Proste przepisy na domowe likiery

Likier kawowy

Składniki (dla porcji 500 ml):

  • 370 ml domowy syrop Cold Brew
  • 130 ml wódka

Składniki dla syropu Cold Brew (dla porcji 370 ml):

  • 70 g kawa mielona
  • 285 g brązowy cukier
  • 50 g cukier waniliowy
  • 350 ml woda

Sposób przygotowania:

  1. Cukier brązowy i waniliowy rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Do ostudzonego syropu dodajemy kawy, mieszamy i zamykamy szczelnie w słoiku. Następnie zostawiamy na 24h w ciemnym miejscu.
  3. Przecedzamy syrop Cold Brew przez drobne sitko lub/i gazę.
  4. Mieszamy syrop z wódką. Następnie odstawiamy w ciemne miejsce na min 24h.

Przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu miesiąca.

Likier jabłkowy

Składniki (dla porcji 500 ml):

  • 500 g jabłek
  • 25 ml soku z cytryny
  • 300 ml spirytusu
  • 100 ml wody
  • 150 ml syropu cukrowego (2:1)
  • laska cynamonu
  • 2 goździki

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka trzemy na dużych oczkach na tarce, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na noc w przykrytym naczyniu.
  2. Do słoja z startymi jabłkami dodajemy laskę cynamonu, goździki, 50 ml wody oraz 200 spirytusu i odstawiamy szczelnie zamknięte na tydzień.
  3. Po tygodniu odcedzamy jabłka. Następnie powstały płyn zamykamy w osobnym naczyniu, a miazgę zalewamy 50 ml wody i odstawiamy na noc.
  4. Po 24 godzinach przecedzamy miazgę. Powstały płyn łączymy z nalewem z poprzedniego dnia, 150 ml syropu cukrowego i 100 ml spirytusu. Delikatnie wszystko mieszamy i odstawiamy w zamkniętym słoju na okres 3 tygodni.
  5. Po 3 tygodniach likier dokładnie filtrujemy i zlewamy do szczelnie zamykanych butelek. Opcjonalnie dosładzamy według własnych preferencji.

Nalewka nadaje się do spożycia już po kilku dniach, ale najlepszy smak uzyskuje po kilku miesiącach leżakowania.

Likier słony karmel

Składniki (dla porcji 1000-1500 ml):

  • 300-500 ml wódki
  • 200-400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500g kajmaku “krówka” (1 puszka)
  • Łyżeczka soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

  1. Do misy dodajemy zawartość kajmakowej puszki, wlewamy stopniowo kremówkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy blenderem na gładki płyn.
  2. Powoli wlewamy wódkę i wszystko dokładnie łączymy.
  3. Dodajemy sól (ilość wg uznania) i mieszamy. Następnie próbujemy i oceniamy, czy nie warto dodać jeszcze wódki dla mocniejszego efektu lub kremówki, aby nalewka była delikatniejsza.
  4. Kremówkę serwujemy schłodzoną (po nocy w lodówce powinna nabrać smaku).

Nalewka przechowywana w lodówce będzie zdatna do spożycia przez okres około minimum 3 tygodni (może się rozwarstwiać).

Artykuł w trakcie tworzenia.