Proste przepisy na domowe kordiały
Kordiał limonkowy
Składniki (dla porcji 300-400 ml):
- 250ml soku z limonki
- 180g cukru
- 75ml wody
- Wytłoki po wyciśniętych limonkach
- Potarta skórka limonki (bez albedo)
Sposób przygotowania:
- Limonki dokładnie sparzamy i obieramy starając się ograniczyć ilość albedo (gorzkiej wewnętrznej skórki).
- Wrzucamy wytłoki i skórkę do wody i na wolnym ogniu, gotujemy 2-3min.
- Następnie dodajemy resztę składników, gotujemy do uzyskania odpowiedniego smaku.
- Po ostudzeniu przelewamy kordiał do butelki przez drobne sito.
Kordiał najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu kilku dni.
Kordiał z czerwonych owoców
Składniki:
- 500g mieszanki mrożonych czerwonych owoców (np. malin, jeżyn, jagód)
- 180g cukru
- 100ml wody
Sposób przygotowania (tradycyjny):
- Łączymy składniki i podgrzewamy do ok. 80 st. C.
- Gotujemy w tej temperaturze przez ok.15 minut delikatnie ugniatając owoce tak aby wycisnąć z nich jak najwięcej soku.
- Po ostudzeniu przelewamy kordiał do butelki przez drobne sito.
Sposób przygotowania z użyciem sous vide:
- Mrożone owoce i cukier (60 ze 180g) pakujemy próżniowo i umieszczamy w kąpieli wodnej (sous vide) na 1,5h w 60 ̊C.
- Po wyciągnięciu z kąpieli i ostudzeniu, przecedzamy przez drobne sitko i dodajemy 120g cukru.
- Mieszamy do rozpuszczenia, a następnie przelewamy do butelek.
Kordiał najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu kilku dni.
Kordiał z pędów sosny
Składniki:
- 200g młodych pędów sosny
- 200g cukru
- 90ml wody
- 8,4 g kwasu cytrynowego
Sposób przygotowania:
- Do dużego słoika wrzucamy pędy sosny i zasypujemy cukrem.
- Odkładamy w ciepłe miejsce na kilka dni aż do pełnego rozpuszczenia cukru.
- Następnie cedzimy zawartość, powstały syrop łączymy z wodą i kwasem cytrynowym i mieszamy do pełnego rozpuszczenia kwasu.
Kordiał najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu kilku dni.