Przepisy na bittersy koktajlowe

Bitters cynamonowy

Składniki:

Tynktura cynamonowa60ml
Tynktura pomarańczowa45ml
Tynktura kora chinowca15ml
Woda60ml
Syrop cukrowy7,5ml

Przygotowanie:

1. Tynktury przygotowujemy mieszając suchy składnik z alkoholem 50-60% w proporcji 1:8. Skórkę pomarańczy macerujemy przez 12 dni, laski cynamonu przez 10, a korę chinowca przez 28. Po tym czasie przecedzamy zawartość tynktury przez gazę lub filtr do kawy.
2. Przygotowane wcześniej tynktury dokładnie mieszamy w czystym naczyniu.
3. Dodajemy wodę oraz syrop cukrowy i ponownie dokładnie mieszamy.
4. Gotowy bitters przelewamy za pomocą lejka do mniejszych, ciemnych butelek.

Bitters kawowy

Składniki:

Spirytus 95%20ml
Whiskey50ml
Ekstrakt Cold Brew80ml
Tynktura cynamonowa10ml
Tynktura pomarańczowa10ml
Tynktura kora chinowca20ml
Waniliowy syrop cukrowy25ml

Przygotowanie:

1. Tynktury przygotowujemy mieszając suchy składnik z alkoholem 50-60% w proporcji 1:8. Skórkę pomarańczy macerujemy przez 12 dni, laski cynamonu przez 10, a korę chinowca przez 28. Po tym czasie przecedzamy zawartość tynktury przez gazę lub filtr do kawy.
2. Ekstrakt Cold Brew przygotowujemy mieszając wodę z kawą w proporcji 5:1. Następnie mieszaninę odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie powstały ekstrakt przecedzamy przez filtr do kawy (uwaga! ekstrakt należy przygotować na dzień przed przygotowaniem bittersa).
3. Syrop cukrowy waniliowy przygotowujemy mieszając cukier waniliowy z przegotowaną wodą aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
4. Przygotowane wcześniej tynktury, ekstrakt Cold Brew oraz syrop cukrowy waniliowy dokładnie mieszamy w czystym naczyniu i odstawiamy na 3-5 dni.
5. Przygotowany bitters przecedzamy przez filtr do kawy. Po uzyskaniu klarownego płynu dodajemy do niego whiskey. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 dni.
6. Gotowy bitters przelewamy za pomocą lejka do mniejszych, ciemnych butelek. (Opcjonalnie przed rozlaniem dodatkowo filtrujemy).

Bitters pomarańczowy

Składniki:

Suszona skórka pomarańczowa10g
Kora chinowca1,5g
Imbir (obrany i pokrojony w paski)4,5g
Kardamon cały 2-3 strąki
Alkohol wysoko procentowy (np. mieszanka wódki i spirytusu)240ml
Woda120ml
Syrop cukrowy1 tbsp

Przygotowanie:

1. W czystym, przezroczystym szklanym słoju z dobrze dopasowaną pokrywką należy połączyć suszoną skórkę pomarańczy, kardamon, imbir, korę chinowca oraz wódkę. Następnie należy szczelnie zamknąć pokrywkę, jednocześnie upewniając się, że wszystkie składniki są całkowicie zanurzone w cieczy.
2. Słoik należy umieścić w wilgotnym i zaciemnionym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
3. Przez 2 tygodnie należy codziennie wstrząsać słoikiem.
4. Macerat należy odcedzić do innego, czystego, przezroczystego, szklanego słoika (nr1) za pomocą lejka i gazy, zachowując jednocześnie pozostałe składniki. Słoik należy uszczelnić i umieść z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
5. Pozostałe składni należy przełożyć do rondla i zalać wodą.
6. Całość należy doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu pod pokrywką przez 10 minut. Po tym czasie należy zdjąć rondel z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej .
7. Po ostudzeniu całość należy przenieść do innego czystego, przezroczystego szklanego słoika (nr2), zamknąć pokrywką i wstrząsnąć, aby połączyć dokładnie wszystkie składniki.
8. Słoik (nr2) należy umieścić w dobrze zwilżonym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
9. Słoik (nr 2) należy codziennie wstrząsać przez okras 1 tygodnia.
10. Zawartość słoika nr 2 należy przefiltrować przez gazę.
11. Przefiltrowaną zawartość słoika nr 2 oraz syrop cukrowy należy dodać do roztworu wódki znajdującego się w słoiku nr 1. Następnie zamknąć i wstrząsnąć.
12. Należy odczekać minimum 3 dni w celu wytrącenia się wszystkich mętnych elementów.
13. Całość należy dokładnie przefiltrować przez gazę lub/i filtr do kawy.
14. Gotowy bitters należy przelać do mniejszych, ciemnych butelek.

Artykuł w trakcie przygotowania.