Podstawowe style czerwonych win
Lekkie czerwone wina
Lekkie czerwone wina mają klarowny, jasny kolor i zazwyczaj cechują się umiarkowanie wysoką kwasowością. Znane są ze swych bogatych aromatów, uwydatnianych przez kieliszki o dużych, sferycznych czaszach oraz wysoką pijalnością. Wina te wspaniale komponują się z wędlinami, dziczyzną i serami.
Klasyczne wina czerwone
Klasycznymi czerwonymi winami nazywamy wina o umiarkowanej masywnej budowie, przyzwoitej kwasowości i średnim poziomie garbników. Często mówi się o nich, że są “gastronomiczne” i “przyjazne jedzeniu”, ponieważ tworzą bardzo szczęśliwe związki z rozmaitymi potrawami. W większości klasycznych czerwonych win dominują aromaty czerwonych owoców.
Barbera , Cabernet Franc , Carignan, Carménère , Dornfelder, Garnacha / Grenache , Mencía, Merlot , Montepulciano, Negroamaro, Kupaż rodański ( GSM ), Sangiovese , Valpolicella, Zinfandel
Potężne czerwone wina
Potężne czerwone wina to najgłębsze, najciemniejsze i najbardziej taniczne ze wszystkich win czerwonych. Wina te charakteryzują się także bogatym aromatem owocowym oraz smakiem obejmującym tytoń, wiśnię, cedr, czarny pieprz i porzeczki. Są to wina “niełatwe do picia”, które jednak doskonale komponują się z soczystymi, tłustymi mięsami i potrawami z grilla.
Aglianico, Kupaż Bordoski , Cabernet Sauvignon , Malbec , Mourvèdre , Nebbiolo , Nero D’Avola, Petit Verdot , Petite Sirah, Pinotage , Syrah / Shiraz , Tempranillo , Touriga nacional
Czerwone wina deserowe i wzmacniane
Wina deserowe mogą reprezentować style od półwytrawnych do bardzo słodkich. Te najsłodsze i o najwyższej kwasowości mogą leżakować przez wiele lat. Niektóre słodkie wina stabilizowane są dodatkiem brandy podczas procesu zwanego wzmacnianiem. Wzmacniane wina mają wysoką zawartość alkoholu i mogą być przechowywane po otwarciu nawet do miesiąca (a niektóre, jak madery, znacznie dłużej).
Lambrusco, Madera, Porto