Kwiaty jadalne

Kwiaty jadalne można wykorzystać na wiele sposobów, zaczynając od prostych dekoracji do drinka, aż po tworzenie aromatycznych syropów, tynktur czy bittersów.

Korzystając z kwiatów, a szczególnie zbierając je samemu należy w sposób szczególny pamiętać o zachowaniu wszelkich środków ostrożności. 

Aksamitka wąskolistna

Kwitnie w okresie od lipca do października.


Astry

Okres kwitnięcia różny w zależności od rodzaju.


Begonia

Okres kwitnięcia różny w zależności od rodzaju.


Bez czarny

Kwitnie od czerwca do lipca. Owoce dojrzewają w końcu sierpnia i we wrześniu.


Bodziszek łąkowy

Kwitnie w okresie od czerwca do września.


Chaber łąkowy

Kwitnie w okresie od czerwca do września.


Chryzantema

Kwitnie w okresie jesiennym.


Fiołek ogrodowy (bratek)

Kwitnie od kwietnia do czerwca.


Fiołek polny

Kwitnie w okresie od kwietnia do listopada.


Hibiskus (Ketmia letnia)

Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia.


Jaśminowiec wonny

Kwitnie w na przełomie czerwca i lipca.


Lawenda wąskolistna

Kwitnie od końca czerwca do połowy sierpnia.


Lilia biała

Kwitnie w okresie od czerwca do lipca.


Lipa szerokolistna

Kwitnie w okresie od czerwca do lipca, najwcześniej ze wszystkich lip.


Mniszek lekarski

Kwitnie od kwietnia do sierpnia.


Nagietek polny

Kwitnie w okresie od maja do października.


Nasturcja większa

Kwitnie w okresie od czerwca do września.


Pelargonia

Okres kwitnięcia różny w zależności od rodzaju.


Rumianek pospolity

Kwitnie w okresie od maja do sierpnia.


Stokrotka

Kwitnie w okresie od marca do początku grudnia. W wyjątkowych warunkach przez cały rok.


Storczyki z rodzaju Dendrobium

Okres kwitnięcia różny w zależności od rodzaju.


Lista jadalnych kwiatów, które można wykorzystać do dekoracji koktajli.

Werbena lekarska

Kwitnie w okresie od czerwca do września.


Wrzosy

Kwitna w okresie jesiennym.