Proste przepisy na domowe syropy
Syrop ananasowy
Składniki (dla porcji 500 ml):
- 300g ananasa
- 150ml soku ananasowego
- 200g cukru
Sposób przygotowania (tradycyjny):
- Ananas drobno kroimy i blendujemy z sokiem ananasowym.
- Dodajemy cukier i ponownie wszystko blendujemy.
- Po uzyskaniu jednolitej konsystencji syrop przecedzamy przez drobne sitko.
Sposób przygotowania z użyciem sous vide:
- Ananas drobno kroimy i blendujemy z wodą.
- Po otrzymaniu jednolitej konsystencji całość pakujemy próżniowo i umieszczamy w kąpieli wodnej (sous vide) na 1h w 60st. C.
- Po wyciągnięciu z kąpieli i ostudzeniu przecedzamy przez drobne sitko.
- Przecedzony syrop blendujemy z cukrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.
Syrop cynamonowy
Składniki (dla porcji 500 ml):
- 420 g cukru
- 250 ml wody
- 3 kawałki kory cynamonu
Sposób przygotowania:
- Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
- Do ostudzonego syropu dodajemy 3 laski cynamonu i w zamkniętym naczyniu odstawiamy na 12h do lodówki.
- Przecedzamy syrop przez drobne sitko lub/i gazę.
Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.
Syrop imbirowy
Składniki (dla porcji 500 ml):
- 150g imbiru
- 400g cukru
- 200ml wody
Sposób przygotowania (tradycyjny):
- Imbir drobno kroimy i blendujemy z wodą.
- Dodajemy cukier i ponownie wszystko blendujemy.
- Po uzyskaniu jednolitej konsystencji syrop przecedzamy przez drobne sitko.
Sposób przygotowania z użyciem sous vide:
- Imbir drobno kroimy i blendujemy najpierw z samą wodą, następnie z cukrem.
- Po otrzymaniu jednolitej konsystencji całość pakujemy próżniowo i umieszczamy w kąpieli wodnej (sous vide) na 1h w 60st. C.
- Po wyciągnięciu z kąpieli I ostudzeniu przecedzamy przez drobne sitko.
Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.
Syrop kokosowy
Składniki (dla porcji 500-600 ml):
- 15g wiórków kokosowych
- 250ml wody kokosowej
- 200ml mleczka kokosowego
- 250g cukru
- szczypta ksantany (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Wiórki prażymy na patelni po czym blendujemy z wodą i mleczkiem kokosowym.
- Całość przecedzamy przez drobne sitko, po czym blendujemy z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- (Opcjonalnie) Do powstałego syropu dodajemy ksantanę i ponownie blendujemy.
Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.
Syrop migdałowy (orgeat)
Składniki (dla porcji 400 ml):
- 50g migdałów
- 300ml wody
- 250g cukru
- szczypta ksantany
Sposób przygotowania:
- Migdały prażymy na patelni, następnie dokładnie blendujemy z wodą.
- Po zblendowaniu bardzo dokładnie przecedzamy przez drobne sitko, a otrzymany płyn blendujemy z cukrem.
- Na jedną porcję dodajemy szczyptę ksantany i ponownie blendujemy.
Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.
Syrop miodowy
Składniki (dla porcji 500 ml):
- 450g płynnego miodu
- 150ml wody
Sposób przygotowania:
- Składniki łączymy ze sobą i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przelewamy do butelki do plastikowej butelki (tzw. squeeze).
Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.
Syrop z czarnych porzeczek
Składniki (dla porcji 400-500 ml):
- 500 g czarnych porzeczek
- 180 g cukru
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
- Do garnka wsypujemy porzeczki, zasypujemy cukrem, lekko rozgniatamy owoce i zalewamy całość wodą.
- Na małym ogniu gotujemy przez ok 25 minut, cały czas mieszając i nie dopuszczając do wrzenia.
- Następnie cedzimy syrop przez sito dociskając owoce. Gotowy syrop przelewamy do butelek.
Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.
Syrop z solonych pistacji
Składniki (dla porcji 400-500 ml):
- 350 g solonych prażonych pistacji
- 300 ml wody
- 300 g cukru
- 40 ml wódki
Sposób przygotowania:
- Pistacje obieramy ze skorupek, odważamy 350 g, prażymy na suchej patelni i wsypujemy do blendera.
- Wodę i cukier mieszamy do pełnego rozpuszczenia cukru. Uzyskanym syropem zalewamy pistacje w blenderze i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Całość cedzimy przez tetrę, dodajemy wódkę i przelewamy do butelek.
Syrop najlepiej przechowywać w lodówce, gdzie powinien zachować swój smak od 1-2 tygodni.
Syrop waniliowy
Składniki (dla porcji 500 ml):
- 1 laska wanilii
- 400g cukru
- 300ml wody
Sposób przygotowania (tradycyjny):
- Wanilię wydrążamy i drobno kroimy po czym zalewamy wodą i podgrzewamy pod przykryciem do temperatury ok. 80st.
- Wanilię gotujemy w ten sposób przez 15 min.
- Powstały płyn przecedzamy przez drobne sitko i blendujemy z cukrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Sposób przygotowania z użyciem sous vide:
- Wanilię wydrążamy i drobno kroimy po czym zalewamy wodą I umieszczamy w kąpieli wodnej (sous vide) na 3h w temp 60 ̊C.
- Po otrzymaniu jednolitej konsystencji całość pakujemy próżniowo i umieszczamy w kąpieli wodnej (sous vide) na 1h w 60st. C.
- Po wyciągnięciu z kąpieli i ostudzeniu, przecedzamy przez drobne sitko.
- Blendujemy z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji
Syrop najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 7 dni.
Artykuł w trakcie tworzenia.