Koktajle brunchowe

Klasyczne

Aperol Spritz

Receptura:

  • 3 części Prosecco
  • 2 części Aperol
  • 1 część wody gazowanej

Metoda: Build
Szkło: Kieliszek do wina + kości lodu
Garnish: Plasterek pomarańczy


Klasyczne i współczesne przepisy na pyszne koktajle idealne na niedzielny brunch.

Bellini

Receptura:

  • 50 ml musu z brzoskwiń
  • 100 ml szampana lub wina musującego

Metoda: Build
Szkło: Kieliszek do szampana
Garnish:


Bloody Mary

Receptura:

  • 40 ml wódki
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 15 ml soku cytrynowego
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki sosu worcester
  • 2-3 krople tabasco

Metoda: Build
Szkło: Highball + kości lodu
Garnish: Łodyga selera naciowego


Breakfast Martini

Receptura:

  • 50 ml ginu
  • 15 ml triple secu
  • 15 ml soku cytrynowego
  • 1 łyżka barmańska marmolady pomarańczowej

Metoda: Stir (marmolad + gin) + Shake + Double Strain
Szkło: Martini
Garnish: Skórka pomarańczy


Gin Basil Smash

Receptura:

  • 50 ml ginu
  • 20 ml świeżego soku z cytryny
  • 15 ml syropu cukrowego (2:1)
  • garść liści bazylii (8-10 listków)

Metoda: Muddle + Shake + Double Strain
Szkło: Rock
Garnish: Listek bazylii


Gin & Tonic

Receptura:

  • 50 ml ginu
  • 100 ml toniku

Metoda: Build
Szkło: Highball
Garnish: 1/8 limonki


Gin Fizz

Receptura:

  • 45 ml ginu
  • 20 ml soku cytrynowego
  • 10 ml syropu cukrowego
  • woda gazowana (do uzupełnienia)

Metoda: Shake + top up
Szkło: Highball
Garnish: Plasterek cytryny


Lemon Drop Martini

Receptura:

  • 45 ml wódki (najlepiej cytrynowej)
  • 15 ml likieru triple sec
  • 15 ml soku cytrynowego
  • 10 ml syropu cukrowego (opcjonalnie)

Metoda: Shake
Szkło: Martini
Garnish: Plasterek cytryny lub crusta (obwódka) z cukru


Mimosa

Receptura:

  • 40 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml szampana lub wina musującego

Metoda: Build
Szkło: Kieliszek do szampana
Garnish:


Mint Julep

Receptura:

  • 60 ml amerykańskiej bourbon whiskey
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 8 listków mięty
  • kruszony lód

Metoda: Muddler+Build
Szkło: Highball + lód kruszony
Garnish: Top mięty


Mojito

Receptura:

  • 40 ml jasnego rumu
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 2 ćwiartki limonki
  • 6 listków mięty
  • woda gazowana

Metoda: Muddler+Build
Szkło: Highball + lód kruszony
Garnish: Top mięty


Pimm’s Cup No. 1

Receptura:

  • 50 ml likieru Pimm’s Cup No. 1
  • 15 ml lemoniady lub sprite’a
  • pokrojone owoce i warzywa*

Metoda: Build
Szkło: Highball
Garnish: Top mięta

*Do najczęściej stosowanych należą kawałki czerwonych i czarnych owoców, plasterki ogórka, plasterki pomarańczy i listki mięty


Sangria

Receptura dla kilku koktajli:

  • 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 cytryny lub grejpfruta
  • kilka truskawek
  • kilka plasterków zielonego jabłka/melona/gruszki
  • 40ml syropu cukrowego
  • 80-100ml brandy
  • (opcjonalnie) wody gazowanej

Metoda: Maceracja*
Szkło: Kieliszek do wina**
Garnish:

*Wyciskamy sok z 1 pomarańczy oraz cytryny/grejpfruta. Resztę owoców kroimy na cząstki (owoce możemy najpierw obrać, aby lepiej się zmacerowały), następnie umieszczamy razem z wyciśniętym z cytrusów sokiem, winem, syropem cukrowym oraz brandy w dużym dzbanku. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.

**Przed podaniem wsypujemy kostki lodu, mieszamy i podajemy z odrobiną wody gazowanej (opcjonalnie).


Artykuł w trakcie tworzenia.