Pianki molekularne
Potrafią wzbogacić smak i aromat, a przy tym znacznie wpłynąć na wygląd koktajlu. O czym mowa? Oczywiście o piankach.
Pianki molekularne – definicja
Piana (z hiszp. espuma) to nic innego niż drobne pęcherzyki gazu w cieczy. Aby były trwałe, płyn musi zostać połączony ze stabilizatorem który utrzyma jedno z drugim, tak jak dzieje się to w przypadku bitej śmietany.
Rodzaje pian
Wyróżniamy kilka rodzajów pian
- Powietrze/Puch – powstaje na skutek napowietrzenia płynów połączonych wcześniej z emulsyfikantami takimi jak Sucro bądź Lecite .
- Piana proteinowa – uzyskiwana jest przez dodanie substancji zawierającej proteiny, np. białko z jajka.
- Piana ksantanowa – powstaje po wymieszaniu płynu i 0,8% Xantan oraz wtłoczeniu gazu pod wysokim ciśnieniem.
- Piana metilowa – powstaje po wymieszaniu płynu, 0,3% Xantan , 0,9% Metil oraz wtłoczeniu gazu pod wysokim ciśnieniem.
- Piana żelowa (musująca) – powstaje po wymieszaniu płynu, 0,5% Agar , 0,1% Xantan oraz wtłoczeniu gazu pod wysokim ciśnieniem.
Tworzenie pian molekularnych krok po kroku
Puch/Powietrze
- W szerokim pojemniku połącz płyn z odpowiednim środkiem:
- Lecite – 5g na litr płynu bezalkoholowego,
- Sucro – 6g na litr płynu alkoholowego,
- Użyj blendera ręcznego.
- Opcjonalnie dodaj szczyptę Xantanu, w celu zwiększenia trwałości pianki, a następnie ponownie użyj blendera.
- Napowietrzaj płyn za pomocą napowietrzacza do akwarium umieszczając kamień w płynie.
- Zbieraj powstałą pianę.
Piana proteinowa
- W naczyniu wymieszaj białko oraz pozostałe składniki.
- Przelej zawartość do syfonu, pamiętając, żeby zapełnić go przynajmniej do połowy.
- Zakręć głowice i nabij syfon jednym nabojem N2O na każde pół litra pojemności syfonu.
- Syfon z pianą odstaw do lodówki na przynajmniej 10 minut w celu schłodzenia. Tam go również przechowuj pomiędzy kolejnym użyciem.
Piana Metilowa
- W naczyniu za pomocą blendera ręcznego wymieszaj wszystkie składniki pianki oraz Metil (0,9% roztworu).
- Opcjonalnie dodaj szczyptę Xantanu, w celu zwiększenia trwałości pianki, a następnie ponownie użyj blendera.
- Przelej zawartość do syfonu, pamiętając, żeby zapełnić go przynajmniej do połowy.
- Zakręć głowice i nabij syfon jednym nabojem N2O na każde pół litra pojemności syfonu.
- Syfon z pianą odstaw do lodówki na przynajmniej 10 minut w celu schłodzenia. Tam go również przechowuj pomiędzy kolejnym użyciem.
Piana musująca
- W naczyniu za pomocą blendera ręcznego wymieszaj wszystkie składniki pianki oraz Agar (0,5% roztworu).
- Dodaj szczyptę Xantanu, w celu zwiększenia trwałości pianki, a następnie ponownie użyj blendera.
- Podgrzej płyn do wrzenia, a następnie przelej do pojemnika umieszczonego w lodzie. Wymieszaj zawartość.
- Po osiągnięciu temperatury 50*C przelej go do syfonu.
- Zakręć głowice i nabij syfon nabojem CO2 na w celu gazowania piany.
- Syfon z pianą odstaw do lodówki na przynajmniej 10 minut w celu schłodzenia. Tam go również przechowuj pomiędzy kolejnym użyciem.