Proste przepisy na domowe nalewki
Gin Malinowy
Składniki (dla porcji 500 ml):
- 500 ml gin
- 200 g maliny
Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki w słoiku, szczelnie zamknąć, wstrząsnąć i odstawić na 48-72h w ciemne miejsce.
Zlać ostrożnie nalew przez sitko. Owoce docisnąć by uzyskać jak najwięcej płynu (dodatkowo można przefiltrować nalewkę przez filtr do kawy dla większej klarowności).
Odstawić do leżakowania w ciemne miejsce.
Nalewka nadaje się do spożycia już po kilku dniach, ale najlepszy smak uzyskuje po kilku miesiącach leżakowania.
Wódka rabarbarowa
Składniki (dla porcji 500 ml):
- 250 g rabarbaru
- 450 ml wódki
- 100 g cukru
Sposób przygotowania:
Rabarbar oczyścić, odciąć liście, a łodygi pokroić w kawałki ok. 3 cm.
Pokrojony rabarbar wsypać do słoja, dodać cukier i wstrząsnąć zawartość kilka razy, tak aby rabarbar był obtoczony cukrem. Zawartość zalać wódką.
Odstawić na 4 tygodnie w ciemne, chłodne i suche miejsce.
Po 4 tygodniach zlać ostrożnie nalew przez sitko. Owoce docisnąć, by uzyskać jak najwięcej płynu. Następnie nalew przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy.
Przelać trunek do butelki. Szczelnie zamknąć i odstawić na pół roku w ciemne, chłodne miejsce.
Nalewka nadaje się do spożycia już po kilku dniach, ale najlepszy smak uzyskuje po kilku miesiącach leżakowania.
Artykuł w trakcie tworzenia.