Rodzaje brandy

Spoglądając na kategorię brandy można śmiało powiedzieć, że nie jedno ma ona imię. Ze względu rodzaj użytego surowca oraz miejsce pochodzenia wyróżnić można dziesiątki jej rodzajów.

Podział ze względu na rodzaj użytego surowca

• Brandy gronowa (eau-de-vie de vin) – Jest to Brandy destylowana, która powstała z przefermentowanego moszczu z winogron lub zmiażdżonego miąższu i skóry winogron lecz nie z wytłoków. Trunek leżakuje w beczkach dębowych, dzięki czemu nadaje mu kolor, łagodzi smak oraz wzbogaca aromat.

• Brandy z wytłoków winogron (eau-de-vie de marc) – Trunek powstały z wytłoków winogron, który produkowany jest ze sfermentowanego miąższu, pestek i innych części winogron pozostających po wyciśnięciu owoców na sok. Brandy nie zawsze jest poddawana leżakowaniu i cechuje się jasnożółtym kolorem lub jest całkowicie bezbarwna.

• Brandy owocowa (eau-de-vie de fruits) – Brandy owocowa destylowana jest z owoców innych niż winogrona takich jak jabłka, śliwki, wiśnie czy morele. Przeważnie produkowana jest ze sfermentowanego moszczu owocowego, jednak niektóre ubogie w cukier owoce takie jak maliny zalewane są neutralnym alkoholem i wraz z nim redestylowane. Większość owocowych Brandy leżakuje w stalowych, szklanych lub glinianych zbiornikach, dzięki czemu pozostają one bezbarwne i czyste.

Rodzaje brandy gronowej

Koniak –  wytwarzany jest w sześciu okręgach we francuskim regionie Charente. Proces jego produkcji polega na dwukrotnej destylacji lekkich win powstałych z lokalnych szczepów (ugni blanc, folle blanche i colombard) w specjalnych alembikach typu Charente, w celu uzyskania destylatu (eau-de-vie) o 70% stężeniu alkoholu. W dalszej kolejności destylat ten zostaje rozcieńczony wodą destylowaną oraz poddany leżakowaniu w nowych beczkach z francuskiego dębu z regionu Limousin i Troncais przez okres minimum dwóch lat.

• Armaniak – najstarsza europejska brandy. Armaniak wytwarzany jest w Gaskonii, w południowo-zachodniej Francji. Do destylacji wykorzystywany jest świeżo przefermentowane białe wino, robione głównie ze szczepów: ugni blanc, folle blanche, baco i colombard. Destylacja (zwykle jednokrotna) następuje w specjalnych miedzianych aparatach do pracy ciągłej. Winiak przechowywany jest w czterystulitrowych beczkach z lokalnego dębu.

• Brandy de Jerez – hiszpańska brandy produkowana w okolicach miejscowości Jerez w Andaluzji. Do jej produkcji używa się dwóch szczepów winogron airén oraz palomino. Destylowana jest za pomocą kolumny destylacyjnej (jednokrotnie) lub specjalnego rodzaju alembiku zwanego “alquitara” (dwukrotnie). Brandy de Jerez leżakuje początkowo statycznie w beczkach o poj. 500-600 litrów, z białego dębu amerykańskiego, w których uprzednio przez 3-4 lata leżakowało sherry, a następnie trafia do systemu Criaderas y Solera.

• Pisco – brandy o bezbarwnym lub złocisto-bursztynowym kolorze wytwarzana w Chile i Peru.

* Uwaga! Grecka Metaxa mimo, że wytwarzana jest z winogron to ze względu na wzbogacenie jej ekstraktem z ziół, m.in. anyżu oraz domieszką wina muskatowego nie jest klasyfikowana jako brandy.

Rodzaje brandy z wytłoków winogron

• Grappa – włoska brandy powstała z przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, odpadów z procesu produkcji wina.

• Marc – francuska brandy produkowana w sposób podobny do grappy.

Rodzaje brandy owocowej

• Calvados – brandy produkowana w regionie Calvados w Normandii poprzez destylację cydru (przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek).

• Applejack – amerykańska odmiana calvadosu.

• Kirschwasser – brandy wytwarzana z owoców wiśni. Jest bezbarwny i wytrwany. Tradycyjnie (od połowy XIX wieku) produkowany jest w Alzacji, ale także w Niemczech (Schwarzwald), Szwajcarii, Włoszech i Austrii.

• Poire Williams – bezbarwna brandy wytwarzana z gruszek rodzaju Williams. Niektórzy producenci umieszczają całą gruszkę wewnątrz butelki.

• Pálenka – owocowa brandy słowacka.

• Pálinka – tradycyjna węgierska brandy. Wytwarzana jedynie z owoców pochodzenia węgierskiego takich jak: śliwki, morele, brzoskwinie, owoce czarnego bzu, gruszki, jabłka i wiśnie.

• Slivovitz – brandy wytwarzana ze śliwki węgierskiej w Europie Wschodniej i Centralnej (głównie na Bałkanach).

• Țuică – rumuńska odmiana śliwowicy.

• Rakia – owocowa brandy wytwarza w krajach bałkańskich.

• Brinjevec – słoweński, tradycyjny alkohol produkowany na bazie fermentowanych jagód jałowca.

• Damassine – francuska brandy wytwarzana przez destylację śliwki damasceńskie.

• Himbeergeist – brandy wytwarzana z alkoholu macerowanego malinami. Produkowana głównie na terenie Niemiec i we francuskiej Alzacji.

• Obstler – niemieckie określenie brandy wytarzanej z owoców. Angielskie “schnapps”.