Koktajle aperitif
Klasyczne
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Wodka-Martini-1024x1024.jpg)
Wódka / Gin Martini
Receptura:
- 60 ml wódki lub ginu
- 10 ml wytrawnego wermutu
Metoda: Shake / stir
Szkło: Martini / Rock z kośćmi lodu
Garnish: Twist cytrynowy / oliwki
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Vesper-Martini.jpg)
Vesper Martini
Receptura:
- 60 ml wódki lub ginu
- 20 ml czystej wódki
- 10 ml likieru Lillet blanc
Metoda: Shake / stir
Szkło: Martini
Garnish: Twist cytrynowy
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Gimlet.jpg)
Gimlet
Receptura:
- 60 ml ginu
- 10 ml soku z limonki
- 10 ml syropu cukrowego
Metoda: Shake
Szkło: Martini / Rock z kośćmi lodu
Garnish: Plasterek limonki
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Gin-Tonic.jpg)
Gin & Tonic
Receptura:
- 50 ml ginu
- 100 ml toniku
Metoda: Build
Szkło: Highball
Garnish: 1/8 limonki
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Americano.jpg)
Americano
Receptura:
- 30 ml słodkiego wermutu
- 30 ml campari
- 10 ml wody gazowanej
Metoda: Build
Szkło: Highball
Garnish: Plasterek pomarańczy
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Negroni.jpg)
Negroni
Receptura:
- 30 ml wódki lub ginu
- 30 ml likieru Campari
- 30 ml słodkiego wermutu
Metoda: Build
Szkło: Rock z kośćmi lodu
Garnish: Skórka pomarańczy
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/08/Aperol-Spritz.jpg)
Aperol Spritz
Receptura:
- 3 części Prosecco
- 2 części Aperol
- 1 część wody gazowanej
Metoda: Build
Szkło: Kieliszek do wina + kości lodu
Garnish: Plasterek pomarańczy
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Kir-Royale-1024x1024.jpg)
Kir Royal
Receptura:
- 20 ml likieru porzeczkowego
- 140 ml szampana lub wina musującego
Metoda: Build
Szkło: Kieliszek do szampana
Garnish: (opcjonalnie) świeże maliny, kawałki truskawek lub wisienka koktajlowa
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/French-75.jpg)
French 75
Receptura:
- 40 ml ginu
- 20 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
- 80 ml szampana lub wina musującego
Metoda: Shake + Build
Szkło: Kieliszek do szampana
Garnish: Twist cytrynowy
Współczesne
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/St.-Germain-Coctail.jpg)
The St-Germain Cocktail
Receptura:
- 40 ml likieru St-Germain Elderflower
- 60 ml Prosecco lub innego wina musującego
- 60 ml wody mineralnej
Metoda: Build
Szkło: Highball
Garnish: Plasterek cytryny
Artykuł w trakcie tworzenia