Proste przepisy na domowe kordiały

Kordiał limonkowy

Składniki (dla porcji 300-400 ml):

  • 250ml soku z limonki
  • 180g cukru
  • 75ml wody
  • Wytłoki po wyciśniętych limonkach
  • Potarta skórka limonki (bez albedo)

Sposób przygotowania:

  1. Limonki dokładnie sparzamy i obieramy starając się ograniczyć ilość albedo (gorzkiej wewnętrznej skórki).
  2. Wrzucamy wytłoki i skórkę do wody i na wolnym ogniu, gotujemy 2-3min.
  3. Następnie dodajemy resztę składników, gotujemy do uzyskania odpowiedniego smaku.
  4. Po ostudzeniu przelewamy kordiał do butelki przez drobne sito.

Kordiał najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu kilku dni.

Kordiał z czerwonych owoców

Składniki:

  • 500g mieszanki mrożonych czerwonych owoców (np. malin, jeżyn, jagód)
  • 180g cukru
  • 100ml wody

Sposób przygotowania (tradycyjny):

  1. Łączymy składniki i podgrzewamy do ok. 80 st. C.
  2. Gotujemy w tej temperaturze przez ok.15 minut delikatnie ugniatając owoce tak aby wycisnąć z nich jak najwięcej soku.
  3. Po ostudzeniu przelewamy kordiał do butelki przez drobne sito.

Sposób przygotowania z użyciem sous vide:

  1. Mrożone owoce i cukier (60 ze 180g) pakujemy próżniowo i umieszczamy w kąpieli wodnej (sous vide) na 1,5h w 60 ̊C.
  2. Po wyciągnięciu z kąpieli i ostudzeniu, przecedzamy przez drobne sitko i dodajemy 120g cukru.
  3. Mieszamy do rozpuszczenia, a następnie przelewamy do butelek.

Kordiał najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu kilku dni.

Kordiał z pędów sosny

Składniki:

  • 200g młodych pędów sosny
  • 200g cukru
  • 90ml wody
  • 8,4 g kwasu cytrynowego

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego słoika wrzucamy pędy sosny i zasypujemy cukrem.
  2. Odkładamy w ciepłe miejsce na kilka dni aż do pełnego rozpuszczenia cukru.
  3. Następnie cedzimy zawartość, powstały syrop łączymy z wodą i kwasem cytrynowym i mieszamy do pełnego rozpuszczenia kwasu.

Kordiał najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu kilku dni.