Koktajle świąteczne

Klasyczne

Bombardino

Receptura:

  • 30 ml brandy (lub innego alkoholu)
  • 90 ml likieru ajerkoniak

Metoda: Wymieszaj wszystkie składniki i podgrzej je, nie doprowadzając do wrzenia.
Szkło: Szklanka do Irish Coffee
Garnish: Bita śmietana, starta czekolada


Grzane wino

Receptura (dla kilku porcji):

  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 ml ciemnego rumu
  • 80 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 140g miodu
  • 10g cynamonu
  • 3g goździków
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Metoda: Do garnka wlewamy wino, sok z pomarańczy, rum oraz miód. Cynamon, goździki i ziele angielskie lekko prażymy na suchej patelni a następnie rozgniatamy w moździerzu i dodajemy je do garnka. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu pamiętając aby nie doprowadzić do wrzenia.  Serwować ciepłe.
Szkło: Szklanka do Irish Coffee
Garnish: Wysuszona pomarańcza


Hot Buttered Rum

Receptura (dla 2 porcji):

  • 80 ml ciemnego rumu
  • Pół kostki masła (najlepiej klarowanego)
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • Szczypta cynamonu
  • 200 ml wrzątku 

Metoda: Wymieszać wszystkie składniki w rondelku i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia masła. Następnie gorącym wywarem zalać rum. Serwować ciepłe.
Szkło: Szklanka do Irish Coffee
Garnish: Potarta gałka muszkatołowa


Hot Toddy

Receptura:

  • Whiskey
  • Miód
  • Sok cytrynowy
  • Wrzątek
  • Przyprawy (np. herbata, cynamon, goździki)

Metoda: Do szklanicy wrzucamy wszystkie składniki, a następnie dodajemy wrzątku.
Szkło: Szklanka do Irish Coffee
Garnish: Cynamon / cytryna


Eggnog

Receptura (kilka porcji):

  • 6 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej)
  • 2 szklanki brandy / rumu / bourbonu
  • 1 szklanka śmietanki 36%

Metoda: Wszystkie składniki delikatnie ubić, a następnie odstawić na noc do lodówki
Szkło: Kieliszek do likieru
Garnish: Świeżo potarta gałka muszkatołowa


Ponche Navideño

Receptura (kilka porcji):

  • Woda
  • Przyprawy (laski cynamonu, tamarynd, goździki)
  • Owoce (tejocotes, guavas, pomarańcze, suszone śliwki, brzoskwinie)
  • Piloncillo (nierafinowany lokalny cukier z trzciny cukrowej)
  • Rum (opcjonalnie)

Metoda: W dużym garnku zagotuj wodę, przyprawy oraz tejocotes. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż tejocotes zmiękną. Następnie wyjmij tejocotes, obierz, usuń twarde końce, przekrój na pół i usuń pestki. Przygotowane w ten sposób tejocotes dodaj z powrotem wraz z innymi owocami i piloncillo. Następnie gotuj wszystko na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut, delikatnie mieszając. Przed zaserwowanie wyrzuć laski cynamonu i goździki.
Szkło: Szklanka do Irish Coffee / mug
Garnish: Owoce


Garść przepisów na tradycyjne i współczesne koktajle świąteczne.

Wassail

Receptura (kilka porcji):

  • 4 szklanki soku jabłkowego lub cydru
  • Szklanka soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki soku cytrynowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej)
  • 1/4 łyżeczki imbiru (mielonego)
  • 5-6 goździków
  • 2 laski kory cynamonowej

Metoda: Wymieszać wszystkie składniki w rondlu, a następnie podgrzać na małym ogniu. Serwować ciepłe.
Szkło: Szklanka do Irish Coffee
Garnish: Świeżo potarta gałka muszkatołowa

Artykuł w trakcie tworzenia