Kwiaty jadalne
Kwiaty jadalne można wykorzystać na wiele sposobów, zaczynając od prostych dekoracji do drinka, aż po tworzenie aromatycznych syropów, tynktur czy bittersów.
Korzystając z kwiatów, a szczególnie zbierając je samemu należy w sposób szczególny pamiętać o zachowaniu wszelkich środków ostrożności.
Aksamitka wąskolistna
Kwitnie w okresie od lipca do października.
Astry
Okres kwitnięcia różny w zależności od rodzaju.
Begonia
Okres kwitnięcia różny w zależności od rodzaju.
Bez czarny
Kwitnie od czerwca do lipca. Owoce dojrzewają w końcu sierpnia i we wrześniu.
Bodziszek łąkowy
Kwitnie w okresie od czerwca do września.
Chaber łąkowy
Kwitnie w okresie od czerwca do września.
Chryzantema
Kwitnie w okresie jesiennym.
Fiołek ogrodowy (bratek)
Kwitnie od kwietnia do czerwca.
Fiołek polny
Kwitnie w okresie od kwietnia do listopada.
Hibiskus (Ketmia letnia)
Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia.
Jaśminowiec wonny
Kwitnie w na przełomie czerwca i lipca.
Lawenda wąskolistna
Kwitnie od końca czerwca do połowy sierpnia.
Lilia biała
Kwitnie w okresie od czerwca do lipca.
Lipa szerokolistna
Kwitnie w okresie od czerwca do lipca, najwcześniej ze wszystkich lip.
Mniszek lekarski
Kwitnie od kwietnia do sierpnia.
Nagietek polny
Kwitnie w okresie od maja do października.
Nasturcja większa
Kwitnie w okresie od czerwca do września.
Pelargonia
Okres kwitnięcia różny w zależności od rodzaju.
Rumianek pospolity
Kwitnie w okresie od maja do sierpnia.
Stokrotka
Kwitnie w okresie od marca do początku grudnia. W wyjątkowych warunkach przez cały rok.
Storczyki z rodzaju Dendrobium
Okres kwitnięcia różny w zależności od rodzaju.
Werbena lekarska
Kwitnie w okresie od czerwca do września.
Wrzosy
Kwitna w okresie jesiennym.