Gorzkość w bittersach koktajlowych

Gorzki składnik jest sercem każdego bittersa koktajlowego, dlatego jego wybór powinien podlegać szczególnej staranności.

W domowych warunkach najczęściej stosowane są albedo ze skórek cytrusów, ziarna kawy oraz herbata (zwłaszcza Lapsang Sauchong). Na rynku dostępnych jest jednak szereg innych popularnych gorzkich składników takich jak:

Korzeń goryczki (Gentian Root) – podstawowy składnik bittersowy używany m.in. do produkcji Angostury, niemieckiego digestifu Underberg, czy włoskiego likieru Aperol. Pasuje idealnie do bittersów roślinnych, liściastych, zielonych jak np. bitters miętowy, ogórkowy czy selerowy.

Kora chinowca (Cinchona Bark) – znana głównie jako składnik toniku. Bardzo dobrze sprawdza się w bittersach cytrusowych (pomarańcza, cytryna) oraz pikantnych (cynamon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa).

Piołun (Wormwood) – aromatem przypomina trawę cytrynową. Posiada bardzo dominujący gorzki smak, dlatego warto go stosować szczególnie w przypadków bittersów o bardzo mocnych smakach (np. kardamon).

Korzeń arcydzięgla (Angelica Root) – spotykany jest jako składnik ginów i wielu rodzajów wermutów. Dobrze sprawdza się w bittersach przeznaczonych do koktajli, w którym jednym z wiodących składników jest gin lub wermut.

Liście karczocha (Artichoke leaves) – gorzki składnik znany głównie z likieru Cynar. Stosowany może być jako zamiennik kory chinowca.

Szanta (Horehound) – suszone zioło o dobrze zbalansowany smaku i aromacie. Bardzo uniwersalny składnik gorzkości.

Korzeń irysa (Orris Root) – posiada słodki, kwiatowy i lekko orzechowy aromat. Jest delikatny w smaku. Dobrze łączy się z bittersami owocowymi jak np. jabłka i gruszki.

Kora dzikiej wiśni (Wild Cherry Bark) – ma wyraźny, słodko-owocowy aromat z nutami cynamonu. Świetnie nadaje się do bittersów o smaku ciemnych owoców pestkowych jak np. wiśnia, śliwka, etc. Z powodzeniem można jej użyć także w bittersach czekoladowych, migdałowych, itp.

Uwaga!! Należy pamiętać, że niektóre składniki użyte w większych ilość mogą być szkodliwe dla zdrowia.