Temperatura serwowania piwa

Poszczególne style piw różnią się od siebie temperaturą, w której powinny być serwowanie. Zbyt niska temperatura, często pozbawia piwo wrażeń smakowych i zapachowych. Z kolei temperatura zbyt wysoka, sprawia, że piwo może być mdłe i nieciekawe.

Dlaczego temperatura wpływa na smak piwa

Temperatura ma bezpośredni wpływ na proces utleniania się związków zapachowych w zawartych w piwie. Niska temperatura zwalnia ten proces, a wysoka przyśpiesza. Dlatego też zbyt duże schłodzenie powoduje, że związki te nie uwolnią się na czas, zmieniając tym samym właściwości piwa i sprawiając, że będzie ono cienkie i bez smaku. Z drugiej strony zbyt wysoka temperatura powoduje, że wspomniane powyżej związki aromatyczne i smakowe ulotnią się zbyt szybko, zanim jeszcze napój trafi do ust.

Ogólne zasady dotyczące temperatury podawania piwa

Istnieje kilka ogólnych zasad, którymi warto kierować się, dobierając temperaturę podawania piwa:

  • Piwa należy podawać schłodzone do temperatury od 3 do 13 stopni Celsjusza (w zależności od stylu).
  • Temperatura lagerów jest zawsze niższa niż temperatura ale.
  • Im piwo słabsze, tym powinno mieć niższą temperaturę serwowania.
  • Im piwo ciemniejsze, tym powinno mieć wyższą temperaturę serwowania.
  • Piwa o złożonym smaku i aromacie powinny być serwowane w wyższych temperaturach
  • Piwo powinno się podawać schłodzone o kilka stopni bardziej niż jego temperatura docelowa, by dać bufor bezpieczeństwa uwzględniający ciepło szklanki oraz ciepło rąk osoby pijącej.

Temperatura serwowanie poszczególnych stylów piwa

StylTemperatura serwowania
Jasny LagerStyl piwa o najniżej temperaturze podawania. W przypadku większości europejskich lagerów, w tym pilsnerów, optymalna temperatura wynosi od 3 do 7 stopni. Dzięki temu ich czysty profil aromatyczny i smakowy jest jeszcze mocniej podkreślony.
Ciemny LagerOptymalna temperatura serwowanie ciemniejszych lagerów (np. amber, marcowe, wiedeńskie, czy oktoberfest) wynosi od 7 do 10 stopni Celsjusza. Wyższy zakres temperatur pozwoli wyciągnąć z tego typu piwa więcej smaku i aromatu.
Pale AlePiwa warzone w stylu Pale Ale wyróżniają się owocowym, lekko cytrusowym posmakiem, który odgrywa olbrzymią rolę w odbiorze ich charakteru. Goryczka z chmielu również jest mocniej wyczuwalna w smaku, podobnie jak użyty słód. Dlatego najlepsza temperatura podawania Pale Ale jest nieco wyższa niż w przypadku lagerów i wynosi od 7 aż do 10 stopni Celsjusza. Dzięki temu bogatszy profil tych piw ma szansę w pełni się rozwinąć.
IPAPiwa w stylu Indian Pale Ale różnią się między sobą znacząco, dlatego trudno jest wskazać konkretną temperaturę ich serwowania pasująca do każdego z nich. Ogólnie rzecz biorąc, powinno się je podawać w temperaturze wyższej niż ta, która zazwyczaj panuje w lodówce (4-8 stopni). To pozwoli wszystkim cytrusowym, tropikalnym, herbacianym i sosnowym smakom i aromatom uwolnić się w odpowiednim momencie. W zależności od zawartości alkoholu i rodzaju chmielu ipę należy serwować w temperaturze między 8 a 13 stopni Celsjusza.
Stout i porterStouty i portery najlepiej serwować w zakresie od 8 do 13 stopni Celsjusza. Dzięki temu można w pełni poczuć nuty kawowe i czekoladowe występujące w tych stylach. Temperatura niektórych bardzo mocnych piw w obu stylach (np. RIS czy porter bałtycki), wraz z degustacją może wzrastać nawet do 20 stopni Celsjusza i więcej. W tym przypadku jest to jednak korzystne, bo pozwala tym bardzo złożonym piwom zaprezentować pełnię ich możliwości.
Piwa pszenicznePiwa pszeniczne mają zwykle jedną wspólną cechę: są to dość lekkie piwa górnej fermentacji, mętne i drożdżowe. Oznacza to, że powinno się je podawać w dość niskiej temperaturze, jednak odrobinę wyższej niż lagery – optymalnie między 4 a 7 stopni Celsjusza. Im mniej chmielu i więcej aromatu bananowego lub goździkowego wywołanego drożdżami, tym powinny być cieplejsze.
Piwa kwaśneZa optymalną temperaturę serwowania piw kwaśnych i cierpkich uznaje się zakres pomiędzy 7 a 10 stopni Celsjusza. Należy jednak pamiętać, że są to piwa o bogatym bukiecie, który potrzebuje wyższej temperatury, żeby w pełni rozkwitnąć. Np. piwa w stylu sour ale, dzięki wysokiej kwasowości, im są cieplejsze, tym bardziej charakteryzują się octowym posmakiem. Podobnie w cieplejszym wydaniu zyskują lambiki i inne piwa owocowe.