Miary barowe w recepturach koktajlowych
W przepisach na koktajle można spotkać różnego rodzaju miary barowe. W zależności od tego, z jakiej części świata pochodzi nasze źródło (książka, strona internetowa, etc.) lub z jakich akcesoriów barmańskich korzystamy, możemy natknąć się na takie miary jak minilitry, uncje, czy części.
Polska i Europa
W Polsce i innych krajach europejskich stosuje się zazwyczaj miarę mililitrów lub litrów (odpowiednio ml i L).
Wielka Brytania
W krajach anglojęzycznych najczęściej występują tzw. miary imperialne, których podstawową jest uncja (oznaczana jako “oz” = 28,4 ml). Wielokrotność uncji to:
- cup ( 10 oz = 284 ml),
- pinta (“pt” – 20 oz = 568 ml),
- kwarta (“qt” – 40 oz = 1,14 L),
- galon (“gal” – 160 oz = 4,54 L).
USA
W Stanach Zjednoczonych podobnie jak w Wielkiej Brytanii podstawową jednostką miary jest uncja (“oz”). Jedna uncja amerykańska wynosi jednak nieco więcej niż jej wyspiarska odpowiedniczka i jest równa 29,6 ml.
Uwaga! Dla ułatwienia obie uncje zwykle traktuje się jednakowo i zaokrągla do wartości 30 ml.
Akcesoria barmańskie
W przepisach barmański znajdziemy również pojęcia:
- łyżka barowa (“bar spoon“) – czyli około 5 ml,
- dash – czyli kilka kropli (ok. 1 ml).
W starszych książkach bardzo często stosowany był zapis częściowy i proporcjonalny. Dla receptury koktajlu Negroni wyglądałby on odpowiednio “1 część ginu, 1 część wermutu, 1 część bittera” i “1:1:1 – ginu, wermutu i bittera“.