Wino perliste
Charakterystyka
Wino perliste to wino delikatnie musujące (o niskiej zawartości dwutlenku węglu CO2) z pogranicza win musujących i cichych. Są to zwykle świeże i młode wina (w starszych winach to ewidentna wada) nadające się do szybkiego spożycie, zwłaszcza w ciepłe, letnie dni. Podawać je można także jako wina aperitif-owe i koktajlowe. Wina perliste dobrze sprawdzają się do pieczonych ryb (bez sosów) i owoców morza.
Według norm UE ciśnienie w butelkach z winami perlistymi powinno być na poziomie 1,25 atmosfery (2-5 razy mniej niż w butelkach win musujących), dlatego wina takie najczęściej sprzedawane są w butelkach tradycyjnych.
Proces produkcji
Tradycyjnie wina perlista powstawały w sposób naturalny. Perlistość była w szczególności cechą młodych win, w których niewielka ilość dwutlenku węglu pochodziła z fermentacji głównej lub fermentacji jabłkowo-mlekowej, kończącej się w butelce. Oba procesy są jednak nie do końca kontrolowane, dlatego praktycznie nie stosuje się ich na szeroką skalę.
Obecnie, by otrzymać wino perliste stosuje się przede wszystkim metodę sztucznego wzbogacenia win cichych. Polega ona na wtłoczeniu pod korek niewielkiej ilości CO2 podczas procesu butelkowania młodego wina. Zabieg ten nadaje winu świeżości oraz podkreśla jego lekkość i owocowość. Ponadto w winach zawierających cukier resztkowy – nieco go maskuje, czyniąc je żywszymi, natomiast w winach typowo wytrawnych – łagodzi ich wysoką kwasowość.
Warto również nadmienić, że dwutlenek węgla pozwala obniżyć nieco ilość dodawanych siarczynów, a poza tym ma on właściwości aseptyczne i zapobiega utlenianiu się wina.
Rodzaje
Wina perlista określane są najczęściej włoskim określeniem “frizzante“, nawet jeżeli wino nie pochodzi z Półwyspu Apenińskiego. Inne stosowane synonimy to: “pétillant” – po francusku, “perlwein” lub “spritzg” – po niemiecku oraz “aguja” (vino de aguja) – po hiszpańsku. Popularnym winem tego typu jest portugalskie vihno verde oraz włoskie moscato d’asti (nie należy mylić z asti spumante, które jest winem musującym).