Klarowanie Agar Agar

Czym jest klarowanie?

Klarowanie płynu to innymi słowy usuwanie wszystkich jego mętnych cząstek w celu uzyskania jego największej możliwej przejrzystości. Proces ten może wpłynąć na smak, teksturę, a także skład molekularny napojów.

Należy pamiętać, że celem klaryfikacji nie jest uzyskanie bezbarwnego płynu, czego przykładem może być klaryfikacja świeżych soków.

Charakterystyka Agar Agar

Agar (E406) to substancja żelująca, pochodzenia roślinnego (polimer galaktozy), bezbarwna, nie posiadająca smaku i zapachu. Otrzymywana jest często z odmiany czerwonych alg.

Agar Agar dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90–100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40–50 °C. Zestalony żel roztapia się po ponownym podgrzaniu do 90–100 °C. Zjawisko to jest przykładem histerezy przemiany fazowej ciało stałe-ciecz. 

Agar w kwaśnych substancjach traci część właściwości żelujących.

Klarowanie Agar Agar

Metoda ta została stworzona przez Davida Arnolda, autora książki Liquid Intelligence. Do jej przeprowadzenia potrzebne są:

Napój do klaryfikacji
Woda (25ml na każde 100 ml klarowanego napoju)
Agar Agar w proszku (2g na każde 20 g wody)
Gaza / filtr do kawy
Lejek / sitko / dripper do kawy
Waga gramowa
Naczynie z lodem oraz miska
Trzepaczka do jajek
Rondel

Klarowanie Agar Agar krok po kroku:

Agar w proszku mieszamy razem z wodą w rondlu, a następnie gotujemy wszystko przez 5 minut, ciągle mieszając.
Rozpuszczony agar mieszamy przez kilka sekund z klarowanym napojem (mieszanka powinna mieć około 35°C).
Całość przelewamy do miski i umieszczamy w naczyniu z lodem na około godzinę czasu.
Gdy napój zacznie żelować, należy go delikatnie rozbić trzepaczką, a następnie przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy.
Sklarowany napój przelewamy do butelek.

Sok truskawkowy przed i po klaryfikacji Agar Agar.