Proste przepisy na domowe syropy

Syrop ananasowy

Składniki (dla porcji 500 ml):

  • 300g ananasa
  • 150ml soku ananasowego
  • 200g cukru

Sposób przygotowania (tradycyjny):

  1. Ananas drobno kroimy i blendujemy z sokiem ananasowym.
  2. Dodajemy cukier i ponownie wszystko blendujemy.
  3. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji syrop przecedzamy przez drobne sitko.

Sposób przygotowania z użyciem sous vide:

  1. Ananas drobno kroimy i blendujemy z wodą.
  2. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji całość pakujemy próżniowo i umieszczamy w kąpieli wodnej (sous vide) na 1h w 60st. C.
  3. Po wyciągnięciu z kąpieli i ostudzeniu przecedzamy przez drobne sitko.
  4. Przecedzony syrop blendujemy z cukrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.

Syrop cynamonowy

Składniki (dla porcji 500 ml):

  • 420 g cukru
  • 250 ml wody
  • 3 kawałki kory cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Do ostudzonego syropu dodajemy 3 laski cynamonu i w zamkniętym naczyniu odstawiamy na 12h do lodówki.
  3. Przecedzamy syrop przez drobne sitko lub/i gazę.

Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.

Syrop imbirowy

Składniki (dla porcji 500 ml):

  • 150g imbiru
  • 400g cukru
  • 200ml wody

Sposób przygotowania (tradycyjny):

  1. Imbir drobno kroimy i blendujemy z wodą.
  2. Dodajemy cukier i ponownie wszystko blendujemy.
  3. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji syrop przecedzamy przez drobne sitko.

Sposób przygotowania z użyciem sous vide:

  1. Imbir drobno kroimy i blendujemy najpierw z samą wodą, następnie z cukrem.
  2. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji całość pakujemy próżniowo i umieszczamy w kąpieli wodnej (sous vide) na 1h w 60st. C.
  3. Po wyciągnięciu z kąpieli I ostudzeniu przecedzamy przez drobne sitko.

Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.

Syrop kokosowy

Składniki (dla porcji 500-600 ml):

  • 15g wiórków kokosowych
  • 250ml wody kokosowej
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 250g cukru
  • szczypta ksantany (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki prażymy na patelni po czym blendujemy z wodą i mleczkiem kokosowym.
  2. Całość przecedzamy przez drobne sitko, po czym blendujemy z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. (Opcjonalnie) Do powstałego syropu dodajemy ksantanę i ponownie blendujemy.

Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.

Syrop migdałowy (orgeat)

Składniki (dla porcji 400 ml):

  • 50g migdałów
  • 300ml wody
  • 250g cukru
  • szczypta ksantany

Sposób przygotowania:

  1. Migdały prażymy na patelni, następnie dokładnie blendujemy z wodą.
  2. Po zblendowaniu bardzo dokładnie przecedzamy przez drobne sitko, a otrzymany płyn blendujemy z cukrem.
  3. Na jedną porcję dodajemy szczyptę ksantany i ponownie blendujemy.

Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.

Syrop miodowy

Składniki (dla porcji 500 ml):

  • 450g płynnego miodu
  • 150ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Składniki łączymy ze sobą i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Przelewamy do butelki do plastikowej butelki (tzw. squeeze).

Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.

Syrop z czarnych porzeczek

Składniki (dla porcji 400-500 ml):

  • 500 g czarnych porzeczek
  • 180 g cukru
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wsypujemy porzeczki, zasypujemy cukrem, lekko rozgniatamy owoce i zalewamy całość wodą.
  2. Na małym ogniu gotujemy przez ok 25 minut, cały czas mieszając i nie dopuszczając do wrzenia.
  3. Następnie cedzimy syrop przez sito dociskając owoce. Gotowy syrop przelewamy do butelek.

Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.

Syrop z solonych pistacji

Składniki (dla porcji 400-500 ml):

  • 350 g solonych prażonych pistacji
  • 300 ml wody
  • 300 g cukru
  • 40 ml wódki

Sposób przygotowania:

  1. Pistacje obieramy ze skorupek, odważamy 350 g, prażymy na suchej patelni i wsypujemy do blendera.
  2. Wodę i cukier mieszamy do pełnego rozpuszczenia cukru. Uzyskanym syropem zalewamy pistacje w blenderze i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Całość cedzimy przez tetrę, dodajemy wódkę i przelewamy do butelek.

Syrop najlepiej przechowywać w lodówce, gdzie powinien zachować swój smak od 1-2 tygodni.

Syrop waniliowy

Składniki (dla porcji 500 ml):

  • 1 laska wanilii
  • 400g cukru
  • 300ml wody

Sposób przygotowania (tradycyjny):

  1. Wanilię wydrążamy i drobno kroimy po czym zalewamy wodą i podgrzewamy pod przykryciem do temperatury ok. 80st.
  2. Wanilię gotujemy w ten sposób przez 15 min.
  3. Powstały płyn przecedzamy przez drobne sitko i blendujemy z cukrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Sposób przygotowania z użyciem sous vide:

  1. Wanilię wydrążamy i drobno kroimy po czym zalewamy wodą I umieszczamy w kąpieli wodnej (sous vide) na 3h w temp 60 ̊C.
  2. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji całość pakujemy próżniowo i umieszczamy w kąpieli wodnej (sous vide) na 1h w 60st. C.
  3. Po wyciągnięciu z kąpieli i ostudzeniu, przecedzamy przez drobne sitko.
  4. Blendujemy z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji

Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.

Artykuł w trakcie tworzenia.