakowana oryginalnie w beczkach po bourbonie i finiszowana w beczkach po Oloroso Sherry. 43% ABV.
  • Quinta Ruban 14 YO – leżakowana oryginalnie w beczkach po bourbonie i finiszowana w beczkach po Porto. 46% ABV.
  • Nectar D’ór – leżakowana oryginalnie w beczkach po bourbonie i finiszowana w beczkach po Sauternes. 46% ABV.
  • 18 YO Extremely Rare – po 15 latach ok. 30% destylatów trafia do beczek po sherry Oloroso na kolejne 3 lata. 43% ABV.
  • Signet – mariaż whisky wydestylowanych z lokalnego jęczmienia (leżakowanych do 30 lat, 80%) oraz whisky wydestylowanych z prażonego czekoladowego słodu (leżakowanych ok. 10 lat, 20%). 46% ABV.

Highland Park (Edrington)

Uznawana za kładkę pomiędzy regionami Speyside i Islays. Przez wiele lat najdalej na północ wysunięta szkocka whisky.

  • 10 YO Viking Scars – wersja podstawowa, lekko torfowa.
  • 12 YO Viking Honour – kupaż destylatów starzonych w beczkach po bourbonie i sherry z przewagą tych drugich.
  • Spirit of the Bear – młoda whisky, destylowana przy udziale większej ilości słodu torfowego.
  • 14 YO Loyalty of the Wolf – whisky starzona w beczkach z amerykańskiego dębu sezonowanych sherry oraz po bourbonie. 42,3% ABV.
  • Cask Strength – 63.3% ABV.
  • 16 YO Wings of the Eagle – kupaż destylatów starzonych w beczkach z europejskiego dębu sezonowanych sherry i w beczkach z dębu amerykańskiego. 44,5% ABV.
  • 18 YO Viking Pride – zestawiona w dużej mierze z destylatów starzonych w beczkach po sherry pierwszego napełnienia z hiszpańskiego dębu. 43% ABV.
  • 21 YO – kupaż destylatów starzonych w beczkach po sherry pierwszego napełnienia z dębu europejskiego i amerykańskiego. ~46% ABV.
  • 25 YO – kupaż selektywnie wybieranych beczek z destylatami leżakowanymi w beczkach po sherry i bourbonie. 46% ABV.


Oban (Diageo / Highlands)

Niewielka destylarnia. Classic Malt. Upgrade dla Singelton i Glenkinchie.

  • 14 YO – wersja podstawowa, dobrze zbilansowana, leżakowana w beczkach po bourbonie. 43% ABV.
  • Little Bay – kupaż destylatów starzonych w beczkach po sherry i po bourbonie. Przed rozlaniem do butelek whisky poddano kilkumiesięcznemu mariażowi w małych dębowych beczkach. 43% ABV.
  • Distillers Edition – whisky finiszowana w różnych typach drewna. 43% ABV.

Old Pulteney (InterBev)

Nadmorska whisky. Jedna z najwyżej na północ położona destylarnia na lądzie.

  • 12 YO – wersja podstawowa, leżakowana w beczkach po bourbonie.
  • Huddart – whisky nosi nazwę ulicy, przy której stoją budynki gorzelni. Finiszowana jest w beczkach, w których wcześniej dojrzewała silnie torfowa whisky. 46% ABV.
  • 15 YO – dobrze zbilansowana. Finiszowana przez kilkanaście miesięcy w beczkach po sherry Oloroso typu butt pierwszego napełnienia. 46% ABV.
  • 18 YO – whisky finiszowana w świeżych beczkach typu butt po sherry Oloroso. 46% ABV.
  • 25 YO – kupaż destylatów starzonych w beczkach po bourbonie drugiego napełnienia i beczek po sherry typu butt napełnionych po raz pierwsz. 46% ABV.

Scapa (Pernod Ricard)

Pochodzi z wysp Orkad. Używana do zestawiania m.in. blendów Ballantine’s i Chivas Regal.

  • Skiren – wersja podstawowa, leżakowana w beczkach bourbonie
  • Glansa – whisky zestawiona z destylatów starzonych w beczkach po bourbonie i finiszowanych w beczkach, w których wcześniej dojrzewała whisky dymno-torfowa. „Glansa” w wolnym przekładzie oznacza „niebo przed burzą”.

Talisker (Diageo)

Jedyna destylarnia na wyspie Skye. Używana do produkcji Johnny Walkera i likieru Drambuie. Classic Malt.

  • 10 YO – wersja podstawowa, dymny i morski charakter. 45,8% ABV.
  • Storm – wersja o większych nutach dymno-torfowych niż wersja 10 YO. 45,8% ABV.
  • Skye – słodki i dymny. Dobry jako wstęp do szerokiej oferty Taliskera. 45,8% ABV.
  • Port Ruighe – whisky nosząca nazwę największego miasta na wyspie Skye, finiszowana w beczkach po ruby porto. 45,8% ABV.
  • Dark Storm – najbardziej dymno-torfowa whisky z tej destylarni, starzona w silnie wypalonych beczkach. 45,8% ABV.

Islay

Ardbeg (MHLV)

Należy do destylarni Glenmorangie.

  • Wee Beastie – kupaż destylatów starzonych w beczkach po bourbonie i po sherry Oloroso przez co najmniej 5 lat, bez filtracji na zimno. 47,4% ABV.
  • 10 YO – wersja podstawowa, bardzo dymna. 46% ABV.
  • An Oa – kupaż destylatów starzonych w różnych typach beczek (sherry Pedro Ximénez, bourbon, virgin oak). Nazwa odnosi się do najbardziej na południe wysuniętej części wyspy Islay. 46,6% ABV.
  • Uigeadail – whisky starzona w beczkach po bourbonie i po sherry, bez filtracji na zimno i w wersji cask strength. Nazwa nawiązuje do jeziora, z którego gorzelnia czerpie wodę do produkcji. 54.2% ABV.
  • Corryvreckan – whisky starzona w beczkach po bourbonie i w beczkach z francuskiego dębu. Nazwa odwołuje się do potężnego wiru mieszczącego się na północ od wysp Jura i Scarba. 57,1% ABV.
  • Traigh Bhan 19 YO – whisky leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu oraz w beczkach po hiszpańskim winie Oloroso Sherry. 46.2% ABV.


Bowmore (Beam Suntory)

Najstarsza legalna destylarnia w Szkocji.

  • Legend – leżakowana w beczkach po bourbonie pierwszego i drugiego napełnienia. Dobra na poczęcie przygody z whisky z Islay ze względu na delikatniejszy charakter.
  • 12 YO – dobra na rozpoczęcie przygody z dymnymi whisky ze względu na cenę.
  • 15 YO – whisky finiszowana w beczkach po Oloroso Sherry. 43% ABV.
  • 18 YO – 43% ABV.
  • 25 YO – 43% ABV.

Bruichladdich (Rémy Cointreau )

Przez lata najdalej na zachód wysunięta szkocka destylarnia. Lekko torfowa.

  • Classic Laddie – wersja podstawowa. Whisky wydestylowana wyłącznie z szkockiego jęczmienia. 50% ABV.
  • Islay Barley – seria whisky wydestylowanej wyłącznie z jęczmienia pochodzącego z Islay. 50% ABV.
  • Bere Barley – seria whisky wydestylowanej wyłącznie z starożytnej, sześciorzędowej odmiany jęczmienia Bere. 50% ABV.
  • The Organic – seria whisky wydestylowanej wyłącznie na organicznej famie. 50% ABV.
  • Black Art – seria ekskluzywnych whisky.

Port Charlotte

Whisky produkowana w destylarni Bruichladdich. Średnio torfowa (~40 ppm koncentracji związków fenolu)

  • 10 YO Heavily Peated – wersja podstawowa. 50% ABV.
  • Islay Barley – seria whisky wydestylowanej wyłącznie z jęczmienia pochodzącego z Islay. 50% ABV.

Octomore

Whisky produkowana w destylarni Bruichladdich. Uznawana za najbardziej torfową whisky na świecie (~140 ppm koncentracji związków fenolu).

  • 5 YO – wersja butelkowa z naturalną zawartością alkoholu.
  • 10 YO – wersja butelkowa z naturalną zawartością alkoholu.

Bunnahabhain (Distell)

Nie torfowa i jedna z łagodniejszych whisky pośród wszystkich innych produkowanych na wyspie Islay.

  • 12 YO – wersja podstawowa, leżakowana w beczkach po bourbonie i sherry. 46,3% ABV.
  • Toiteach A Dhà – nazwa z z gaelickiego „Dymny”. Bez filtracji na zimno. 46,3% ABV.
  • Stiùiredair – młoda whisky wydestylowana z jęczmienia słodowanego bez udziału torfu, starzona w beczkach po sherry pierwszego i drugiego napełnienia. Nazwa oznacza w gaelickim „sternika”. 46,3% ABV.
  • Eirigh Na Greine – whisky starzona w beczkach po bourbonie oraz po francuskich i włoskich czerwonych winach. Nazwa oznacza w gaelickim „poranne niebo”. 46,3% ABV.
  • An Cladach – bardzo kompleksowa whisky z wyraźnymi nutami sherry, nazwa w języku gaelickim oznacza “wybrzeże”. 50% ABV.
  • Cruach-Mhòna – torfowa. 50% ABV.
  • 18 YO – Bez filtracji na zimno. 46,3% ABV.
  • 25 YO – Bez filtracji na zimno. 46,3% ABV.

Caol Ila (Diageo)

Składnik JW Black.

  • 12 YO – dobra na rozpoczęcie przygody z Islay whisky, 43% ABV.
  • 18 YO – 43% ABV.

Lagavulin (Diageo)

Przez wielu uznawana za najlepszą dymną whisky na Islay. Upgrade dla Taliskera i Caol Lla.

  • 16 YO – leżakowana głównie w beczkach typu hogshead po bourbonie z niewielkim dodatkiem beczek po sherry. Bardzo dymna, 43% ABV.

Laphroaig (Future Brands)

Najlepiej sprzedająca się dymna whisky na świecie.

  • Select – kupaż kilku różnych beczek.
  • 10 YOuważana za „klasyka z wyspy Islay”, bardzo dymna.
  • Quarter Cask – młoda whisky finiszowana w w tzw. quarter casks. 48% ABV.
  • Triple Wood – whisky poddana potrójnej maturacji w standardowych beczkach po bourbonie, quarter casks i ex-Oloroso sherry butts. Butelkowana bez filtracji na zimno. 48%.
  • 4 OAK  kupaż whisky leżakowanych w beczkach po bourbonie, beczkacj quarter casks, beczkach pierwszego napełnienia z amerykańskiego dębu oraz beczkach z europejskiego dębu.
  • Lore – kupaż whisky leżakowanych od 7 do 21 lat w 5 różnych typach beczek. 48% ABV.
  • Càirdeas Port & Wine Casks – kupaż whisky finiszowanych w beczkach po Rybu Port i czerwonym winie. 52% ABV.
  • 10 YO Cask Strength – 60,1% ABV.

Campbeltown

Glen Scotia (Exponent)

  • Double Cask whisky starzona w beczkach bourbonie i finiszowana w beczkach po PX sherry. 46% ABV.
  • 15 YO – starzona w beczkach z amerykańskiego dębu. 46% ABV.
  • Sherry Double Cask – kupaż whisky leżakowanych w beczkach po sherry (oloroso i PX). 54,1% ABV.
  • Victoriana – Cask strength. 54,2% ABV.
  • 18 YO – finiszowana przez 12 miesięcy w beczkach po oloroso sherry pierwszego napełnienia. 46% ABV.
  • 25 YO – starzone w beczkach z amerykańskiego dębu, finalnie kupażowane w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia. 48,8% ABV.

Hazelburn (J & A Mitchell)

Produkowana w destylarni Springbank. Oferowana od 1997 roku. Destylowana 3-krotnie, nietorfowa. Nosi imię destylarni operującej po sąsiedzku w latach 1825-1925.

  • 10 YO – wersja podstawowa. 46% ABV.
  • Sherry wood – coroczna seria whisky starzonej w różnych typach beczek po sherry. Cask Strength.

Longrow (J & A Mitchell)

Produkowana w destylarni Springbank. Oferowana od 1990 roku. Torfowa.

  • Peated – wersja podstawowa. Torfowa. 46% ABV.
  • 18 YO – whisky pochodząca głównie z beczek po sherry ponownego napełnienia. Torfowa. 46% ABV.
  • Red – coroczna seria whisky starzonej częściowo lub w całości w beczkach po czerwonych winach. Cask Strength.

Springbank (J & A Mitchell)

Od 1828 roku należy do rodziny założycieli. Produkuje swój własny jęczmień. Umiarkowanie torfowy, destylowany dwuipółkrotnie (przedgony i pogony są dodatkowo destylowane w oddzielnym alembiku, po czym całość zostaje poddana finalnej destylacji).

  • 10 YO – wersja podstawowa. Leżakowana w beczkach po bourbonie i sherry. 46% ABV.
  • 15 YO – whisky pochodząca głównie z beczek po sherry. 46% ABV.
  • 12 YO Cask Strength – ~55% ABV.
  • 18 YO – 46% ABV.
  • 21 YO – 46% ABV.

 Objaśnienie kolorów poszczególnych whisky (półki cenowe):

  • Klasa ekonomiczna (poniżej 150 zł za butelkę)
  • Klasa premium (od 151 zł – 250 zł za butelkę)
  • Klasa luksusowa (od 251 zł – 600 zł za butelkę)
  • Klasa ultra luksusowa (powyżej 600 zł za butelkę)

Sprawdź swoją wiedzę na temat znajomości lokalizacji poszczególnych destylarni w darmowym quizie dostępnym na następnej stronie!