Proste przepisy na domowe likiery
Likier kawowy
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/06/Likier-Cold-Brew-Coffee-1024x1024.jpg)
Składniki (dla porcji 500 ml):
- 370 ml domowy syrop Cold Brew
- 130 ml wódka
Składniki dla syropu Cold Brew (dla porcji 370 ml):
- 70 g kawa mielona
- 285 g brązowy cukier
- 50 g cukier waniliowy
- 350 ml woda
Sposób przygotowania:
- Cukier brązowy i waniliowy rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
- Do ostudzonego syropu dodajemy kawy, mieszamy i zamykamy szczelnie w słoiku. Następnie zostawiamy na 24h w ciemnym miejscu.
- Przecedzamy syrop Cold Brew przez drobne sitko lub/i gazę.
- Mieszamy syrop z wódką. Następnie odstawiamy w ciemne miejsce na min 24h.
Przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu miesiąca.
Likier jabłkowy
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/09/Likier-jablkowy-1024x1024.jpeg)
Składniki (dla porcji 500 ml):
- 500 g jabłek
- 25 ml soku z cytryny
- 300 ml spirytusu
- 100 ml wody
- 150 ml syropu cukrowego (2:1)
- laska cynamonu
- 2 goździki
Sposób przygotowania:
- Jabłka trzemy na dużych oczkach na tarce, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na noc w przykrytym naczyniu.
- Do słoja z startymi jabłkami dodajemy laskę cynamonu, goździki, 50 ml wody oraz 200 spirytusu i odstawiamy szczelnie zamknięte na tydzień.
- Po tygodniu odcedzamy jabłka. Następnie powstały płyn zamykamy w osobnym naczyniu, a miazgę zalewamy 50 ml wody i odstawiamy na noc.
- Po 24 godzinach przecedzamy miazgę. Powstały płyn łączymy z nalewem z poprzedniego dnia, 150 ml syropu cukrowego i 100 ml spirytusu. Delikatnie wszystko mieszamy i odstawiamy w zamkniętym słoju na okres 3 tygodni.
- Po 3 tygodniach likier dokładnie filtrujemy i zlewamy do szczelnie zamykanych butelek. Opcjonalnie dosładzamy według własnych preferencji.
Nalewka nadaje się do spożycia już po kilku dniach, ale najlepszy smak uzyskuje po kilku miesiącach leżakowania.
Likier słony karmel
![](https://kaizenbar.pl/wp-content/uploads/2020/12/Likier-slony-karmel-1024x1024.jpeg)
Składniki (dla porcji 1000-1500 ml):
- 300-500 ml wódki
- 200-400 ml śmietanki kremówki 30%
- 500g kajmaku “krówka” (1 puszka)
- Łyżeczka soli himalajskiej
Sposób przygotowania:
- Do misy dodajemy zawartość kajmakowej puszki, wlewamy stopniowo kremówkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy blenderem na gładki płyn.
- Powoli wlewamy wódkę i wszystko dokładnie łączymy.
- Dodajemy sól (ilość wg uznania) i mieszamy. Następnie próbujemy i oceniamy, czy nie warto dodać jeszcze wódki dla mocniejszego efektu lub kremówki, aby nalewka była delikatniejsza.
- Kremówkę serwujemy schłodzoną (po nocy w lodówce powinna nabrać smaku).
Nalewka przechowywana w lodówce będzie zdatna do spożycia przez okres około minimum 3 tygodni (może się rozwarstwiać).
Artykuł w trakcie tworzenia.