Herbaciane abecadło

Assam – czarna indyjska herbata, produkowana w regionie Assam w Indiach.

Biała herbata – uważana za najzdrowszą. Sporządzana jest z młodych pąków i liści, zbieranych wczesną wiosną z samej góry gałązek herbacianych krzewów. Dzięki nieskomplikowanemu procesowi powstawania herbata ta charakteryzuje się niskim stopniem przetworzenia, co sprawia, że zachowuje wiele substancji odżywczych, m.in. witaminę C i polifenole.

Ceylon – rodzaj herbaty, produkowany na Sri Lance. Jest to herbata czarna, w pełni sfermentowana, która charakteryzuje się pełnym, wyrazistym smakiem i czerwono-brązowym kolorem.

Czarna herbata – najpopularniejsza i najbardziej znana herbata na świecie. Ma ciemne liście, dające aromatyczny napar w kolorze brązu.

Czerwona herbata – aromatyczny napój pochodzący z południowej części Chin – konkretnie z regionu Pu’er. Charakteryzuje się nieco gorzkim smakiem oraz bardzo intensywnym aromatem. Wyróżnia się także prozdrowotnymi właściwościami i pozytywnie wpływa na proces odchudzania.

Earl Grey – herbata aromatyzowana olejkiem bergamotowym. Tradycyjnie wytwarzana w oparciu o czarną herbatę, obecnie można spotkać również warianty earl greya powstałe z herbaty zielonej lub ulung.

English Breakfast Tea – tradycyjna mieszanka czarnych herbat pochodzących z Assamu, Cejlonu i Kenii. Jest to jedna z najpopularniejszych herbat mieszanych, powszechna w brytyjskiej i irlandzkiej kulturze herbacianej.

Honeybush (miodokrzew) – roślina występująca w RPA. Swoją nazwę bierze od miodowego zapachu kwiatów tego krzewu, ale też lekko miodowego aromatu samego naparu, który z niego powstaje. Honeybush ma bardziej wyrazisty smak od rooibosa – miodowy, drzewny i żywiczny. podobnie jak rooibos jest bezkofeinowy.

Karkade – jest to napar ziołowy z hibiskusa ze szkarłatnych lub ciemnopurpurowych kielichów kwiatu róży. Jest spożywany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ma cierpki, żurawinowy smak. W Egipcie i na bliskim wschodzie nazywana jest karkade.

Matcha – japońska, sproszkowana zielona herbata, używana w tradycyjnej ceremonii picia herbaty cha-no-yu. W zależności od jakości liści i procesu produkcji sproszkowana matcha dzielona jest na dwa rodzaje: ceremonialny i kulinarny. Herbata przeznaczona do tradycyjnej ceremonii, przygotowana jest z bardzo młodych liści i cechuje się najwyższą jakością.

Niebieska herbata – zobacz “Oolong”.

Oolong (ulung) – rodzaj półoksydowanej herbaty z Chin oraz północnej i północno-wschodniej części Tajwanu.  Jest to najbardziej skomplikowana i najbardziej różnorodna kategorią herbat: jasne oolongi dają napar zbliżony do herbaty zielonej, natomiast ciemne oolongi mogą zbliżać się w smaku do herbaty czarnej.

Pu-erh – zobacz “czerwona herbata”.

Rooibos – południowoafrykański krzew, z którego przetworzonych liści sporządza się napar ziołowy. Napar z rooibosa, jak i samo zioło, nazywane jest czasem „czerwoną herbatą”, ze względu na fakt że napar z rooibosa ma wyraziście czerwony kolor. Rooibos nie zawiera kofeiny.

Yerba Mate – napar sporządzany z liści i łodyżek ostrokrzewu paragwajskiego uprawianego w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju oraz w Brazylii. Mate jest cenione przede wszystkim za swoje działanie pobudzające. Jest to napój niebywale popularny w Ameryce Południowej.

Zielona herbata –  napój przyrządzany wyłącznie z liści herbaty chińskiej, które poddane zostały w czasie przetwarzania jedynie minimalnej oksydacji. Daje napar jasny i łagodny.

Żółta herbata – odmiana herbaty chińskiej, produkowana z zastosowaniem procesu oksydacji nieenzymatycznej. Daje napar koloru słomiano-żółtego o lekko cierpkim, a nawet słodowym smaku. Zapach naparu jest dość intensywny i lekko orzeźwiający.

Artykuł w trakcie tworzenia.