Proste dekoracje koktajli ze skórek cytrusów

Ze wszystkich dekoracji koktajlowych do tych najbardziej znanych i powszechnie używanych należą te przygotowane na bazie skórek z cytrusów. W dodatku są one pełne aromatycznych olejków, które potrafią dodać koktajlom niesamowitego aromatu.

Jak wybrać najlepsze cytrusy

Wybierając cytrusy, należy upewnić się, że owoc ma ładną i gładką skórkę oraz że można go delikatnie ścisnąć. Należy unikać owoców o bardzo twardej lub nierównej skórce, które są zwykle niedojrzałe i dość suche, co oznacza, że ​​będą trudniejsze do obierania, a także zawierać będą mniej olejków aromatycznych. Nie najlepsze są także cytrusy zbyt dojrzałe i bardzo miękkie. Ich skórki są trudniejsze do usunięcia, a także zbyt cienkie i słabe, aby utrzymać kształt przypominający skręt.

The peel

Jednym z najprostszych przykładów powszechnie stosowanych jest tzw. orange peel, czyli nic innego jak kawałek skórki (w tym przypadku) pomarańczy przygotowany za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw, a następnie odpowiednio przycięty.

The twist

Twisty to kolejna bardzo popularna kategoria. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się nożyk dekoracyjny z dziurką.

Bardziej zaawansowane techniki

Źródło zdjęć: http://moodymixologist.com