Proste dekoracje koktajli ze skórek cytrusów
Ze wszystkich dekoracji koktajlowych do tych najbardziej znanych i powszechnie używanych należą te przygotowane na bazie skórek z cytrusów. W dodatku są one pełne aromatycznych olejków, które potrafią dodać koktajlom niesamowitego aromatu.
Jak wybrać najlepsze cytrusy
Wybierając cytrusy, należy upewnić się, że owoc ma ładną i gładką skórkę oraz że można go delikatnie ścisnąć. Należy unikać owoców o bardzo twardej lub nierównej skórce, które są zwykle niedojrzałe i dość suche, co oznacza, że będą trudniejsze do obierania, a także zawierać będą mniej olejków aromatycznych. Nie najlepsze są także cytrusy zbyt dojrzałe i bardzo miękkie. Ich skórki są trudniejsze do usunięcia, a także zbyt cienkie i słabe, aby utrzymać kształt przypominający skręt.
The peel
Jednym z najprostszych przykładów powszechnie stosowanych jest tzw. orange peel, czyli nic innego jak kawałek skórki (w tym przypadku) pomarańczy przygotowany za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw, a następnie odpowiednio przycięty.
The twist
Twisty to kolejna bardzo popularna kategoria. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się nożyk dekoracyjny z dziurką.
Bardziej zaawansowane techniki
Źródło zdjęć: http://moodymixologist.com