Falernum

Co to jest Falernum?

Falernum to syrop lub likier na bazie rumu z limonką i mieszanką przypraw (migdały, imbir, goździki, ziele angielskie). Pochodzi z Karaibów, najprawdopodobniej z Barbadosu, gdzie był stosowany już w 18 wieku. Światową popularność zyskał jednak dopiero w latach trzydziestych ubiegłego wieku w Ameryce. Obecnie falernum stosowany jest głównie jako składnik wielu popularnych koktajli z kategorii tiki.

Nazwa falernum pochodzi od starożytnego rzymskiego wina falernian (po łacinie falernum), z którym poza jasnobursztynowym kolorem, ma on niewiele wspólnego. Obecnie bardzo często określany jest także jako „velvet falernum” ze względu na uczucie, które pozostawia na języku.

Przepisy na Falernum

Pierwszy przepis na falernum, który został opublikowany w 1986 roku odnosi się do punch-u i składa się z 4 części: soku z limonki, cukru, rumu i wody (“one of sour, two of sweet, three of strong, four of the weak“). Obecnie w Internecie znaleźć można setki przepisów różniących się od siebie przede wszystkim zawartością alkoholu i natężeniem poszczególnych aromatów. Poniżej dwa przykładowe przepisy.

Przepis I

Składniki:

  • 250ml białego rumu
  • 10 goździków
  • 10 zestów z limonki
  • 50g imbiru
  • pół laski wydrążonej wanilii
  • 10 migdałów
  • 420ml syropu cukrowego
  • 140ml soku z limonki

Sposób przygotowania:

  1. Migdały rozgniatamy i prażymy na patelni razem z goździkami.
  2. Imbir drobno siekamy.
  3. Sok z limonki bardzo dokładnie przecedzamy przez drobne sitko.
  4. Przygotowane składniki umieszczamy w dużym, zamykanym słoju i zostawiamy na 48 godzin.

Sposób przygotowania z użyciem sous vide:

  1. Migdały rozgniatamy i prażymy na patelni razem z goździkami.
  2. Imbir drobno siekamy.
  3. Sok z limonki bardzo dokładnie przecedzamy przez drobne sitko.
  4. Przygotowane składniki pakujemy próżniowo i umieszczamy w kąpieli wodnej (sous vide) w temp. 60st. na 3 godziny.
  5. Po wyciągnięciu z kąpieli i ostudzeniu, przecedzamy przez drobne sitko.

Falernum najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu kilku dni.

Przepis II

Składniki:

  • 1litr syropu cukrowego (1:1)
  • zesty z dwóch całych pomarańczy
  • zesty z trzech limonek
  • 2 laski cynamonu
  • 30 goździków
  • 30 ziaren ziela angielskiego
  • duży naparstek startego imbiru (nieco większy niż kciuk )
  • 200ml soku z limonki lub fake lime
  • 5ml wody pomarańczowej

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawy rozgniatamy w moździerzu i łączymy ze wszystkimi składnikami w garnku.
  2. Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem mieszając, gdy się zagotuje zbijamy temperaturę do około 80 stopni.
  3. Gotujemy w 80 stopniach przez godzine.
  4. Uzyskany syrop cedzimy (forma bezalkoholowa) i opcjonalnie mieszamy z rumem w proporcjach 1:1.

Falernum najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu kilku dni.

Gotowe produkty

Na rynku obecnie dostępnych jest kilka gotowych likierów i syropów Falernum. Do najpopularniejszych należą:

Popularne koktajle

Mai Tai Swizzle by Don the Beachcomber’s

Receptura:

  • 30 ml złotego rumu
  • 45 ml ciemnego rumu
  • 30 ml soku grejpfrutowego
  • 22,5 ml soku z limonki
  • 15 ml likieru Cointreau lub triple sec
  • 7,5 ml falernum
  • 6 kropli likieru Pernod
  • 1 dash Angostura bitters

Metoda: Shake
Szkło: Old-fashioned + kruszony lód
Garnish: Top mięty


Zombie

Receptura:

  • 45 ml ciemnego jamajskiego rumu
  • 45 ml białego portorykańskiego rumu
  • 30 ml rumu Demerara
  • 20 ml soku z limonki
  • 15 ml Donn’s Mix (2 części soku grejpfrutowego, 1 część syropu cynamonowego)
  • 15 ml falernum
  • 1 łyżeczka syropu grenadine
  • 1 dash Angostura bitters
  • 6 kropli likieru Pernod

Metoda: Shake
Szkło: Tumbler + kruszony lód
Garnish: Top mięty lub opcjonalnie połowa limonki z 80 procentowym podpalonym rumem