Koktajle nightcap
Klasyczne
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/12/Brandy-Alexander.jpg)
Brandy Alexander
Receptura:
- 30 ml brandy
- 30 ml likieru kakaowego
- 30 ml śmietanki
Metoda: Shake
Szkło: Martini
Garnish: Świeżo starta gałka muszkatołowa
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/04/Rum-Flip.jpg)
Brandy / Rum Flip
Receptura:
- 60 ml brandy / rumu
- 1 jajko (żółtko i białko)
- 15 ml syropu prostego
- 30 ml śmietanki
Metoda: Dry Shake + Shake
Szkło: Flip
Garnish: Potarta gałka muszkatołowa
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/11/Boulevardier.jpg)
Boulevardier
Receptura:
- 30 ml Campari
- 30 ml słodkiego wermutu
- 30 ml bourbonu
Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish: Skórka pomarańczy
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/04/Godfather.jpg)
Godmother / Godfather
Receptura:
- 30 ml wódki (Godmother) lub szkockiej whisky (Godfather)
- 30 ml likieru amaretto
Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish: –
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/04/French-Connection.jpg)
French Connection
Receptura:
- 35 ml koniaku
- 35 ml likieru amaretto
Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish: –
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Manhattan.jpg)
Manhattan
Receptura:
- 60 ml amerykańskiej bourbon whiskey
- 30 ml słodkiego wermutu
- 2 dashe angostury
Metoda: Stir lub shake / Build
Szkło: Martini / Rock
Garnish: 1-3 wisienki koktajlowe
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/04/Old-Fashioned.jpg)
Old Fashioned
Receptura:
- 60 ml bourbon lub whiskey żytnia
- 10 ml syropu cukrowego
- 2 dashes Angostura bitters
Metoda: Build/Stir
Szkło: Rock
Garnish: Plasterek pomarańczy
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/12/Rusty-Nail.jpg)
Rusty Nail
Receptura:
- 60 ml szkockiej Blended Whisky
- 30 ml likieru Drambuie
Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish: –
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/12/Sazerac.jpg)
Sazerac
Receptura:
- 10 ml absyntu dla aromatyzacji*
- 40 ml koniaku
- 3 dashe Peychaud’s Bitters
- 5 ml syropu cukrowego
Metoda: Stir
Szkło: Rock
Garnish: Skórka z cytryny
*absynt wlać do szklanki, rozprowadzić po ściankach, a następnie usunąć tuż przed wlaniem koktajlu.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/04/ScotchSoda.jpg)
Scotch&Soda
Receptura:
- 50 ml szkockiej whisky
- 100 ml sody lub wody gazowanej
Metoda: Build
Szkło: Highball
Garnish: Skórka cytrynowa (opcjonalnie)
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/12/White-Russian-1024x1022.jpg)
White Russian
Receptura:
- 40 ml czystej wódki
- 20 ml likieru kawowego
- 20 ml śmietanki
Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish: –
Współczesne
Artykuł w trakcie tworzenia