Koktajle nightcap

Klasyczne

Brandy Alexander 

Receptura:

  • 30 ml brandy
  • 30 ml likieru kakaowego
  • 30 ml śmietanki

Metoda: Shake
Szkło: Martini
Garnish: Świeżo starta gałka muszkatołowa


Brandy / Rum Flip

Receptura:

  • 60 ml brandy / rumu
  • 1 jajko (żółtko i białko)
  • 15 ml syropu prostego
  • 30 ml śmietanki

Metoda: Dry Shake + Shake
Szkło: Flip
Garnish: Potarta gałka muszkatołowa


Boulevardier

Receptura:

  • 30 ml Campari
  • 30 ml słodkiego wermutu
  • 30 ml bourbonu

Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish: Skórka pomarańczy


Godmother / Godfather

Receptura:

  • 30 ml wódki (Godmother) lub szkockiej whisky (Godfather)
  • 30 ml likieru amaretto

Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish:


French Connection

Receptura:

  • 35 ml koniaku
  • 35 ml likieru amaretto

Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish:


Manhattan

Receptura:

  • 60 ml amerykańskiej bourbon whiskey
  • 30 ml słodkiego wermutu
  • 2 dashe angostury

Metoda: Stir lub shake / Build
Szkło: Martini / Rock
Garnish: 1-3 wisienki koktajlowe


Old Fashioned

Receptura:

  • 60 ml bourbon lub whiskey żytnia
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 2 dashes Angostura bitters

Metoda: Build/Stir
Szkło: Rock
Garnish: Plasterek pomarańczy


Rusty Nail

Receptura:

  • 60 ml szkockiej Blended Whisky
  • 30 ml likieru Drambuie

Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish:


Sazerac

Receptura:

  • 10 ml absyntu dla aromatyzacji*
  • 40 ml koniaku
  • 3 dashe Peychaud’s Bitters
  • 5 ml syropu cukrowego

Metoda: Stir
Szkło: Rock
Garnish: Skórka z cytryny

*absynt wlać do szklanki, rozprowadzić po ściankach, a następnie usunąć tuż przed wlaniem koktajlu.


Scotch&Soda

Receptura:

  • 50 ml szkockiej whisky
  • 100 ml sody lub wody gazowanej

Metoda: Build
Szkło: Highball
Garnish: Skórka cytrynowa (opcjonalnie)


White Russian

Receptura:

  • 40 ml czystej wódki
  • 20 ml likieru kawowego
  • 20 ml śmietanki

Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish:


Współczesne

Artykuł w trakcie tworzenia