Prawidłowe ułożenie sztućców

Ułożenie sztućców na stole to sztuka, która osobom pracującym za barem nie raz sprawiła dużo kłopotu. Warto więc nauczyć się kilku poniższych zasad, które jeżeli zajdzie tylko tak potrzeba pozwolą nam na uniknięcie błędów i zrobienia prawdziwego wrażenia na naszych gościach.

Zadada 1 – kolejność

Sztućce na stole powinny być ułożone w kolejności spożywania potraw – do przystawki po skrajnych, zewnętrznych stronach, a do dania głównego po stronie wewnętrznej, czyli jak najbliżej talerza.

Zasada 2 – danie główne

Noże zawsze układane są po prawej stronie talerza a widelca po lewej stronie. Wyjątkiem od tej reguły jest nóż do masła układany na talerzyku do pieczywa w górnym lewym rogu. Należy również pamiętać, że nóż zawsze układamy ostrzem w kierunku talerza, a widelec ząbkami w górę.

Jeżeli w menu jest ryba, nóż do niej powinien zaleźć się po prawej stronie talerza, dokładając od zewnętrznej strony – czyli inaczej mówiąc po prawej stronie noża do dania głównego. Analogicznie układany jest widelec do ryby, czyli po lewej stronie talerza od strony zewnętrznej.

Zasada 3 – sztućce do zup i przystawek

Łyżkę do zupy kładziemy po prawej stronie talerza (większość ludzi jest praworęczna) od strony zewnętrznej, następnie sztućce do przystawki na skrajnie zewnętrznych miejscach, nóż po prawej, widelec po lewej.

Zasada 4 – desery

Istnieją dwie wersje rozłożenia sztućców do deseru. Według pierwszej z nich łyżeczkę i widelczyk do ciasta umieszczamy na stole dopiero po podaniu dania głównego. Według drugiej łyżeczkę i widelczyk do ciasta układamy powyżej talerza – widelczyk bliżej talerza skierowany w prawo, łyżeczka skierowana w lewo. Oba układy są dopuszczalne.

Zasada 5 – kieliszki

Szklankę lub kieliszki do wody lub wina stawiamy po prawej stronie. Kieliszki rozmieszczamy, rozpoczynając od kieliszka do wody, poprzez kieliszek do szampana, wina czerwonego na kieliszku do białego wina kończąc.

Kieliszek na napój do dania głównego powinniśmy ustawić nad czubkiem noża. Kieliszek na napój do przekąsek powinien stać nieco niżej i na prawo od kieliszka do dania głównego. Kieliszek do trzeciego napoju powinien stać powyżej obu pozostałych lub na lewo od kieliszka do dania głównego.

Zasada 6 – pozostałe elementy

Serwetkę złożoną w trójką kładziemy z lewej strony zastawy lub na talerzyku. Talerzyk do pieczywa wraz z nożem powinien znaleźć się po lewej stronie powyżej sztućców.