Koktajle na trawienie

Klasyczne

Brandy Alexander 

Receptura:

  • 30 ml brandy
  • 30 ml likieru kakaowego
  • 30 ml śmietanki

Metoda: Shake
Szkło: Martini
Garnish: Świeżo starta gałka muszkatołowa


Espresso Martini

Receptura:

  • 50 ml wódki
  • 30 ml likieru kawowego
  • espresso
  • syrop cukrowy (według preferencji)

Metoda: Shake
Szkło: Martini
Garnish: 3 ziarenka kawy


French Connection

Receptura:

  • 35 ml koniaku
  • 35 ml likieru amaretto

Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish:


Grasshopper

Receptura:

  • 30 ml zielonego likieru miętowego
  • 30 ml białego likieru kakaowego
  • 30 ml śmietanki

Metoda: Shake
Szkło: Martini
Garnish: Mięta lub/i wiórki czekoladowe (opcjonalnie)


Hanky Panky

Receptura:

  • 25 ml ginu
  • 25 ml słodkiego wermutu
  • 5 ml Fernet Branca

Metoda: Stir
Szkło: Martini
Garnish: Skórka pomarańczowa


Irish Coffee 

Receptura:

  • 30 ml irlandzkiej whiskey
  • 60 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 15 ml syropu cukrowego
  • 30 ml śmietanki

Metoda: Build
Szkło: Szklanka do Irish coffee
Garnish: 3 ziarenka kawy

*przed wlaniem koktajlu szkło ogrzewamy za pomocą gorącej wody.


Manhattan

Receptura:

  • 60 ml amerykańskiej bourbon whiskey
  • 30 ml słodkiego wermutu
  • 2 dashe angostury

Metoda: Stir lub shake / Build
Szkło: Martini / Rock
Garnish: 1-3 wisienki koktajlowe


Rusty Nail

Receptura:

  • 60 ml szkockiej Blended Whisky
  • 30 ml likieru Drambuie

Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish:


Sazerac

Receptura:

  • 10 ml absyntu dla aromatyzacji*
  • 40 ml koniaku
  • 3 dashe Peychaud’s Bitters
  • 5 ml syropu cukrowego

Metoda: Stir
Szkło: Rock
Garnish: Skórka z cytryny

*absynt wlać do szklanki, rozprowadzić po ściankach, a następnie usunąć tuż przed wlaniem koktajlu.


White Russian

Receptura:

  • 40 ml czystej wódki
  • 20 ml likieru kawowego
  • 20 ml śmietanki

Metoda: Build
Szkło: Rock
Garnish:

Artykuł w trakcie tworzenia.