Milk-washing

Charakterystyka techniki

Milk-washing w największym skrócie to technika klaryfikacji alkoholu lub koktajlu. Proces oczyszczanie zachodzi dzięki koagulacja, czyli ścinaniu się mleka poprzez obniżenie jego PH. Niższe PH w mleku powoduje, że białka wiążą się ze sobą oraz innymi składniki (np. tłuszczami, garbnikami*) tworząc widoczne skrzepy, które można usunąć poprzez prostą filtrację. Dzięki tej technice klarowane alkohole lub koktajle mają bardziej “wygładzony” smak i aromat pozbawiony ostrych smaków.

Ponadto proces milk-washinu wydłuża żywotność klarowanych koktajli, dzięki czemu, odpowiednio przechowywane w lodówce, mogą z powodzenie zostać użyte jako zabutelkowane koktajle RTD.

*w procesie koagulacji nie wytrąca się laktoza.

Historia

Pierwsze wzmianki o technice milk-washingu można odnaleźć w brytyjskich przepisach na milk-punch pochodzących z początku XVIII wieku. Technikę tę stosowano głównie ze względu na dużo ostrzejszy smak alkoholi od tego, który znamy dzisiaj. Nawet Bejamin Franklin, po latach spędzonych w Londynie, dostrzegał wielką zaletę w jej stosowaniu opisując w 1763 roku w jednym ze swoich listów swój własny przepis na mleczny poncz (zobacz poniżej).

W kolejnych stuleciach, wraz z uszlachetnieniem alkoholi w procesie destylacji, które znacznie poprawiły jego smak, praktyka ta straciła na popularności. Obecnie za sprawą m.in. Dave Arnolda i jego książki “Liquid intelligence” technika ta stosowane jest głównie w miksologii molekularnej w celu klaryfikacji koktajlu lub/i jego poszczególnych składników. W swojej książce Arnold podkreśla także, że na powierzchni klarowanego w ten sposób koktajlu, po jego wstrząśnięciu, może wytworzyć się subtelna pianka.

Składniki

Najważniejszym składnikiem techniki milk-washing jest mleko. Najlepiej ścina się jego pełna, niepasteryzowana wersja. Dobrze radzi sobie także mleko sojowe. Innym ważnym składnikiem jest kwas, który pozwala na obniżenie PH mleka. W tym celu można skorzystać z soków owocowych (np. cytrynowego, limonowego, grejpfrutowego, pomarańczowego, ananasowego, yuzu), różnego rodzaju oleo saccharum lub verjus, a także sproszkowanego kwasu cytrynowego, jabłkowego lub mlekowego.

Technika Milk-washing krok po kroku

Milk-washing to proces dodawania mleka do kwaśnej bazy. Powstałe zsiadłe mleko jest odcedzane, aby uzyskać „klarowny” i gładki napój pozbawiony ostrych smaków

Krok 1 – przygotowanie kwaśnej bazy

Pierwszym etapem w technice jest przygotowanie kwaśnej bazy, która pozwoli na obniżenie PH mleka. W tym celu do alkoholu/koktajlu dodajemy jeden z rodzajów kwasu (np. sok cytrynowy).

PS. Niektóre alkohole lub koktajle mogę od razu cechować się bardzo niskim stopniem PH. W takim przypadku krok ten można pominąć.


Krok 2 – dodanie kwaśnej bazy do mleka

Do ciepłego (przegotowanego) mleka dodaj wcześniej przygotowaną kwaśną bazę w proporcji 4:1 (4 części bazy na każdą 1 część mleka).


Krok 3 – wymieszaj i odstaw

Klarowany alkohol lub koktajl należy delikatnie wymieszać i odstawić w celu ścięcia się białka. Proces ścinania się biała może trwać od 10 minut do godziny.


Krok 4 – przefiltruj

Klarowany alkohol/koktajl należy przecedzić przez drobne sitko, filtr do kawy lub gazę.


Filmiki instruktażowe

Przepisy

Tradycyjnie technika Milk washing była używana do głównie klaryfikacji koktajli z kategorii Milk Punch. Można ją jednak z powodzeniem stosować w wielu innych klasycznych koktajlach (np. White Russian, Midori Sour, czy Piña Colada), jak i własnych kreacjach. Poniżej kilka przykładowych przepisów.

A Mother’s Word

Receptura:

  • 30 ml ginu + 10 ml ginu dodanego po klaryfikacji
  • 30 ml likieru Green Chartreuse
  • 30 ml likieru Luxardo Maraschino
  • 30 ml świeżego soku cytrynowego
  • 30 ml pełnego mleka

Metoda: Milk-washing + build
Szkło: Rock
Garnish: Kwiaty jadalne


Ben Franklin’s Milk Punch

Receptura (~4 litry):

  • 1,5 l brandy
  • 11 cytryn, tylko skórki
  • 1 l wody źródlanej
  • 1 gałka muszkatołowa, świeżo starta
  • 1/2 l świeżego soku z cytryny
  • 200 g cukru
  • 3/4 l pełnego mleka

Metoda: Klaryfikacja (Milk-Washed)
Szkło: Rock
Garnish: Skórka cytrynowa


Clarified Negroni

Receptura:

  • 30 ml ginu
  • 30 ml sklaryfikowanego likieru*

*Receptura sklaryfikowanego likieru:

  • 120 ml Campari
  • 120 ml czerwonego wemutu
  • 60 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
  • 60 ml mleka
  • 3-4 dashes bittera pomarańczowego (opcjonalnie)

Metoda: Milk-washing + build
Szkło: Rock
Garnish: Skórka pomarańczy


Piña Colada Clarified Milk Punch

Receptura (4 porcje):

  • 240 ml starzonego rumu
  • 135 ml wody kokosowej
  • 60 ml Allspice Dram
  • 15 ml syropu cukrowego
  • 90 ml świeżego soku ananasowego (przecedzonego)
  • 60 ml świeżego soku z limonki (przecedzonego)
  • 150 ml pełnego mleka

Metoda: Klaryfikacja (Milk-Washed)
Szkło: Rock
Garnish: Kawałek ananasa (opcjonalnie)