Podstawowe style białych win

Lekkie białe wina

Lekkie wina białe znane są z wytrawnego i orzeźwiającego, kwaskowatego smaku. Większość tych win produkowana jest w chłodniejszym klimacie i przeznaczona jest do szybkiej konsumpcji. Wina te charakteryzują się sporą kwasowością, wyrazistymi aromatami owocowymi oraz smakiem obejmującym cytrusy, melony, jabłka i brzoskwinie. Ze względu na łatwość picia, wina te dobrze komponują się z większością potraw, w tym w szczególności z orzechowymi serami, skorupiakami i potrawami z ziół.

Rześkie: Albariño , Aligoté , Assyrtiko , Chablis , Chasselas, Chenin Blanc  (wytrawne), Cortese  (Gavi), Friulano, Garganega, Grenache Blanc, Melon (Melon de Bourgonge) , Picpoul de Pinet, Pinot Blanc , Pinot Gris , Riesling (wytrawny), Soave, Verdejo, Verdicchio , Xarel-lo.
Wyraziste i kwasowe: Erbaluce, Grüner Veltliner , Sancerre, Sauvignon Blanc , Vermentino , Vinho Verde.

Dobrze zbudowane wina białe (pełne i bogate)

Dobrze zbudowane białe wina znane są z bogatego, wyrazistego smaku. Wina te najczęściej dojrzewają na osadzie drożdżowym albo w dębowej beczce, dzięki czemu zyskują bogatszy, gładszy smak z subtelną kremowością (śmietanowy, waniliowy i maślany posmak). Podobnie, jak lekkie wina białe, tak i wina pełne dobrze komponują się z większością potraw.

Wytrawne: Chardonnay , Biały Kupaż Rodański (Marsanne), Biała Rioja, Sémillon , Trebbiano (Ugni Blanc) , Viognier .
Słodkie: Białe Porto, Madeira, Malvasia, Riesling (słodki), Sauternes, Sherry (w wersji Creamy), Tokaj, Vin Santo, Wino lodowe.

Aromatyczne wina białe

Aromatyczne białe wina mają intensywny aromat słodkich owoców, lecz w smaku mogą mieć dowolny poziom słodyczy, od bardzo wytrawnych do bardzo słodkich. Takie białe wina pasują idealnie do kuchni azjatyckiej i hinduskiej, bo dobrze współgrają z kwaśnosłodkimi smakami i łagodzą ostrość pikantnych sosów.

Aromatyczne: Chenin Blanc , Gewürztraminer , Müller-Thurgau , Moschofilero, Muscat , Riesling (aromatyczny), Torrontés.

Uwaga! Należy pamiętać, że w zależności od uprawy i rodzaju produkcji poszczególne szczepy mogą dawać wina o różnych stylach. Świetnym przykładem jest tu riesling, który w wersji kabinett jest rześki, a w wersji TBA jest niezwykle słodki.