Rodzaje alternatywnych zaparzaczy do kawy
Każda osoba zajmująca się barmaństwem, zdaje sobie sprawę z tego, jak istotnym elementem w procesie produkcji alkoholu jest dobór odpowiedniej aparatury destylacyjnej. Podobnie sprawa ma się w przypadku zaparzania kawy.
Zaparzanie kawy to proces bardzo złożony. Aby przygotować wyjątkową kawę trzeba zadbać o to, aby była on znakomitej jakości, odpowiednio zmielona, zaparzana wodą o określonej temperaturze w określonych ramach czasowych. Do tego dochodzi jeszcze wybór techniki zaparzania, a co za tym idzie wybór odpowiedniego zaparzacza. Nie tylko mniej doświadczone osoby mogą się w tym wszystkim pogubić.
W drodze do przygotowania idealnej kawy trzeba jednak od czegoś zacząć, a dobrym sposobem na to jest poznanie podstawowych rodzajów zaparzaczy.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/01/Aeropress-1024x1024.png)
Aeropress
Urządzenia stworzone w 2005 roku przez amerykańskiego konstruktora zabawek, Alana Adlera. Aeropress Łączy w sobie metody parzenia w ekspresie ciśnieniowym, metodę przelewową oraz parzenie z wykorzystaniem French Pressu.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/01/Chemex.jpg)
Chemex
Chemex został wynaleziony w 1941roku w firmie o tej samej nazwie przez amerykańskiego chemika Petera Schlumbohma. Jest to rodzaj prostego ekspresu do kawy, w którym gorąca woda o odpowiedniej temperaturze, w szklanym naczyniu powoli przesiąka przez papierowy filtr wypełniony zmielonymi ziarnami kawy.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/01/Drip-V60-1024x1024.jpg)
Drip V60
Najpopularniejszy zaparzacz wykorzystywany do metody przelewowej. Szczególną popularność zyskał wraz z rewolucją tzw. trzeciej fali kawowej, w której stawiano na jakość kawy i metody przelewowe, w miejsce espresso italiano. Drip V60 występuje w wielu odmianach – ceramicznym, szklanym, metalowy, itd. Najbardziej znanym producentem jest Hario.
Nazwa V60 odwołuje się do stożkowego kształtu filtrów (V) oraz kątu nachylenia ścianek drippera (60 stopni).
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/01/French-Press.jpg)
French Press
Frech Press to urządzenie, którego historia sięga początków XX wieku. Wynaleziony został we Francji, ale największą popularność zdobył w Wielkiej Brytanii oraz Danii. French press jest to bardzo prosty w użyciu zaparzacz do kawy, który bez użycia dodatkowych filtrów pozwala zaparzyć kawę bez fusów.
Inne nazwy stosowane nazwy na French Pressa to: press pot, coffee press, cafetiere czy cafetiere a piston,
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/01/Kalita-1024x1024.jpeg)
Kalita Wave
Kalita to rodzaj dripper służący do przygotować kawę metodą przelewową. Jego cechą charakterystyczną jest płaskie dno z trzema otworami, a także specjalnie zaprojektowane faliste filtry.
Nazwa odwołuje się do głównego producenta tego typu filtrów, japońskiej marki Kalita, założonej w 1958 roku.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/01/Makinetka.jpg)
Makinetka
Makinetka (moka) jest to ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy, szczególnie popularny we Włoszech . Makinetka zrobiona jest najczęściej ze stopu aluminium lub stali nierdzewnej.
Określenie “makinetka” pochodzi z włoskiego “macchinetta del caffè“. Makinetka często nazywana jest również kupresem, kafetierką lub kawiarką.
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/01/Syfon-826x1024.jpeg)
Syfon
Syfon to jedno z bardziej złożonych urządzeń do przygotowania kawy, dedykowane głównie dla smakoszy i specjalistów od parzenia kawy. Dolny zbiornik napełniany jest wodą, która po podgrzaniu przepływa do górnego zbiornika ze zmielonymi ziarnami. Po paru minutach odłączane jest źródło ciepła, a kawa przepływa przez filtr z powrotem do dolnego naczynia.
Urządzenie zostało wynalezione w 1830 roku w Berlinie, ale przez długi czas było udoskonalane przez wielu autorów z całego świata. Obecnie rynek syfonów zdominowany jest przez dwie japońskie firmy – Hario i Yama.