Koktajle świąteczne
Klasyczne
Bombardino
Receptura:
- 30 ml brandy (lub innego alkoholu)
- 90 ml likieru ajerkoniak
Metoda: Wymieszaj wszystkie składniki i podgrzej je, nie doprowadzając do wrzenia.
Szkło: Szklanka do Irish Coffee
Garnish: Bita śmietana, starta czekolada
Grzane wino
Receptura (dla kilku porcji):
- 750 ml czerwonego wytrawnego wina
- 50 ml ciemnego rumu
- 80 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 140g miodu
- 10g cynamonu
- 3g goździków
- 4 ziarna ziela angielskiego
Metoda: Do garnka wlewamy wino, sok z pomarańczy, rum oraz miód. Cynamon, goździki i ziele angielskie lekko prażymy na suchej patelni a następnie rozgniatamy w moździerzu i dodajemy je do garnka. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu pamiętając aby nie doprowadzić do wrzenia. Serwować ciepłe.
Szkło: Szklanka do Irish Coffee
Garnish: Wysuszona pomarańcza
Hot Buttered Rum
Receptura (dla 2 porcji):
- 80 ml ciemnego rumu
- Pół kostki masła (najlepiej klarowanego)
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- Szczypta cynamonu
- 200 ml wrzątku
Metoda: Wymieszać wszystkie składniki w rondelku i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia masła. Następnie gorącym wywarem zalać rum. Serwować ciepłe.
Szkło: Szklanka do Irish Coffee
Garnish: Potarta gałka muszkatołowa
Hot Toddy
Receptura:
- Whiskey
- Miód
- Sok cytrynowy
- Wrzątek
- Przyprawy (np. herbata, cynamon, goździki)
Metoda: Do szklanicy wrzucamy wszystkie składniki, a następnie dodajemy wrzątku.
Szkło: Szklanka do Irish Coffee
Garnish: Cynamon / cytryna
Eggnog
Receptura (kilka porcji):
- 6 żółtek
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- Kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej)
- 2 szklanki brandy / rumu / bourbonu
- 1 szklanka śmietanki 36%
Metoda: Wszystkie składniki delikatnie ubić, a następnie odstawić na noc do lodówki
Szkło: Kieliszek do likieru
Garnish: Świeżo potarta gałka muszkatołowa
Ponche Navideño
Receptura (kilka porcji):
- Woda
- Przyprawy (laski cynamonu, tamarynd, goździki)
- Owoce (tejocotes, guavas, pomarańcze, suszone śliwki, brzoskwinie)
- Piloncillo (nierafinowany lokalny cukier z trzciny cukrowej)
- Rum (opcjonalnie)
Metoda: W dużym garnku zagotuj wodę, przyprawy oraz tejocotes. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż tejocotes zmiękną. Następnie wyjmij tejocotes, obierz, usuń twarde końce, przekrój na pół i usuń pestki. Przygotowane w ten sposób tejocotes dodaj z powrotem wraz z innymi owocami i piloncillo. Następnie gotuj wszystko na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut, delikatnie mieszając. Przed zaserwowanie wyrzuć laski cynamonu i goździki.
Szkło: Szklanka do Irish Coffee / mug
Garnish: Owoce
Wassail
Receptura (kilka porcji):
- 4 szklanki soku jabłkowego lub cydru
- Szklanka soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki soku cytrynowego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej)
- 1/4 łyżeczki imbiru (mielonego)
- 5-6 goździków
- 2 laski kory cynamonowej
Metoda: Wymieszać wszystkie składniki w rondlu, a następnie podgrzać na małym ogniu. Serwować ciepłe.
Szkło: Szklanka do Irish Coffee
Garnish: Świeżo potarta gałka muszkatołowa
Artykuł w trakcie tworzenia