Rodzaje kaw opartych na espresso

Espresso, latte macchiato, mocha… kawa niejedno ma imię. Dlatego warto zaznajomić się z jej podstawowymi odmianami opartymi na espresso.

Espresso

Standardowe espresso to około 25-30 ml kawy powstałej poprzez przepuszczenie pod ciśnieniem gorącej wody przez mielone ziarna w specjalnym ekspresie.

Espresso serwowane w małej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok. 70 ml, wypełnia ją do połowy. Można je pić zarówno z cukrem, jak i bez. Często do espresso podaje się kieliszek wody, która służy do przepłukiwania kubków smakowych przed skosztowaniem espresso. Takie postępowanie zapewnia głębszy smak kawy.

Ristretto

Ristretto to w zasadzie espresso o podwójnej mocy! Kawę przygotowuje się podobnie jak espresso, ale przy użyciu dwukrotnie mniejszej ilości wody (15ml). Taki sposób przygotowania sprawia, że napar ma intensywny, ale dość cierpki smak.

Doppio

Doppio to inaczej podwójne espresso.

Lungo

Lungo to tzw. “przedłużone espresso”. Po uzyskaniu ekstraktu właściwego dla espresso nie przerywa się zaparzania, ale kontynuuje, aż do uzyskania trzy razy większej objętość.

Americano

Americano przygotowuje się poprzez dodanie gorącej wody do espresso.

Cappuccino

Espresso (25ml) z dodatkiem spienionego mleka (125ml) i szczyptą sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby. Przed spienianiem mleko powinno mieć 100 ml objętości. Zgodnie z włoskimi normami pianka na cappuccino ma 1–2 cm grubości i charakteryzuje się kremową, ciekłą konsystencją, jest też całkowicie pozbawiona widocznych pęcherzy powietrza. Objętość cappuccino to 140–160 ml. Sporządzony napój podaje się w uprzednio podgrzanej filiżance, z grubej porcelany – najlepiej białej.

Caffe Latte

Często nazywana po prostu “latte” powstaje w wyniku wlania podgrzanego mleka do kawy espresso. Piana na tej kawie powinna mieć 1 cm grubości. Kawę latte podaje się w wysokiej szklance, na spodku i z długą łyżeczką.

Latte Macchiato

Powstaje przez powolne (delikatnie, po ściance) dolanie kawy espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą mlecznej piany. Prawidłowo przygotowane latte macchiato powinno mieć trzy warstwy: na dole mleko, pośrodku espresso, na górze piana. Podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami o pojemności 300 ml oraz z długą łyżką umożliwiającą zamieszanie napoju. Latte macchiato można dekorować kakao, cynamonem itp.

Espresso Macchiato

Espresso z niewielką ilością spienionego mleka. Serwowane w filiżance dla standardowego espresso.

Mocha (Mokka)

Składa się z espresso, gorącego mleka oraz ciemnej lub mlecznej czekolady. Bardzo często serwowane z bitą śmietanę, cynamonem lub kakao.

Flat white

Napój kawowy pochodzący z Australii lub Nowej Zelandii. Jest przygotowywany poprzez zalanie jednej lub dwóch porcji espresso spienionym mlekiem o jednorodnej, aksamitnej konsystencji. W odróżnieniu od caffè latte jest zazwyczaj podawane w kubku lub dużej filiżance i ma na wierzchu mniej piany z mleka (która na caffè latte tworzy wyraźną osobną warstwę).