Gin – najbardziej popularne marki

Aviation (House Spirits Distillery / USA)

Produkowany w Portland. Reprezentant “New Western Dry Gin”, nieoficjalnej kategorii charakteryzującej się delikatniejszymi nutami jałowca.

  • American Gin – podstawowa wersja. 42% ABV.

Beefeater (Pernod Ricard / Wielka Brytania)

Gin wytwarzany w centrum Londynu. Jeden z najpopularniejszych na świecie.

  • London Dry – podstawowa wersja. Znakomity stosunek jakości do ceny.
  • Pink – wersja podstawowa wzbogacona o aromaty truskawek. Dedykowana dla młodego pokolenia konsumentów.
  • 24 – wersja premium. Nazwa ginu odnosi się do okresu maceracji składników botanicznych w spirytusie, który trwa 24 godziny. 45% ABV.
  • Burrough’s Reserve Edition 2 – najbardziej ekskluzywny gin marki Beefeater. Leżakowany w beczkach po białym i czerwonym winie Bordeaux. 43% ABV.

Bombay Sapphire (Bacardi / Wielka Brytania)

Obecnie jeden z najpopularniejszych ginów na świecie.

  • London Dry – podstawowa wersja. Znakomity stosunek jakości do ceny.
  • Dry – klasyczny gin oparty na recepturze z 1761 roku. 37,5% ABV.
  • Star of Bombay –  bardziej wyrazista wersja tradycyjnego ginu, z dwoma dodatkowymi składnikami (nasionami ambrette i lekko suszoną skórkę pomarańczową bergamotki). 47,5% ABV.
  • Brambel – wersja podstawowa wzbogacona o aromaty jeżyn i malin. 37,5% ABV.

Citadelle (Maison Ferrand / Francja)

Najpopularniejszy francuski gin. Wytwarzany w regionie Cognac. Floralny.

  • Gin de France – podstawowa wersja. Gin oparty na trzykrotnie destylowanym spirytusie pszenicznym i 19 składnikach botanicznych. 44% ABV.
  • Réserve – zawiera dodatkowe trzy składniki: jagody, piołun i yuzu. Poddawany jest maturacji w w pięciu rodzajach beczek – francuski dąb, akacja, kasztan, wiśnia i morwa. Po kupażowaniu destylaty trafiają do wielkich (2,4 m wysokości) barył, gdzie dokonuje się finalny mariaż elementów aromatyczno-smakowych. 45.2 % ABV.
  • No mistake – wersja w stylu Old Tom, jest Réserve z dodatkiem karmelizowanego brązowego cukru starzonego przez trzy do czterech miesięcy w beczkach po koniaku. 46% ABV.
  • Extrêmes nº2 Wild Blossom – floralny gin starzony 5 miesięcy w beczkach ze słodkiej wiśni. 42,6 % ABV.

G’Vine (Maison Villevert / Francja)

  • Floraison – destylowany z wykorzystaniem składników z regionu Cognac oraz spirytusu winnego (szczep Ugni Blanc). Floralny z nutami kwiatowymi.

Gin Mare (Vantguard / Hiszpania)

Jeden z najpopularniejszych hiszpańskich ginów.

  • Mediterranean Gin – destylowany z oliwek, tymianku, rozmarynu, bazylii oraz kombinacji cytrusów (m.in. pomarańcze z Sevilli i Walencji). 42,7% ABV.

Gordon’s (Diageo / Wielka Brytania)

Najlepiej sprzedający się gin na świecie. Półka niżej niż Tanqueray.

  • London Dry – podstawowa wersja. 37,5% ABV.
  • Pink – gin o różowej barwie, charakteryzujący się aromatami malin i truskawek. 37,5% ABV.
  • Sicilian Lemon – wersja podstawowa aromatyzowana sycylijskimi cytrynami. 37,5% ABV.

Hendrick’s (William Grant & Sons / Wielka Brytania)

Powstaje na zachodnim wybrzeżu Szkocji. Destylowany jest w tradycyjny sposób w bardzo małych partiach – po około 500 litrów.

  • Hendrick’s – wersja podstawowa. Gin infuzowany jest zielonym ogórkiem oraz bułgarską różą. Powstaje w dwóch zabytkowych alembikach – pierwszy Bennet pochodzi z 1860 roku, drugi Carter-Head z 1948 roku. 41,4% ABV.
  • Lunar – small batch. Floralny i aromatyczny. 43,4 % ABV.
  • Midsummer Solstice – small batch. Floralny. 43,4 % ABV.
  • Orbium – small batch. Destylowany z dodatkowymi aromatami piołunu, chininy i niebieskiego kwiatu lotosu. 43,4 % ABV.

Larios (Beam Suntory / Hiszpania)

Najbardziej popularny gin w Hiszpanii.

  • Ginebra Mediterránea Dry – podstawowa wersja. 37,5% ABV.
  • Rosé – wersja podstawowa wzbogacona o aromaty truskawek. 37,5% ABV.
  • 12 – gin premium na bazie pięciokrotnie destylowanego spirytusu z udziałem 12. składników botanicznych. 40% ABV.

Monkey (Pernod Ricard / Niemcy)

Gin produkowany w niemieckim Shwarzwaldzie.

  • 47 Schwarzwald dry – do jego produkcji użytych jest 47 ziół, roślin i owoców. 47% ABV.

Nolet’s (Nolet Distillery/Diageo / Holandia)

Wytwarzany przez rodzinę Nolet, której historia destylacji sięga 1691 roku. Produkcja odbywa się w miejscowości Schiedam, holenderskiej stolicy jenever. Noletowie znani są także z produkcji wódki Ketel One.

  • Silver Dry – delikatny, owocowo-floralny. 47,6% ABV.

Plymouth (Pernod Ricard / Wielka Brytania)

Gin wytwarzany jest w nadmorskim regionie Plymouth w jedynej gorzelni jaka pozostała w tym mieście – Black Friars Distillery. Powstała ona w 1793 roku, a ulokowana jest w średniowiecznych murach klasztoru zakonu Dominikanów,

  • Original Strength – łagodny w smaku, średnio aromatyczny, słodkawy w stosunku do typowego angielskiego London Dry Gin.
  • Navy Strength London Dry – mniej wytrawny i jałowcowy niż typowy London Dry. Podwyższona zawartość alkoholu (57%).

Roku (Beam Suntory / Japonia)

Pierwszy „współczesny” gin produkowany przez japońską firmę Suntory, który debiutował w 2017 roku. „Roku” oznacza po japońsku „szóstkę”, która tu odnosi się do sześciu lokalnych składników botanicznych użytych przy produkcji ginu. Ponadto na etykiecie widnieje „szóstka” zapisana znakiem kanji.

  • Japanese Craft – łagodny i subtelny w smaku. 43% ABV.

Seagram’s (Pernod Ricard / Wielka Brytania)

Przez lata najlepiej sprzedający się gin w USA. Półka niżej od Beefeater.

  • Extry Dry – podstawowa wersja. Niska jakość. 38% ABV.
  • Watermelon Twisted – aromatyzowany smakiem arbuza. 38% ABV.
  • Pineapple Twisted – aromatyzowany smakiem ananasa. 38% ABV.
  • Lime Twisted – aromatyzowany smakiem limonki. 38% ABV.
  • Peach Twisted – aromatyzowany smakiem brzoskwini. 38% ABV.
  • Melon Twisted – aromatyzowany smakiem melona. 38% ABV.
  • Apple Twisted – aromatyzowany smakiem jabłek. 38% ABV.
  • Grape Twisted – aromatyzowany smakiem winogron. 38% ABV.
  • Red Berry Twisted – aromatyzowany smakiem czerwonych owoców. 38% ABV.

Sipsmith (Beam Suntory / Wielka Brytania)

Premium gin produkowany w Londynie w małych partiach.

  • London Dry – wersja podstawowa.
  • Lemon Drizzle – wersja podstawowa aromatyzowana aromatami suszonych skórek cytrynowych.
  • Zesty Orange – wersja podstawowa aromatyzowana aromatami skórek pomarańczy.
  • Orange & Cocoa – wersja podstawowa aromatyzowana aromatami pomarańczy i kakao.
  • V.J.O.P. – wersja o znacznie bardziej wyczuwalnych aromatach jałowcowych. 57,7% ABV.

Tanqueray (Diageo / Wielka Brytania)

Wywodzi się z Londynu, a obecnie produkowany jest w Szkocji. Jeden z najpopularniejszych ginów na świecie.

  • London Dry – wytwarzany na podstawie receptury z 1830 roku. Charakteryzuje go mocny smak jałowca i klasyczny charakter.
  • No. 10 – dedykowany dla osób pijących martini. Mniej smaku jałowca, więcej aromatów cytrusowych. Serwowany z grejpfrutem. 47,3% ABV.
  • Rangpur – wersja podstawowa wzbogacona o aromaty limonki rangpur, będącej krzyżówką cytryny i mandarynki. 41,3% ABV.

The Botanist (Beam Suntory / Wielka Brytania)

Gin wytwarzany przez destylarnię Bruichladdich na wyspie Islay.

  • Islay Dry Gin – produkowany przy użyciu 22 lokalnych składników. Floralny. Rekomendowany do picia na lodzie. 46% ABV.

Objaśnienie kolorów poszczególnych ginów (półki cenowe):

  • Klasa ekonomiczna (poniżej 100 zł za butelkę)
  • Klasa premium (od 101 zł – 200 zł za butelkę)
  • Klasa luksusowa (od 201 zł – 300 zł za butelkę)
  • Klasa ultra luksusowa (powyżej 300 zł za butelkę)

Artykuł w trakcie tworzenia.