Rum – najbardziej popularne marki

Styl angielski

Appleton Estate (Campari / Jamajka)

Appleton został założony w 1749 roku w jamajskiej dolinie Nassau. Estate w nazwie oznacza, że wszystkie produkty używane do powstania rumu, pochodzą z jednej posiadłości.

  • Signature (ciemny rum) – wersja podstawowa.
  • 8 YO (starzony rum) – kupaż rumów leżakowanych minimum 8 lat. Bardzo dobry do up-sellingu. 43% ABV.
  • 12 YO Rare cask (starzony rum) – mieszanka rumów destylowanych w niewielkich miedzianych alembikach, starzonych w beczkach po amerykańskim burbonie przez okres od 12 do 18 lat. 43% ABV.


Captain Morgan (Diageo / Wyspy Dziewicze)

Najbardziej znany spiced rum na świecie. Pochodzi z Jamajki, ale obecnie produkowany jest na Wyspach Dziewiczych.

  • White Rum (biały rum) – produkowany na bazie melasy trzcinowej i destylowany pięciokrotnie. Dobry jako baza koktajli. 37,5% ABV.
  • Original Spiced (spiced rum) – podstawowa wersja. Dobrze łączy się z Coca-colą. 35% ABV.
  • Dark Rum (ciemny rum) – rum dojrzewający w beczkach dębowych.
  • Black Spiced (spiced rum) – ciemniejsza odmiana oryginalnej wersji rumu tej marki, dojrzewająca w beczkach dębowych.
  • 100 Proof Spiced (spiced rum) – 50% ABV.
  • Private Stock (spiced rum) – wersja kupażowana z wyselekcjonowanych rezerw z destylarni.

Myers’s (Sazerac / Jamajka)

Klasyka czarnego rumu. Pochodzi z Jamajki.

  • Original Dark (ciemny rum) – podstawowa wersja. Bardzo często używany w koktajlach jako top unoszący się na powierzchni.

Mount Gay (Mount Gay Distilleries / Barbados)

Najbardziej znany rum z Barbadosu. Destylaty wykorzystane w tym rumie pochodzą za równo z kolumny rektyfikacyjnej, jak i z alembików.

  • Eclipse (złoty rum) – podstawowa wersja. Starzony w beczkach po bourbonie.
  • Black Barrel (ciemny rum) – starzony w beczkach po burbonie oraz finiszowany w mocno wypalonych od wewnątrz beczkach po burbonie. 43% ABV.
  • XO Triple Cask (starzony rum) – starzony w beczkach z amerykańskiego dębu oraz po burbonie i koniaku. 43% ABV.
  • 1703 Master Select (starzony rum) – coroczna, limitowana edycja rumu. 43% ABV.

Pyrat (Patron Spirits / Gujana)

  • XO Reserve (złoty rum) – mieszanka 9 różnych minimum 15 letnich rumów produkowanych na Karaibach. Dobry do rozpoczęcia przygody z rumami.

Kraken Black (Proximo Spirits / Trinidad i Tobago)

Popularny spiced rum z Trynidadu.

  • Spiced (spiced rum) – podstawowa wersja. Półka wyżej od Captain Morgan. 47% ABV.

Styl francuski

Rhum J.M. (St. Lucia Distillers / Martynika)

Destylarnia Rhum J.M. została założona w 1845 roku przez Jean-Marie Martina i znajduje się u podnóża aktywnego wulkanu na najbardziej wysuniętym na północ krańcu Martyniki. J.M. jest najbardziej znanym rumem rolniczym oznaczanym jako „Agricole”. Rumy J.M. powstają na bazie soku z lokalnej trzciny cukrowej,

  • Blanc (biały rum) – 50% ABV.
  • Gold (złoty rum) – rum leżakowany przez 1 rok w dębowych beczkach po bourbonie, które zostały przedtem ponownie wypalone. 50% ABV.
  • V.S.O.P. (starzony) – rum leżakowany 3 lata w wypalanych beczkach po Bourbonie, a następnie finiszowany w lekko prażonych beczkach z dziewiczego dębu amerykańskiego przez kolejny rok. 43% ABV.
  • X.O. (starzony) – rum leżakowana co najmniej 10 lat w wypalanych beczkach po Bourbonie. 45% ABV.
  • Hors D’Age Cuvée 1845 (starzony rum) – kupaż rumów leżakowanych co najmniej 10 lat w beczkach po Bourbonie, starzonych według tradycyjnych metod. 42% ABV.

Styl hiszpański

Angostura (Firma prywatna / Trinidad i Tobago)

Marka rumów należąca do popularnego producenta

  • Reserva (biały rum) – biały rum, starzony 3 lata i następnie filtrowany przez węgiel drzewny w celu usunięcia koloru. 37,5% ABV.
  • Superior 5YO (złomy rum) – leżakowany przez 5 lat w dębowych beczkach.
  • Premium 7YO (ciemny rum) – wersja flagowa. Leżakowany minimum 7 lat w beczkach po bourbonie.
  • 1919 (złoty rum) – premium rum. 8-letnia mieszanka karaibskich rumów z Trynidadu i Tobago, dojrzewanych w dębowych beczkach.
  • 1824  (aged rum) – mieszanka karaibskich rumów z Trynidadu i Tobago, dojrzewanych w dębowych beczkach przez okres minimum 12 lat.
  • 1787 (aged rum) – mieszanka karaibskich rumów z Trynidadu i Tobago, dojrzewanych w dębowych beczkach przez okres minimum 15 lat.

Bacardí (Bacardi / Portoryka)

Produkowany pierwotnie na Kubie, a obecnie w Portoryko. Najlepiej sprzedający się alkohol na świecie, dostępny w 170 krajach.

  • Carta Blanca (biały rum) – podstawowa wersja. Bardzo dobry do mieszania w koktajlach.
  • Carta Negra (ciemny rum) – ciemna i bardzie kompleksowa odmiana podstawowej wersji. Starzona 4 lata.Dedykowana dla młodego pokolenia konsumentów.
  • Carta Fuego (red spiced rum) – czerwony rum leżakowany przez rok w wypalanych od wewnątrz beczkach, zaprawiony sekretną mieszanką przypraw. Konkurencja dla Captain Morgan.
  • Carta Oro (złoty rum) – w jego skład wchodzi 14 różnych destylatów o zróżnicowanym wieku leżakowania w przypalanych dębowych beczkach – od 3 do 5 lat.
  • Añejo Cuatro (złoty rum) – rum dojrzewany w Portoryko przez 4 lata w dębowych beczkach.
  • Reserva Ocho (ciemny rum) – stworzony został w 1862 roku i jest jednym z najstarszych rumów mieszanych na świecie. Dojrzewa przez 8 lat w beczkach dębowych.

Dictador (Destilería Colombia (firma prywatna) / Kolumbia)

Destylarnia założona przez Don Julio Arango y Parra w 1913 w Kartagenie w Kolumbii. Nazwa odnosi się do jednego z przodków Don Julia – hiszpańskiego kolonisty Severo Arango y Ferro, który pod koniec XVIII wieku przybył do Kolumbii, by pobierać podatki dla Królestwa Hiszpanii, zyskując sobie przydomek El Dictador.

  • Claro 100 month age (biały rum) – rum dojrzewający przez okres 100 miesięcy w dębowych beczkach.
  • Amber Claro 100 month age (ciemny rum) – rum dojrzewający przez okres 100 miesięcy w dębowych beczkach.
  • 12 YO (złoty rum) – flagowy rum leżakowany w używanych beczkach dębowych.
  • 20 YO (aged rum)
  • XO Perpetual (aged rum)
  • XO Insolent (aged rum)
  • 2 Masters – limitowana seria rzadkich, kolumbijskich rumów.

Havana Club (Pernod Ricard / Kuba)

Jedna z dwóch najbardziej znanych marek rumu na świecie. Główny konkurent Bacardi.

  • 3 YO (biały rum) – podstawowa wersja. Bardzo dobry rum do mieszania w koktajlach.
  • Añejo Especial (złoty rum) – mieszanka rumów dojrzewanych w dębowych beczkach przez 3 do 5 lat. Po kupażowaniu, rum ponownie przelewany jest do beczek na krótki okres.
  • Anejo 7 YO (ciemny rum) – ciemna i bardzie kompleksowa odmiana podstawowej wersji. Starzona 7 lat.
  • Añejo Gran Reserva 15 (starzony rum) – rum zestawiony z destylatów dojrzewających przez 15 lat w dębowych beczkach z amerykańskiego dębu. Poszczególne jego składniki wielokrotnie w ciągu całego okresu dojrzewania podlegają kupażowi i ponownemu przelaniu do beczek.

Ron Zacapa Centenario (Diageo / Gwatemala)

Wysokojakościowy rum klasy premium. Proces leżakowania ma miejsce w tzw. „domu ponad chmurami” – położonym na wysokości 2300 m. n.p.m.

  • Sistema Solera 23 (starzony rum) – kupaż rumów starzonych od 6 do 23 lat. Bardzo dobry do upsellingu.
  • Edición Negra (starzony ciemny rum) – kupaż rumów starzonych od 6 do 24 lat poddany dodatkowemu starzeniu w beczkach burbonie i  sherry Pedro Ximénez. 43% ABV.
  • XO (starzony rum) – kupaż rumów starzonych od 6 do 25 lat poddany dodatkowemu starzeniu w beczkach z francuskiego dębu po koniaku.
  • Royal (starzony rum) – kompozycja zestawiona z najstarszych rezerw destylarni. Finiszowana w beczkach wykonanych z francuskiego dębu, pochodzącego z lasów Le Bois du Roy, chronionych specjalnym dekretem królewskim już w XIII wieku.

Objaśnienie kolorów poszczególnych ginów (półki cenowe):

  • Klasa ekonomiczna (poniżej 100 zł za butelkę)
  • Klasa premium (od 101 zł – 200 zł za butelkę)
  • Klasa luksusowa (od 201 zł – 300 zł za butelkę)
  • Klasa ultra luksusowa (powyżej 300 zł za butelkę)

Artykuł w trakcie tworzenia.