Najważniejsze odmiany chmielu

Obecnie na rynku dostępne są setki odmian chmielu różniących się między sobą poziomem goryczki i rodzajem aromatu. Wśród nich należy wyróżnić cztery rodzaje uznawane za najbardziej szlachetne odmiany. Ich nazwy pochodzą od rejonów, w których są hodowane: hallertau, tettnang i spalt z Niemiec oraz žatecki chmiel uprawiany w Czechach.

NazwaKrajZawartość alfa-kwasów (%)
AmarilloUSA8-11
Bramling CrossWielka Brytania6-7
CascadeUSA4,5-7
CentennialUSA9,5-11,5
ChinookUSA12-14
CitraUSA11-13
CTZ (Columbus, Tomahawk, Zeus)USA14,5-16,5
East Kent GoldingWielka Brytania4,5-6,5
EllaAustralia13,3-16,3
EnigmaAustralia13,5-16,5
EquinoxUSA14,5-15,5
FugglesWielka Brytania3-5,6
GalaxyAustralia11-16
Hallertauer MittelfrühNiemcy3-5
Hüll MelonNiemcy7-8
IungaPolska10-14
KazbekCzechy5-8
KohatuNowa Zelandia6-7
LubelskiPolska3-4,5
MagnumNiemcy11-16
Mandarina BavariaNiemcy7-10
MarynkaPolska9-12
MosaicUSA11,5-13,5
MotuekaNowa Zelandia6-8
Nelson SauvinNowa Zelandia12-14
Northern BrewerWielka Brytania8-11
PerleNiemcy4-9
PolarisNiemcy18-23
RakauNowa Zelandia10-11
Saaz (Żytecki)Czechy3-6
SimcoeUSA12-14
Sorachi AceJaponia (obecnie USA)12-16
Spalter SelectNiemcy3-6,5
Styrian GoldingSłowenia4,5-6
SummitUSA16-18
SybillaPolska6,5-8
TettnangerNiemcy2,5-5,5
WaimeaNowa Zelandia16-19
WakatuNowa Zelandia6-9
Vic SecretAustralia14-17