Pianki molekularne

Potrafią wzbogacić smak i aromat, a przy tym znacznie wpłynąć na wygląd koktajlu. O czym mowa? Oczywiście o piankach.

Pianki molekularne – definicja

Piana (z hiszp. espuma) to nic innego niż drobne pęcherzyki gazu w cieczy. Aby były trwałe, płyn musi zostać połączony ze stabilizatorem który utrzyma jedno z drugim, tak jak dzieje się to w przypadku bitej śmietany.

Rodzaje pian

Wyróżniamy kilka rodzajów pian

  • Powietrze/Puch – powstaje na skutek napowietrzenia płynów połączonych wcześniej z emulsyfikantami takimi jak Sucro bądź Lecite .
  • Piana proteinowa – uzyskiwana jest przez dodanie substancji zawierającej proteiny, np. białko z jajka.
  • Piana ksantanowa – powstaje po wymieszaniu płynu i 0,8% Xantan oraz wtłoczeniu gazu pod wysokim ciśnieniem.
  • Piana metilowa – powstaje po wymieszaniu płynu, 0,3% Xantan , 0,9% Metil oraz wtłoczeniu gazu pod wysokim ciśnieniem.
  • Piana żelowa (musująca) – powstaje po wymieszaniu płynu, 0,5% Agar , 0,1% Xantan oraz wtłoczeniu gazu pod wysokim ciśnieniem.

Tworzenie pian molekularnych krok po kroku

Puch/Powietrze

  1. W szerokim pojemniku połącz płyn z odpowiednim środkiem:
    • Lecite – 5g na litr płynu bezalkoholowego,
    • Sucro – 6g na litr płynu alkoholowego,
  2. Użyj blendera ręcznego.
  3. Opcjonalnie dodaj szczyptę Xantanu, w celu zwiększenia trwałości pianki, a następnie ponownie użyj blendera.
  4. Napowietrzaj płyn za pomocą napowietrzacza do akwarium umieszczając kamień w płynie.
  5. Zbieraj powstałą pianę.

Piana proteinowa

  1. W naczyniu wymieszaj białko oraz pozostałe składniki.
  2. Przelej zawartość do syfonu, pamiętając, żeby zapełnić go przynajmniej do połowy.
  3. Zakręć głowice i nabij syfon jednym nabojem N2O na każde pół litra pojemności syfonu.
  4. Syfon z pianą odstaw do lodówki na przynajmniej 10 minut w celu schłodzenia. Tam go również przechowuj pomiędzy kolejnym użyciem.

Piana Metilowa

  1. W naczyniu za pomocą blendera ręcznego wymieszaj wszystkie składniki pianki oraz Metil (0,9% roztworu).
  2. Opcjonalnie dodaj szczyptę Xantanu, w celu zwiększenia trwałości pianki, a następnie ponownie użyj blendera.
  3. Przelej zawartość do syfonu, pamiętając, żeby zapełnić go przynajmniej do połowy.
  4. Zakręć głowice i nabij syfon jednym nabojem N2O na każde pół litra pojemności syfonu.
  5. Syfon z pianą odstaw do lodówki na przynajmniej 10 minut w celu schłodzenia. Tam go również przechowuj pomiędzy kolejnym użyciem.

Piana musująca

  • W naczyniu za pomocą blendera ręcznego wymieszaj wszystkie składniki pianki oraz Agar (0,5% roztworu).
  • Dodaj szczyptę Xantanu, w celu zwiększenia trwałości pianki, a następnie ponownie użyj blendera.
  • Podgrzej płyn do wrzenia, a następnie przelej do pojemnika umieszczonego w lodzie. Wymieszaj zawartość.
  • Po osiągnięciu temperatury 50*C przelej go do syfonu.
  • Zakręć głowice i nabij syfon nabojem CO2 na w celu gazowania piany.
  • Syfon z pianą odstaw do lodówki na przynajmniej 10 minut w celu schłodzenia. Tam go również przechowuj pomiędzy kolejnym użyciem.