Wina musujące – definicja, geneza i rodzaje
Definicja
Rodzaj wina o znacznym nasyceniu dwutlenkiem węgla. Dwutlenek wytwarza się w procesie fermentacji (w butelce bądź zbiorniku) lub jest sztucznie dodawany. Najbardziej znanym rodzajem wina musującego jest szampan.
Zgodnie z dyrektywą UE wina musujące muszą posiadać zawartość dwutlenku węgla w roztworze wynoszącą trzy bary lub więcej oraz faktyczne stężenie alkoholu od 1,2% vol do 15% vol., pod warunkiem , że cały alkohol zawarty w gotowym produkcie pochodzi z procesu fermentacji.
Geneza
Przez wiele lat, uważano powszechnie, że klasyczne wino musujące narodziło się dzięki benedyktyńskiemu mnichowi Dom Pérignon (1639–1715). Dowiedziono jednak, że metodę wtórnej fermentacji wina w butelkach wynaleziono nieco wcześniej w Londynie. Angielski uczony Christopher Merret, pracujący na problemem wysadzania wina w butelkach, w wykładzie przedstawionym w Royal Society z 1662 roku (czyli na sześć lat przed przybyciem Dom Pérignona do Szampanii) wykazał, że w każdym winie można wywołać perlistość poprzez wtórną fermentację wywołaną dodatkiem cukru lub melasy.
Przez bardzo długi czas ze względu na skomplikowane zasady produkcji oraz konieczność butelkowania szampany były bardzo drogie i aż do końca XIX wieku były winem elitarnym, niedostępnym dla szerszych kręgów społecznych. Ulepszenie metod produkcji i butelkowania w połowie XIX wieku spowodowało ogromny wzrost popytu na ten napój.
Rodzaje
Najbardziej znane wina musujące to:
- Szampan (Francja)
- Cava (Hiszpania)
- Asti (Asti Spumante) (Włochy)
- Prosecco (Włochy)
- Crémant (Francja)
- Sekt (Niemcy)
- Rosé (wino musujące o różowym kolorze)