Przepisy na koktajle molekularne
Sferyfikacja podstawowa
Kawior brzoskwiniowy
Receptura :
- 200 ml syropu z puszki brzoskwiń
- 2g alginu (0,8% wagi całkowitej)
Metoda: Sferyfikacja podstawowa
Szkło: Łyżka do przystawek
Kawior Black Russian
Receptura :
- 60 ml cold brew
- 60 ml likieru Kahlua
- 40 ml syropu cukrowego
- 40 ml wódki
- 1,6g alginu (0,8% wagi całkowitej)
Metoda: Sferyfikacja podstawowa
Szkło: Łyżka do przystawek
Sferyfikacja odwrócona
Boulevardier
Receptura (5-6 porcji):
- 30 ml whiskey (żytniej)
- 30 ml Campari
- 30 ml słodkiego wermutu
- 30 ml wody
- 2,2g (2% wagi całkowitej) glukonianu mleczanu wapnia
Metoda: Sferyfikacja odwrócona
Szkło: Łyżka do przystawek
Maple Old Fashioned
Receptura (5 porcji):
- 60 ml whiskey (żytniej)
- 7 ml syropu klonowego
- 3-4 dashes angostura bitters
- 30 ml wody
- 1,8g (2% wagi całkowitej) glukonianu mleczanu wapnia
Metoda: Sferyfikacja odwrócona
Szkło: Łyżka do przystawek
Marchew, pomarańcz, mango
Receptura (10-12 porcji):
- 250 ml soku marchewka-pomarańcza-mango*
- 5g (2% wagi całkowitej) glukonianu mleczanu wapnia
Metoda: Sferyfikacja odwrócona
Szkło: Łyżka do przystawek
*150 ml sok marchewkowy, 75 ml sok pomarańczowy, 25 ml sok z mango, cukier do smaku
Mojito
Receptura (10-12 porcji):
- 100 ml rumu
- 100 ml wody destylowanej
- 80 ml syropu cukrowego miętowego
- 40 ml soku z limonki
- 3,2g (1% wagi całkowitej) Gluco
- 0,5g xantany (0,2% całkowitej wagi)
Metoda: Sferyfikacja odwrócona
Szkło: Łyżka do przystawek
Whiskey Sour
Receptura (7-8 porcji):
- 60 ml whiskey (żytniej)
- 22 ml soku cytrynowego (przecedzonego przez drobne sitko)
- 22 ml syropu cukrowego
- 53 ml wody
- 3g (2% wagi całkowitej) glukonianu mleczanu wapnia
- 0,5g (0,3% wagi całkowitej) xantana
Metoda: Sferyfikacja odwrócona
Szkło: Łyżka do przystawek
Milk-washing
Clarified Negroni
Receptura:
- 30 ml ginu
- 30 ml sklaryfikowany likier*
*Receptura sklaryfikowanego likieru:
- 120 ml Campari
- 120 ml czerwonego wemutu
- 60 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 30 ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
- 60 ml mleka
- 3-4 dashes bittera pomarańczowego (opcjonalnie)
Metoda: Milk-washing + build
Szkło: Rock
Garnish: Skórka pomarańczy
Piña Colada Clarified Milk Punch
Receptura (4 porcje):
- 240 ml starzonego rumu
- 135 ml wody kokosowej
- 60 ml Allspice Dram
- 15 ml syropu cukrowego
- 90 ml świeżego soku ananasowego (przecedzonego)
- 60 ml świeżego soku z limonki (przecedzonego)
- 150 ml pełnego mleka
Metoda: Klaryfikacja (Milk-Washed)
Szkło: Rock
Garnish: Kawałek ananasa (opcjonalnie)
Artykuł w trakcie tworzenia