Podstawowe rodzaje koktajli

Świat koktajli obejmuje wiele różnych rodzajów koktajli, z których każdy ma swoją nazwę, charakterystyczne cechy, genetykę i historię. Obecnie do najbardziej znanych należą soury i colady, ale co raz większą popularnością ponownie zaczynają się cieszyć highballe i swizzle.

Blazer

Składniki: alkohol + słodzik
Szkło: Snifter
Metoda: Rolling (w niektórych przypadkach można zapalić alkohol)
Serwis: Straight-up, gdy koktajl jest jeszcze ciepły
Powstanie: Połowa XIX wieku (Jerry Thomas)
Flagowy koktajl: Blue Blazer


Cobbler

Składniki: alkohol lub wino + owoce + cukier
Szkło: Collins lub Cobbler
Metoda: Shaken
Serwis: Podawany na kruszonym lodzie (koniecznie ze słomką) i ozdobiony świeżymi jagodami lub listkami mięty (najlepiej posypany cukrem pudrem).
Powstanie: Lata 30-ste XX wieku
Flagowy koktajl: Bramble, Sherry Cobbler


Colada

Składniki: Alkohol + sok owocowy + słodzik
Szkło: Poco Grande
Metoda: Blended (z kruszonym lodem)
Serwis: Koktajl mrożony
Powstanie: Pierwsza połowa XX wieku
Flagowy koktajl: Piña Colada


Collins

Składniki: Alkohol + sok cytrynowy (lub limonowy) + cukier (lub słodki likier) + woda gazowana
Szkło: Collins
Metoda: Tradycyjnie stirred lub built, obecnie co raz częściej stosowana jest metoda shake + dopełnienie wodą gazowaną.
Serwis: Zawsze podawać na lodzie
Powstanie: Rok 1814 w Londynie
Flagowy koktajl: Tom Collins


Crusta

Składniki: Alkohol + sok cytrynowy + cukier + bitter koktajlowy
Szkło: Kieliszek do szampana lub wina
Metoda: Shaken lub stirred
Serwis: Rant szkła obtoczony w cukrze, skórka cytrynowa
Powstanie: Lata 40-ste lub 50-ste XIX wieku
Flagowy koktajl: Brandy Crusta


Cup

Składniki: Alkohol + wermut lub wino + owoce + likier i/lub cukier + mixer lub/i woda
Szkło: Tradycyjnie mały kufel z przykrywką (Tankard), obecnie Collins lub Goblet
Metoda: Build
Serwis: Podawać na lodzie
Powstanie: Połowa XIX wieku
Flagowy koktajl: Pimm’s No.1 Cup


Daisy

Składniki: Alkohol + likier (zwykle pomarańczowy) + sok cytrynowy lub limonowy
Szkło: Coupe, Old-Fashioned, Goblet
Metoda: Shaken, Build lub Blend
Serwis: W zależności od metody przygotowania
Powstanie: Druga połowa XIX wieku
Flagowy koktajl: Brandy Daisy (obecnie bardziej znana jest Margarita)


Fizz

Składniki: Alkohol + sok cytrynowy + cukier + gazowany mikser (woda gazowana, ginger ale + szampan)
Szkło: Highball
Metoda: Shaken + dopełnienie mikserem
Serwis: Podawać w schłodzonym szkle bez lodu
Powstanie: Końcówka XIX wieku
Flagowy koktajl: Ramos Gin Fizz


Flip

Składniki: Alkohol lub wino wzmacniane + cukier + żółtko jajka (czasem także i białko)
Szkło: Couple lub kieliszek do wina
Metoda: Shaken
Serwis: Serwować na zimno lub ciepło
Powstanie: XVII wiek (Anglia)
Flagowy koktajl: Flip (np. Brandy, Sherry, Port)


Grog

Składniki: Rum + sok cytrynowy + cukier + woda (często gorąca)
Szkło: Old-Fashioned
Metoda: Shaken
Serwis: Podawać na lodzie lub na ciepło
Powstanie: 1740
Flagowy koktajl: Grog


Highball

Składniki: Alkohol + gazowany mikser
Szkło: Highball
Metoda: Build
Serwis: Serwować na lodzie
Powstanie: XIX wiek
Flagowy koktajl: Gin & Tonic


Julep

Składniki: Alkohol + mięta + cukier
Szkło: Julep Cup
Metoda: Muddle
Serwis: Podawać na skruszonym lodzie
Powstanie: Pierwsza publikacja o tym koktajlu pojawiła się w 1634 roku w Anglii
Flagowy koktajl: Mint Julep


Martini

Składniki: Gin lub wódka – wermut (czasami także bittersy koktajlowe)
Szkło: Martini lub Old-Fashioned
Metoda: Shaken lub Stirred
Serwis: Podawać Straight-up lub na lodzie
Powstanie: b.d. pierwsza wzmianka o koktajlu pojawiła się w książce Tima Daly-ego “Bartenders Encyclopedia” z 1903
Flagowy koktajl: Dry Martini


Nog

Składniki: Alkohol (w większości rum, brandy lub bourbon) + mleko lub/i śmietanka + cukier/likier + żółtko jajka
Szkło: Old-Fashioned
Metoda: Shaken lub Pour
Serwis: Na lodzie lub na ciepło
Powstanie: XVII wiek
Flagowy koktajl: Eggnog


Punch

Składniki: Różne (aromatyzowany napój alkoholowy lub bezalkoholowy przygotowany naraz dla większej liczby osób).
Szkło: Waza na ponch
Metoda:
Serwis: Podawać na zimno lub ciepło
Powstanie: XVII wiek (Indie)
Flagowy koktajl: Rum Punch


Sling

Składniki: Alkohol + sok cytrynowy + cukier / likier + woda mineralna
Szkło: Sling
Metoda: Shaken
Serwis: Podawać na lodzie
Powstanie: b.d. (koktajle typu sling zyskały szczególną popularność pod koniec XIX wieku)
Flagowy koktajl: Gin Sling (obecnie jedna z wariacji: Singapore Sling)


Smash

Składniki: Alkohol + mięta + cukier + sok cytrynowy
Szkło: Old-Fashioned
Metoda: Muddle + Shaken + Strain
Serwis: Serwować na lodzie
Powstanie: Około 1850 roku
Flagowy koktajl: Whiskey Smash (obecnie Gin Basil Smash)


Sour

Składniki: Alkohol / likier + sok cytrynowy + cukier lub inny słodzik + bittersy koktajlowe (opcjonalnie) + białko jaj (opcjonalnie)
Szkło: Old-Fashioned
Metoda: Shaken
Serwis: Podawać na lodzie
Powstanie: Około 1850 (pierwsza wzmianka o sour-ach pojawia się w książce Jerrego Thomasa)
Flagowy koktajl: Whiskey Sour


Swizzle

Składniki: Alkohol + sok cytrynowy + aromatyczny słodziki lub likier + bittersy koktajlowe
Szkło: Collins
Metoda: Stir w szklanicy za pomocą tzw. swizzel stick
Serwis: Podawać na kruszonym lodzie
Powstanie:
Flagowy koktajl: Queens Park Swizzle


Toddy

Składniki: Alkohol + cukier + gorąca woda
Szkło: Irish Coffee
Metoda: Build
Serwis: Podawać na ciepło
Powstanie: b.d. (pierwsza wzmianka pojawia się 1786 roku)
Flagowy koktajl: Hot Toddy