Rodzaje alternatywnych zaparzaczy do kawy

Każda osoba zajmująca się barmaństwem, zdaje sobie sprawę z tego, jak istotnym elementem w procesie produkcji alkoholu jest dobór odpowiedniej aparatury destylacyjnej. Podobnie sprawa ma się w przypadku zaparzania kawy.

Zaparzanie kawy to proces bardzo złożony. Aby przygotować wyjątkową kawę trzeba zadbać o to, aby była on znakomitej jakości, odpowiednio zmielona, zaparzana wodą o określonej temperaturze w określonych ramach czasowych. Do tego dochodzi jeszcze wybór techniki zaparzania, a co za tym idzie wybór odpowiedniego zaparzacza. Nie tylko mniej doświadczone osoby mogą się w tym wszystkim pogubić.

W drodze do przygotowania idealnej kawy trzeba jednak od czegoś zacząć, a dobrym sposobem na to jest poznanie podstawowych rodzajów zaparzaczy.


Aeropress

Urządzenia stworzone w 2005 roku przez amerykańskiego konstruktora zabawek, Alana Adlera. Aeropress Łączy w sobie metody parzenia w ekspresie ciśnieniowym, metodę przelewową oraz parzenie z wykorzystaniem French Pressu.


Chemex

Chemex został wynaleziony w 1941roku w firmie o tej samej nazwie przez amerykańskiego chemika Petera Schlumbohma. Jest to rodzaj prostego ekspresu do kawy, w którym gorąca woda o odpowiedniej temperaturze, w szklanym naczyniu powoli przesiąka przez papierowy filtr wypełniony zmielonymi ziarnami kawy.


Drip V60

Najpopularniejszy zaparzacz wykorzystywany do metody przelewowej. Szczególną popularność zyskał wraz z rewolucją tzw. trzeciej fali kawowej, w której stawiano na jakość kawy i metody przelewowe, w miejsce espresso italiano. Drip V60 występuje w wielu odmianach – ceramicznym, szklanym, metalowy, itd. Najbardziej znanym producentem jest Hario.

Nazwa V60 odwołuje się do stożkowego kształtu filtrów (V) oraz kątu nachylenia ścianek drippera (60 stopni).


French Press

Frech Press to urządzenie, którego historia sięga początków XX wieku. Wynaleziony został we Francji, ale największą popularność zdobył w Wielkiej Brytanii oraz Danii. French press jest to bardzo prosty w użyciu zaparzacz do kawy, który bez użycia dodatkowych filtrów pozwala zaparzyć kawę bez fusów. 

Inne nazwy stosowane nazwy na French Pressa to: press potcoffee presscafetiere czy cafetiere a piston,


Kalita Wave

Kalita to rodzaj dripper służący do przygotować kawę metodą przelewową. Jego cechą charakterystyczną jest płaskie dno z trzema otworami, a także specjalnie zaprojektowane faliste filtry.

Nazwa odwołuje się do głównego producenta tego typu filtrów, japońskiej marki Kalita, założonej w 1958 roku.


Makinetka

Makinetka (moka) jest to ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy, szczególnie popularny we Włoszech . Makinetka zrobiona jest najczęściej ze stopu aluminium lub stali nierdzewnej. 

Określenie “makinetka” pochodzi z włoskiego “macchinetta del caffè“. Makinetka często nazywana jest również kupresem, kafetierką lub kawiarką.


Syfon

Syfon to jedno z bardziej złożonych urządzeń do przygotowania kawy, dedykowane głównie dla smakoszy i specjalistów od parzenia kawy. Dolny zbiornik napełniany jest wodą, która po podgrzaniu przepływa do górnego zbiornika ze zmielonymi ziarnami. Po paru minutach odłączane jest źródło ciepła, a kawa przepływa przez filtr z powrotem do dolnego naczynia.

Urządzenie zostało wynalezione w 1830 roku w Berlinie, ale przez długi czas było udoskonalane przez wielu autorów z całego świata. Obecnie rynek syfonów zdominowany jest przez dwie japońskie firmy – Hario i Yama.