Papier jadalny
Papier jadalny jest bardzo często używany w cukiernictwie przy ozdabianiu tortów. Z powodzeniem może być jednak użyty również jako stosunkowo niedrogi i efektowny garnish do koktajli, a jego niewątpliwym atutem jest także mocne powiązanie z koncepcją zero-waste.
Jaki papier najlepiej przygotować, czyli kilka słów o składnikach
Przygotowanie papieru jadalnego nie jest zbyt skomplikowane, a najlepsze i najprostsze są papiery owocowe. Do ich przygotowania potrzebne są dojrzałe owoce (np. mango, truskawki), cukier (można też użyć syropu cukrowego lub z agawy), a także sok cytrynowy lub inny kwasek. Do podstawowych składników można dodać także inne przyprawy, które urozmaicą smak, jak np. cynamon lub chilli.
Przygotowanie papieru krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie purée
Wszystkie składniki (owoce, cukier i sok z cytryny) umieść w blenderze*, a następnie zmiksuj wszystko na gładką konsystencję.
*w przypadku twardszych owoców, jak np. jabłka, śliwki, należy je dusić przez 5-10 minut w rondelku w celu ich zmiękczenia.
Krok 2 – rozłożenie
Przygotowane purée owocowe wykładamy na matę sylikonową lub papier do pieczenia. Tak rozłożone purée powinno mieć grubość około 5 mm.
Krok 3 – suszenie
Purée rozłożone na macie wkładamy do piekarnika lub do suszarki do żywności rozgrzanej do temperatury 60-80*C. Czas suszenia jest różny w zależności od owocu i może wynosić od 4 do 12 godzin. Papier jest gotowy, gdy purée przypomina skórę i nie jest lepkie w dotyku.
Krok 4 – przechowywanie
Papier kroimy na pojedyncze porcje i zawijamy w pergamin lub folię spożywczą. Aby zachować jego właściwości (w szczególności elastyczność), przygotowane porcie należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku.
Koncepcja zero-waste
Papier jadalny jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które lubią przygotowywać własne nalewki. Pozostałości po nalewkach bardzo często są nasączone niewielkimi ilościami alkoholu bazowego (np. Campari macerowane truskawkami). Przygotowanie z nich jadalnego papieru może nie tylko stać się ciekawą przekąską, ale również bardzo tanią i interesującą dekoracją koktajli, w szczególności, gdy jednym ze składników jest dana nalewka.
Przykładowe dekoracje koktajlowe