Herbata – informacje podstawowe
Herbata to produkt bardzo powszechny i naprawdę trudno jest znaleźć kogoś kto nie spróbowałby jej chociaż raz w życiu. Z tego względu mogłoby się wydawać, że nie kryje ona przed nami żadnych tajemnic. Nic bardziej mylnego. Herbata podobnie jak inne napoje, takie jak np.: piwo, whisky, czy wino, ma naprawdę wiele różnych twarzy.
Definicja herbaty
Herbata to nazwa wiecznie zielonej rośliny z rodzaju Camellia, występującej w postaci krzewów oraz drzewek uprawianej w ciepłym i wilgotnym klimacie monsunowym. Istnieją dwie podstawowe odmiany herbaty: Camellia sinensi oraz Camellia assamica, czyli herbata chińska i asamska. Słowem “herbata” określa się także przetworzony susz liści tych roślin, służący do przygotowania naparu*.
W Chinach herbatę zapisuje się znakiem 茶, który jest jednak różnie czytany w zależności od dialektu:
• tê – w dialekcie Chin Południowo-Wschodnich hokkien, który dał początek nazwie herbaty w krajach Zachodu (np. Anglii, Niemczech),
• chá – w dialekcie kantońskim i mandaryńskim, który dał początek nazwie herbaty w krajach Wschodu (np. Rosja, Czechy).
Polska nazwa herbata to natomiast zlepek łacińskiego słowa herba oznaczającego zioło i tea będącego wczesnym, łacińskim określeniem rośliny herbacianej.
*W Polsce przyjęło się nazywać herbatą także różnego rodzaju napary owocowe i ziołowe. Ponieważ jednak nie zawierają liści z pochodzących krzewu herbacianego nie są one herbatami.
Podstawowe rodzaje herbaty
Według nomenklatury chińskiej herbatę dzielimy na sześć rodzajów:
- herbata czarna (najpopularniejsza i najbardziej znana herbata na świecie, posiada ciemne liście, dające aromatyczny napar w kolorze brązu z nutą bursztynu),
- herbata zielona (posiada liście o różnych odcieniach, daje napar jasny i łagodny),
- herbata biała (najzdrowsza i najszlachetniejsza herbata, posiada listki pokryte lekkim białym puszkiem i daje napar delikatny i subtelny),
- herbata czerwona (zwana również pu erh, jest to herbata fermentowana o mocnym i ziemistym smaku oraz ciemnym kolorze),
- herbata żółta (posiada ciemnozielone liście z lekko żółtawym odcieniem, daje napar lekko cierpki, słodowy, pozostawiający słodkawy posmak),
- herbata oolong (zwana również niebieską, posiadające ciasno skręcone liście, dające napary o bogatym smaku).