Winiarski Stary i Nowy Świat
Sommelierzy prowadzący różnego rodzaju degustacje bardzo często porównują wina ze Starego i Nowego Świata, dlatego też warto dowiedzieć się, co tak naprawdę oznaczają te dwie nazwy.
Kraje należące do Starego i Nowego Świata
Wino produkowane jest na obu półkulach świata między 30 i 50 równoleżnikiem. Podstawowy podział geograficzny stosowany przez miłośników wina i samych winiarzy nie przebiega jednak wzdłuż równika, ale wzdłuż granic państw należących do tzw. Starego i Nowego Świata.
Według tradycyjnego podziału winiarski Stary Świat to Europa (Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Niemcy, Węgry, Austria, Grecja, Chorwacja) oraz inne kraje, w których produkcja tego napoju ma wielowiekową tradycję, sięgającą czasów biblijnych (Armenia, Gruzja, Turcja). Do win nowoświatowych zalicza się z kolei trunki pochodzące z Ameryki Południowej i Północnej, Australii i Oceanii oraz z Republiki Południowej Afryki.
W niektórych najnowszych klasyfikacjach do Nowego Świata uwzględniane są również takie kraje jak Chiny oraz Indie, gdzie produkcja wina na szerszą skalę rozpoczęła się stosunkowo niedawno.
Różnice między Starym i Nowym Światem
Podstawą podziału na Stary i Nowy Świat nie jest tylko i wyłącznie okres, w którym rozpoczęto produkcję wina w danym kraju, ale przede wszystkim filozofia produkcji.
W procesie wytwarzania większości win europejskich dominującą rolę odgrywa bowiem tradycja (wypracowana przez wieki technika, dostosowana do danego obszaru) i pojęcie terroir, czyli zbioru cech związanych z klimatem i geologią miejsca uprawy winorośli. To właśnie dlatego na etykietach butelek ze Starego Świata łatwiej znaleźć nazwę winiarskiego regionu, jak Bordeaux czy Rioja, aniżeli nazwę szczepu winogron, z jakich zostało zrobione wino (np. chardonnay, cabernet sauvignon). Wina europejskie to także często skomplikowany (jak we Francji) system apelacji, tzn. ujęta w ramy prawa struktura klasyfikacji win ze względu na sposób produkcji i jakość. Z jednej strony taki system porządkuje rynek, z drugiej – może wpływać negatywnie na cenę oraz ograniczać swobodę i fantazję winiarzy.
W winach Nowego Świata, dla odmiany, nacisk położony jest na owoc i właściwości szczepu winogron, a smak często „zaokrąglany” jest za pomocą drewna dębowego. Ponadto wina nowoświatowe mają na ogół barwniejsze, modniejsze etykiety (z wyraźnie zaznaczonym na nich nazwą użytego szczepu winogron), produkowane są przeważnie przy użyciu najnowocześniejszych technologii takich jak mikroutlenianie czy filtracja tanin i co bardzo istotne nie mają zwykle takiego potencjału starzenia jak trunki z Europy (nie stają się lepsze z wiekiem).
Stary Świat | Nowy Świat | |
Regulacje dotyczące winifikacji | Szczegółowe | Ogólne |
Proces winifikacji | Tradycyjny | Z użyciem najnowszych technologii |
Oznaczenie na etykiecie | Nazwa apelacji | Nazwa szczepu |