Kwiaty jadalne
Kwiaty jadalne można wykorzystać na wiele sposobów, zaczynając od prostych dekoracji do drinka, aż po tworzenie aromatycznych syropów, tynktur czy bittersów.
Korzystając z kwiatów, a szczególnie zbierając je samemu należy w sposób szczególny pamiętać o zachowaniu wszelkich środków ostrożności.

Aksamitka wąskolistna
Kwitnie w okresie od lipca do października.

Astry
Okres kwitnięcia różny w zależności od rodzaju.

Begonia
Okres kwitnięcia różny w zależności od rodzaju.

Bez czarny
Kwitnie od czerwca do lipca. Owoce dojrzewają w końcu sierpnia i we wrześniu.

Bodziszek łąkowy
Kwitnie w okresie od czerwca do września.

Chaber łąkowy
Kwitnie w okresie od czerwca do września.

Chryzantema
Kwitnie w okresie jesiennym.

Fiołek ogrodowy (bratek)
Kwitnie od kwietnia do czerwca.

Fiołek polny
Kwitnie w okresie od kwietnia do listopada.

Hibiskus (Ketmia letnia)
Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia.

Jaśminowiec wonny
Kwitnie w na przełomie czerwca i lipca.

Lawenda wąskolistna
Kwitnie od końca czerwca do połowy sierpnia.

Lilia biała
Kwitnie w okresie od czerwca do lipca.

Lipa szerokolistna
Kwitnie w okresie od czerwca do lipca, najwcześniej ze wszystkich lip.

Mniszek lekarski
Kwitnie od kwietnia do sierpnia.

Nagietek polny
Kwitnie w okresie od maja do października.

Nasturcja większa
Kwitnie w okresie od czerwca do września.

Pelargonia
Okres kwitnięcia różny w zależności od rodzaju.

Rumianek pospolity
Kwitnie w okresie od maja do sierpnia.

Stokrotka
Kwitnie w okresie od marca do początku grudnia. W wyjątkowych warunkach przez cały rok.

Storczyki z rodzaju Dendrobium
Okres kwitnięcia różny w zależności od rodzaju.

Werbena lekarska
Kwitnie w okresie od czerwca do września.

Wrzosy
Kwitna w okresie jesiennym.