Koktajle brunchowe
Klasyczne
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/08/Aperol-Spritz.jpg)
Aperol Spritz
Receptura:
- 3 części Prosecco
- 2 części Aperol
- 1 część wody gazowanej
Metoda: Build
Szkło: Kieliszek do wina + kości lodu
Garnish: Plasterek pomarańczy
![Klasyczne i współczesne przepisy na pyszne koktajle idealne na niedzielny brunch.](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/08/Bellini.jpg)
Bellini
Receptura:
- 50 ml musu z brzoskwiń
- 100 ml szampana lub wina musującego
Metoda: Build
Szkło: Kieliszek do szampana
Garnish: –
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/08/Bloody-Mary.jpg)
Bloody Mary
Receptura:
- 40 ml wódki
- 100 ml soku pomidorowego
- 15 ml soku cytrynowego
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki sosu worcester
- 2-3 krople tabasco
Metoda: Build
Szkło: Highball + kości lodu
Garnish: Łodyga selera naciowego
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/08/Breakfast-Martini-1024x1024.jpg)
Breakfast Martini
Receptura:
- 50 ml ginu
- 15 ml triple secu
- 15 ml soku cytrynowego
- 1 łyżka barmańska marmolady pomarańczowej
Metoda: Stir (marmolad + gin) + Shake + Double Strain
Szkło: Martini
Garnish: Skórka pomarańczy
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Gin-Basil-Smash.jpg)
Gin Basil Smash
Receptura:
- 50 ml ginu
- 20 ml świeżego soku z cytryny
- 15 ml syropu cukrowego (2:1)
- garść liści bazylii (8-10 listków)
Metoda: Muddle + Shake + Double Strain
Szkło: Rock
Garnish: Listek bazylii
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Gin-Tonic.jpg)
Gin & Tonic
Receptura:
- 50 ml ginu
- 100 ml toniku
Metoda: Build
Szkło: Highball
Garnish: 1/8 limonki
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/05/Gin-Fizz.jpg)
Gin Fizz
Receptura:
- 45 ml ginu
- 20 ml soku cytrynowego
- 10 ml syropu cukrowego
- woda gazowana (do uzupełnienia)
Metoda: Shake + top up
Szkło: Highball
Garnish: Plasterek cytryny
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/05/Lemon-Drop-Martini-1024x1024.jpg)
Lemon Drop Martini
Receptura:
- 45 ml wódki (najlepiej cytrynowej)
- 15 ml likieru triple sec
- 15 ml soku cytrynowego
- 10 ml syropu cukrowego (opcjonalnie)
Metoda: Shake
Szkło: Martini
Garnish: Plasterek cytryny lub crusta (obwódka) z cukru
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/08/Mimosa.jpg)
Mimosa
Receptura:
- 40 ml soku pomarańczowego
- 100 ml szampana lub wina musującego
Metoda: Build
Szkło: Kieliszek do szampana
Garnish: –
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2021/05/Mint-Julep.jpg)
Mint Julep
Receptura:
- 60 ml amerykańskiej bourbon whiskey
- 20 ml syropu cukrowego
- 8 listków mięty
- kruszony lód
Metoda: Muddler+Build
Szkło: Highball + lód kruszony
Garnish: Top mięty
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/08/Mojito2.jpg)
Mojito
Receptura:
- 40 ml jasnego rumu
- 20 ml syropu cukrowego
- 2 ćwiartki limonki
- 6 listków mięty
- woda gazowana
Metoda: Muddler+Build
Szkło: Highball + lód kruszony
Garnish: Top mięty
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Pimms-1-1024x1024.jpg)
Pimm’s Cup No. 1
Receptura:
- 50 ml likieru Pimm’s Cup No. 1
- 15 ml lemoniady lub sprite’a
- pokrojone owoce i warzywa*
Metoda: Build
Szkło: Highball
Garnish: Top mięta
*Do najczęściej stosowanych należą kawałki czerwonych i czarnych owoców, plasterki ogórka, plasterki pomarańczy i listki mięty
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/08/Sangria.jpg)
Sangria
Receptura dla kilku koktajli:
- 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
- 2 pomarańcze
- 1/2 cytryny lub grejpfruta
- kilka truskawek
- kilka plasterków zielonego jabłka/melona/gruszki
- 40ml syropu cukrowego
- 80-100ml brandy
- (opcjonalnie) wody gazowanej
Metoda: Maceracja*
Szkło: Kieliszek do wina**
Garnish: –
*Wyciskamy sok z 1 pomarańczy oraz cytryny/grejpfruta. Resztę owoców kroimy na cząstki (owoce możemy najpierw obrać, aby lepiej się zmacerowały), następnie umieszczamy razem z wyciśniętym z cytrusów sokiem, winem, syropem cukrowym oraz brandy w dużym dzbanku. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
**Przed podaniem wsypujemy kostki lodu, mieszamy i podajemy z odrobiną wody gazowanej (opcjonalnie).
Artykuł w trakcie tworzenia.