Najpopularniejsze wina wieloszczepowe (kupażowane)

Kupaż to istotny elementem tradycji winiarskiej. Dzięki niemu enolodzy produkujący wino mogą uwypuklić pozytywne cechy poszczególnych szczepów, maskując jednocześnie ich niedoskonałości. Niektóre kupaże stosowane są od setek lat, a powstałe w ten sposób wina, jak np. w przypadku czerwonych blendów z Bordo, uważane są za jedne z najlepszych na świecie.

Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape to wino pochodzące z najstarszej francuskiej apelacji o tej samej nazwie położnej w południowej części Doliny Rodanu. W większości jest to czerwone wino (dobrze zbudowane i długowieczne), powstałe na bazie szczepu grenache z dodatkiem mourvèdre, syrah i cinsault. W mniejszych ilościach produkowany jest także wino białe. W sumie do produkcji win w tej apelacji dopuszczonych jest 13 szczepów.

Bourboulenc, Clairette Blanche, Grenache Blanc, Picardan, Piquepoul Blanc, Roussanne.
Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Counoise, Muscardin, Terret Noir, Vaccarèse.


Chianti

Włoskie wino wytrawne, intensywnie czerwone, pochodzące z historycznej krainy o tej samej nazwie w środkowej Toskanii. Powstaje z winogron sangiovese (min. 70%) oraz innych dopuszczonych szczepów. Najbardziej cenione są wina określane mianem Chianti Classico DOCG lub z występującym na etykiecie charakterystycznym czarnym kogutem na żółtym tle, co świadczy o tym, że zostały wyprodukowane w szeroko pojętym regionie Chianti, ale według najwyższych standardów. Chianti często rozlewa się do charakterystycznych pękatych butelek umieszczonych w plecionce, zwanych fiasco.

Sangiovese (min. 70%), Canaiolo Nero, Colorino, Ciliegiolo, Mammolo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah.


Gemischter Satz

Tradycyjny blend wytwarzany w całej Austrii, ale najbardziej popularny w okolicach Wiednia (od 2013 roku utworzono tam oficjalną apelację Wiener Gemischter Satz). Wino robione z mieszanki różnych szczepów z tych samych parceli (co najmniej trzech, przy czym żaden nie może stanowić więcej, niż 50% i nie mniej niż 10% łącznego zbioru), zbieranych równocześnie, co pozwala na niwelowanie różnic jakości między kolejnymi rocznikami. Gemischter Satz to w większości przypadków wino proste i codzienne, kwasowe, owocowe i rześkie.

Grüner Veltliner, Riesling, Pinot Blanc i inne.


GSM

Mieszanka GSM powstaje z trzech szczepów winogron: grenache, syrah i mourvedre. Najbardziej znane wina tego rodzaju produkowane są w Dolinie Rodanu we Francji.

Grenache, Syrah, Mourvedre.


Kupaż Bordoski

Wina z regionu Bordeaux słynną z wysokiej jakości i długowieczności. Czerwony kupaż bordoski powstaje najczęściej ze szczepów merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc, natomiast biały ze szczepów sémillon i sauvignon blanc.

Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle.
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Petit Verdot.

Uwaga! W USA i innych krajach kupaż bordoski występuje pod nazwą meritage.


Kupaż burgundzki

Wina kupażowane we francuskim regionie Burgundia są oparte na dwóch najpopularniejszych szczepach chardonnay (wina białe) i pinot noir (wina czerwone), do których dodawane są nieco mniej popularne szczepy odpowiednio aligoté i gamay.

Chardonnay (+80%), Aligoté.
Pinot Noir (+80%), Gamay.


Rioja

Wino produkowane w północnej części Hiszpanii na obszarze prowincji La Rioja i częściowo Araba i Nawara. Rioja to przede wszystkim wina czerwone, ale wytwarzane są również w mniejszych ilościach wina różowe i białe. Za klasyczną czerwoną rioję uchodzi kupaż powstały ze szczepów tempranillo (70%), garnacha (15%), graciano (7,5%) i mazuelo (7,5%). Tradycyjna biała rioja (lekkie i orzeźwiające wino) składa się natomiast z winogron viura (ok. 95%) i malvasía (5%).

Viura (Macabao), Malvasía, Verdejo, Garnacha blanca, inne.
Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano, Maturana Tinta .


Supertoskany

Wina produkowane w Toskanii produkowane od lat 60-tych poza regulacjami DOC i DOCG, które okazały się tak dobre, że wzbudziły zachwyt koneserów z całego świata. Superoskany powstają głównie z międzynarodowych szczepów takich jak cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot. Większość win supertoskańskich klasyfikowana jest jako wino regionalne (IGT). 

Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Syrah, Cabernet Franc, inne.


Artykuł w trakcie tworzenia.