Podstawowe rodzaje alkoholi

Charakterystyka podstawowych rodzajów alkoholi

Wódka

Wysokoprocentowy napój alkoholowy składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą w stosunku ok. 2 : 3 (dwie części alkoholu i 3 części wody). Może mieć charakter czysty (posiadający neutralny smak i aromat oraz bezbarwne zabarwienie) lub smakowy. Zawartość alkoholu etylowego w wódce wynosi nie mniej niż 37,5% obj., zwykle 40% obj. Tradycyjnymi surowcami do produkcji wódek są produkty pochodzenia rolniczego, takie jak zboża lub ziemniaki. O miano ojczyzny wódki rywalizują Polska oraz Rosja.

Zobacz również artykuł: Wódka – charakterystyka szczegółowa

Gin

Trunek o wysokiej zawartości alkoholu powstały najczęściej z pszenicy lub żyta i dodatkowo aromatyzowany jagodami jałowca. Posiada bezbarwny i klarowany kolor. Powstał w XVII w. w Holandii. Jego najpopularniejsze odmiany to London Dry, Playmouth, Old Tom i Genever. Jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych używanych do drinków. Najczęściej mieszany jest z tonikiem (G&T) lub wytrawnym wermutem (Martini).

Zobacz również artykuł: Gin – charakterystyka szczegółowa

Rum

Napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu (37,5%–81%) wytwarzany z trzciny cukrowej lub pochodnej jej melasy. Za ojczyznę rumu uważane są wyspy z rejonu morza Karaibskiego (Barbados, Jamajka, Martynika, Portoryko, Kuba). Podstawowe rodzaje rumu to Light (biały), Gold (złoty), Dark lub Black (ciemny), Flavored (aromatyzowany), Spiced (pikantny), Overproof (ABV powyżej 50%). Najpopularniejsze koktajle oparte na rumie to Cuba Libre, Moijto oraz Daiquiri.

Zobacz również artykuł: Rum – charakterystyka szczegółowa

Tequila

Meksykański wysokoprocentowy napój alkoholowy, który powstaje w wyniku dwukrotnej destylacji sfermentowanego soku agawy niebieskiej. Jego nazwa pochodzi od miasta Tequila, gdzie rozpoczęła się jego produkcja. Wyróżnia się dwa typy tequili: produkowanej ze 100% agawy niebieskiej oraz Mixto (tequila mieszana), czyli połączenie soku z agawy (min. 51%) z innymi cukrami.

Podstawowe rodzaje tequili to: Blanco lub Silver (biała lub srebrna), Oro lub Gold (często nazywana złotą), Reposado lub Rested (dojrzewająca), Anejo lub Aged (rocznikowa) oraz Reserva. Natomiast najpopularniejsze koktajle oparte na tequili to Tequila Sunrise oraz Margarita.

Whisky

Zobacz oddzielny artykuł poświęcony podstawowym rodzajom whisky klikając tutaj.

Brandy (pol. winiak)

Wysokoprocentowy napój alkoholowy powstały z przekształcania wina gronowego, owocowego lub wytłoków powstałych przy wyciskaniu owoców w bardziej skoncentrowany, czystszy alkohol. Do najbardziej cenionych napojów tego typu należą koniak, armaniak i calvados oraz w dalszej kolejności śliwowica, kirsch, grappa, brandy de Jerez, vecchia romagna i aguardente.

Zobacz również artykuł: Rodzaje brandy

Likier

Wysokoprocentowy napój alkoholowy o słodkim smaku owocowym, korzennym lub ziołowym i zawartości alkoholu od 23% do 45%. Jego pokrewnym napojem jest nalewka, zawierająca zwykle od 40-45% ABV.

Wino

Musujący lub niemusujące napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu winogronowego o zawartości alkoholu w granicach 9–15% obj.*. Ze względu na odmianę winorośli i techniki winifikacji (przekształcania winogron w wino) można wyróżnić wina białe, różowe i czerwone. Inną klasyfikację stanowi podział ze względu na zawartość cukru w którym możemy wyróżnić wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie.

*za wyjątkiem win wzmacnianych osiągających 17–22% ABV

Piwo

Najstarszy i najczęściej spożywany chmielowy napój alkoholowy na świecie. Otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej. Brzeczka ta stanowi wodny wyciąg ze słodu browarnego (zazwyczaj jęczmienia) z dodatkiem chmielu i ewentualnie innych surowców. Wyróżniamy dwa rodzaje piwa: Ale (piwa o fermentacji górnej zachodzącej w temperaturze 15-25°C) oraz Lager (piwa o fermentacji dolnej zachodzącej w temperaturze 5-13°C).

Bittersy koktajlowe

Gorzkie aromatyczne krople (zaprawy) barmańskie na bazie alkoholu posiadające specyficzny smak lub zapach, stosowane jako składnik koktajli alkoholowych. Najpopularniejsze bittersy na świecie to Angostura.

Zobacz również artykuł: Bitters