Różne rodzaje infuzji alkoholowych

Infuzja alkoholu to prosty sposób na dodanie nowych walorów smakowych i zapachowych wybranemu alkoholowi. Można ją przeprowadzić zarówno w bardzo prosty domowy sposób, jak i za pomocą specjalistycznych urządzeń.

Infuzja prosta (zobacz video )

Infuzja prosta jest jedną z najprostszych metod wzbogacania smaku alkoholi. Można ją przeprowadzić w domu, bez konieczności posiadania drogiego sprzętu. Jest to najbardziej naturalny sposób infuzji alkoholu, wymagający jednak zwykle dużej ilości czasu.

Proces przeprowadzenia infuzji prostej krok po kroku:

Wybieramy składnik, którego walory smakowe i zapachowe chcemy przekazać do alkoholu i odmierzamy jego odpowiednią ilość.
Składnik rozdrabniamy i wrzucamy do czystego, zamykanego szczelnie naczynia.
Składniki zalewamy alkoholem, szczelnie zamykamy i pozostawiamy w ciemnym miejscu. Od czasu do czasu wstrząsamy słoikiem w celu przyśpieszenia maturacji.
Po określonym czasie maturacji, składniki oddzielamy od alkoholu, cedząc je przez drobne sito lub filtr do kawy.
Po 2-3 dniach powtarzamy filtrowanie, aż do uzyskania klarownego płynu, gdyż odpowiednie filtrowanie infuzji wpływa na jej trwałość.

W zależności od użytych składników, przygotowane w ten sposób alkohole zachowują swoją trwałość od kilku tygodni do nawet kilku lat (niektóre nabierają pełni smaków i aromatów dopiero po odstaniu kilku miesięcy).

Tabela pomocnicza – infuzja prosta

SKŁADNIK INFUZJIGRAMATURACZASUWAGIPRZYKŁADY
OWOCEWysoka zawartość cukrów30-40%48-72hMandarynki, wiśnie, winogrona, granaty, mango, figi, banany
Średnia zawartość cukrów30-40%72-120hTruskawki, melony, papaja, arbuz, nektarynki, brzoskwinie, jabłka, morele, grejpfruty, śliwki, pomarańcze, kiwi
Niska zawartość cukrów30-40%48-196hCytrusy przekazują także smak gorzkiCytryny, limonki, rabarbar, jagody, żurawina, marakuja
Skórki cytrusowe4-5%48-72hSkórki należy pozbawić albedo (białej części)Zesty z pomarańczy, cytryn, limonki, grejpfrutów
Suszone25-30%72-120hNamoczyć wcześniej w gorącej wodzie, aby puściły soki i ograniczyły straty alkoholoweRodzynki, suszone gruszki, figi, śliwki, suszona żurawina
Liofilizowane8-12%24-72
HERBATA EKSPRESOWA2-3%20min-1hZbyt długi czas infuzji doprowadza do przekazania tanin do alkoholuHerbaty aromatyczne, zioła ekspresowe (np. rumianek)
ZIOŁAŚwieże5-9%48-72hRozdrobnione i rozgniecione moździerzem / muddleremRozmaryn, trawa cytrynowa
Suszone, liofilizowane3-5%96-120hKafir, mięta
NASIONA, ORZECHY6-12%1-6hNasiona i orzechy należy najpierw uprażyć, a następnie rozdrobnić moździerzem, muddleremPestki dyni, orzechy włoskie, pistacje, nerkowce, ziarna kakaowca, sezam
PRZYPRAWY SYPKIE1,5-2%36-72hPieprz, sól, jałowiec, ziele angielskie, cynamon (kora), goździki, anyż
WARZYWA30-40%24-48hPapryka zielona, czerwona, czosnek, seler, słodka cebula
AROMATYCZNE WARZYWA4-5%24-48hPapryczka chili, jalapeno

Gramatura 1% oznacza użycie 1g składników na 100 ml płynu o mocy 40% dla infuzji odbywających się w temperaturze pokojowej.

Infuzja sous vide (zobacz video )

Technika infuzji alkoholu sous vide pochodzi od metody gotowania o tej samej nazwie. Technika ta polega na próżniowym zapakowaniu składników i powolnym gotowaniu ich w niskiej temperaturze (w przypadku infuzji alkoholowej praktycznie zawsze poniżej temperatury wrzenia alkoholu wynoszącej 78,29 °C), określonej bardzo precyzyjnie przy użyciu odpowiedniego urządzenia.

Głównym atutem infuzji alkoholowej metodą sous vide jest jej znaczne przyśpieszenie, względem infuzji prostej. Pozwala także na bardziej wydajne pozyskiwanie aromatów i smaków, jako że już podczas pakowania płyny są wtłaczane pod ciśnieniem do składników znajdujących się w torbie. Co więcej przygotowane w ten sposób alkohole charakteryzują się zwykle znacznie większą trwałością, niż w przypadku tych samych infuzji wykonanych metodą prostą. Największą wadą metody sous vide są natomiast wysokie koszty nabycia sprzętu niezbędnego do wykonania infuzji.

Sprzęt niezbędny do prawidłowego wykonania infuzji sous vide:

  • termocylkulator – urządzenie regulujące temperaturę łaźni wodnej z dokładnością co do 0,1°C oraz wprawiające wodę w ruch,
  • bath-marie (tzw. łaźnia wodna),
  • pakowarka próżniowa – służy do pakowania składników, aby zapobiec wydostawaniu się aromatów i parowaniu alkoholu.

Proces przeprowadzenia infuzji sous vide krok po kroku:

Wybieramy składnik, którego walory smakowe i zapachowe chcemy przekazać do alkoholu i odmierzamy jego odpowiednią ilość.
Alkohol i przygotowane składniki umieszczamy w specjalnym worku i następnie zamykamy za pomocą pakowarki próżniowej.
Nastawiamy termocylkulator na odpowiednią temperaturą, następnie przygotowane wcześniej worki z infuzowanym alkoholem umieszczamy w łaźni wodnej.
Po określonym czasie infuzji wyciągamy worki z łaźni, a składniki oddzielamy od alkoholu, cedząc je przez drobne sito lub filtr do kawy.
Po 2-3 dniach powtarzamy filtrowanie, aż do uzyskania klarownego płynu, gdyż odpowiednie filtrowanie infuzji wpływa na jej trwałość.

Tabela pomocnicza – infuzja sous vide

SKŁADNIKI INFUZJIROZDROBNIENIEGRAMATURATEMPERATURACZAS
Agrest20%52°C40min
AnyżPokruszony1-1,5%60°C4h
Cynamon (laska)Pokruszona1%60°C4h
Czarny pieprzPokruszony10%80°C3h
Gałka muszkatałowaStarta1,5-3%4°C24h
GruszkaBlanszowane, posiekane w kostkę10-14%54°C2h
Imbir (korzeń)Cienkie plastry3-4%60°C4h
JabłkoBlanszowane, posiekane w kostkę10-14%52°C4h
Jałowiec1%60°C1h
Papryczka chiliDrobno posiekana4-5%62°C2h
Rozmaryn2,5-4%4°C24h
Skórki cytrusoweZesty, drobno posiekane5-6%50°C3h
Suszone pomidoryPosiekane8-15%62°C2,5h
Szafran (nici)0,5%4°C12h
Tymianek2-3%60°C4h
Wanila (laska)Rozcięta w pół1-2%4°C24h
Ziarna kawyPokruszone3-4%4°C12h

Gramatura 1% oznacza użycie 1g składników na 100 ml płynu o mocy 40%.

Infuzja natychmiastowa (zobacz video )

Infuzja natychmiastowa, tzw. Rapid Infusion to technika pozwalająca na przeprowadzanie bardzo szybkiej infuzji alkoholowej za pomocą syfonu do bitej śmietany i nabojów N₂O. Ten rodzaj infuzji jest szczególnie przydatny przy infuzji składników, które w dłuższym czasie mogą nadać np. za dużo goryczy i cierpkości (np. kawa). Metoda ta sprawdza się również idealnie w przypadku świeżych i mocnych aromatów (np. mięta, imbir, rozmaryn, ziele angielskie).

Sprzęt niezbędny do prawidłowego wykonania infuzji sous vide:

  • syfon do bitej śmietany,
  • nabój N₂O (podtlenek azotu),
  • zestaw do Rapid Infusion (opcjonalnie).

Proces przeprowadzenia infuzji natychmiastowej krok po kroku:

Składniki potrzebne do infuzji umieszczamy w syfonie (np. 300 ml wódki, 45ml grubo zmielonej kawy).
Syfon szczelnie zamykamy i nabijamy nabój N₂O (1 nabój na każde 0,5l pojemności syfonu).
Wstrząsamy i odstawiamy nabity syfon na 15 minut. Po tym czasie upuszczamy gaz z syfonu (stawiamy syfon pionowo, dyszą do góry i naciskamy spust). W tym momencie warto przyłożyć jakąś szklankę (lub shaker) do dyszy aby nie zachlapać niczego wokół.
Upewnimy się, że cały gaz z syfonu został spuszczony, a następnie ostrożnie odkręcamy głowicę. Shaker odstawiamy jeszcze na kilka minut do momentu aż ciecz przestanie gazować.
Cedzimy całość przez filtr do kawy i przelewamy zawartość do butelki.

Infuzja próżniowa

Infuzja próżniowa jest to bardzo zaawansowana technika wymagająca posiadania wyparki rotacyjnej (próżniowej). Wyparka rotacyjna obniża ciśnienie wewnątrz obracającej się kolby, w której znajduje się destylowana ciecz, powodując odparowanie bardziej lotnych składników oraz pozostawienie niepożądanej wody, cukru, pigmentów i innych dużych cząsteczek. Dzięki tej metodzie możliwe jest wydobycie delikatnych cząstek aromatycznych, niemożliwych do uzyskania przy zastosowaniu tradycyjnych technik destylacji.

Proces działania wyparki próżniowej krok po kroku:

Destylat znajdujący się wirującej komorze (oznaczonej kolorem czerwonym) osadzonej w łaźni wodnej jest delikatnie podgrzewany. Próżnia wytworzona wewnątrz komory, powoduje odparowanie destylatu w niższej temperaturze. Następnie w postaci pary destylat trafia do chłodnicy (oznaczonej kolorem niebieskim), gdzie zostaje skroplony, tworząc końcowy produkt o intensywnym aromacie, który zbierany jest w oddzielnej kolbie (oznaczonej kolorem zielonym).

Więcej na ten temat można dowiedzieć się podczas szkolenia przeprowadzonego podczas Better Bar 7 pt. “Co z tym Vacuum? Destylacja próżniowa krok po kroku”.

Przykładowa wyparka próżniowa – Rotavapor R-300