Przepisy na koktajle molekularne

Sferyfikacja podstawowa

Kawior brzoskwiniowy

Receptura :

  • 200 ml syropu z puszki brzoskwiń
  • 2g alginu (0,8% wagi całkowitej)

Metoda: Sferyfikacja podstawowa
Szkło: Łyżka do przystawek


Kawior Black Russian

Receptura :

  • 60 ml cold brew
  • 60 ml likieru Kahlua
  • 40 ml syropu cukrowego
  • 40 ml wódki
  • 1,6g alginu (0,8% wagi całkowitej)

Metoda: Sferyfikacja podstawowa
Szkło: Łyżka do przystawek

Sferyfikacja odwrócona

Boulevardier

Receptura (5-6 porcji):

  • 30 ml whiskey (żytniej)
  • 30 ml Campari
  • 30 ml słodkiego wermutu
  • 30 ml wody
  • 2,2g (2% wagi całkowitej) glukonianu mleczanu wapnia

Metoda: Sferyfikacja odwrócona
Szkło: Łyżka do przystawek


Maple Old Fashioned

Receptura (5 porcji):

  • 60 ml whiskey (żytniej)
  • 7 ml syropu klonowego
  • 3-4 dashes angostura bitters
  • 30 ml wody
  • 1,8g (2% wagi całkowitej) glukonianu mleczanu wapnia

Metoda: Sferyfikacja odwrócona
Szkło: Łyżka do przystawek


Marchew, pomarańcz, mango

Receptura (10-12 porcji):

  • 250 ml soku marchewka-pomarańcza-mango*
  • 5g (2% wagi całkowitej) glukonianu mleczanu wapnia

Metoda: Sferyfikacja odwrócona
Szkło: Łyżka do przystawek

*150 ml sok marchewkowy, 75 ml sok pomarańczowy, 25 ml sok z mango, cukier do smaku


Mojito

Receptura (10-12 porcji):

  • 100 ml rumu
  • 100 ml wody destylowanej
  • 80 ml syropu cukrowego miętowego
  • 40 ml soku z limonki
  • 3,2g (1% wagi całkowitej) Gluco
  • 0,5g xantany (0,2% całkowitej wagi)

Metoda: Sferyfikacja odwrócona
Szkło: Łyżka do przystawek


Whiskey Sour

Receptura (7-8 porcji):

  • 60 ml whiskey (żytniej)
  • 22 ml soku cytrynowego (przecedzonego przez drobne sitko)
  • 22 ml syropu cukrowego
  • 53 ml wody
  • 3g (2% wagi całkowitej) glukonianu mleczanu wapnia
  • 0,5g (0,3% wagi całkowitej) xantana

Metoda: Sferyfikacja odwrócona
Szkło: Łyżka do przystawek

Milk-washing

Clarified Negroni

Receptura:

  • 30 ml ginu
  • 30 ml sklaryfikowany likier*

*Receptura sklaryfikowanego likieru:

  • 120 ml Campari
  • 120 ml czerwonego wemutu
  • 60 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
  • 60 ml mleka
  • 3-4 dashes bittera pomarańczowego (opcjonalnie)

Metoda: Milk-washing + build
Szkło: Rock
Garnish: Skórka pomarańczy


Piña Colada Clarified Milk Punch

Receptura (4 porcje):

  • 240 ml starzonego rumu
  • 135 ml wody kokosowej
  • 60 ml Allspice Dram
  • 15 ml syropu cukrowego
  • 90 ml świeżego soku ananasowego (przecedzonego)
  • 60 ml świeżego soku z limonki (przecedzonego)
  • 150 ml pełnego mleka

Metoda: Klaryfikacja (Milk-Washed)
Szkło: Rock
Garnish: Kawałek ananasa (opcjonalnie)


Artykuł w trakcie tworzenia